| Adry05 a întrebat:

Urmează să merg pentru prima dată cu avionul și am puține emoții. Nu știu deloc ce și cum se întâmplă. Sfaturi? Experiențe? atât pentru partea înainte de îmbarcare cât și după.

Răspuns Câştigător
supadeceapa
| supadeceapa a răspuns:

Eu mereu când merg cu avionul parcă aș merge pentru prima dată, e destul de multă amețeală, ia-te după ceilalți oameni și pune liniștită întrebări că lumea ajută laughing.
1. Mergi cu 2 ore înainte, ca să ai timp să-ți faci check-in-ul.
2. Intri, te uiți pe panoul mare, îți cauți zborul, aștepți până îți apare în dreptul lui la ce casă trebuie să mergi, o să-ți scrie acolo un număr și te duci la numărul acela.
3. Acolo arăți ce bagaje ai, îți pune o etichetă pe ele, dacă ai bagaj de cală cred că ți-l iau (nu mai știu cum e cu bagajele mari, parcă trebuie să ți-l cântărească undeva).
4. Dacă ai check-in-ul online făcut, te duci direct la Securitate. Acolo îți iei tăviță și îți pui pe ele aparatura electronică, chestii cu metale și recipientele cu lichide în pungi transparente. Treci prin detector, îți iei obiectele și mergi înainte.
5. O să trebuiască să urmărești iar pe un panou, să vezi la ce poartă e zborul tău. O să ți se tot verifice ID-ul, mie cred că mi l-au verificat de 3 ori ultima dată.
6. După ce treci și de ultima verificare, o să mergi mult și bine printr-un mall fără sfârșit până îți găsești poarta și aștepți în sala până se anunța zborul, vin stewardesele sau ce sunt alea, verifică din nou actele și vă trimit la plimbare.
7. Dacă ești norocoasă treci printr-un tunel care merge direct în avion, dacă nu, te urci într-un autobuz care vă duce la avion laughing.
8. De aici îți explică stewardesele cum să-ți pui centura etc.
9. Când cobori, luați iar autobuzul, mergi, mergi, mergi, ți se mai verifică o dată ID-ul și gata.
10. Cred că e puțin diferit la fiecare companie și în fiecare aeroport.

| Adry05 explică (pentru supadeceapa):

ID adică buletinul? Sau e vreun ID la rezervarea biletului?
check-in-ul din ce am auzit de undeva se poate face online cu 24h înainte de călătorie
Din bagaj pentru verificare trebuie doar să scot ce înseamnă electronice, lichide și metalele? Restu rămân în geantă și nu-s verificate? O să luăm doar geanta aceea de mână, fără bagaj de cală și în principiu vor fi doar schimburi și produse de igienă
Știu că se poate întreba dar să nu mă trezesc ajunsă acolo că nu am luat sau nu am făcut nu știu ce și e prea târziu big grin
Mulțumesc mult pentru info!

| supadeceapa a răspuns (pentru Adry05):

ID-ul adică buletinul (sau pașaportul). Și biletul la îndemână (printat sau pe telefon). Check-in-ul online poți să-l faci din timp, eu l-am făcut cu o săptămână înainte să plec.
Da, electronice, adică telefoane, aparate foto, cabluri, orice conține metal. Pe mine m-au pus să-mi dau și hanoracul jos și să-l pun pe tăviță pentru că aveam fermoar. Sincer, eu de multe ori mi-am uitat câte un telefon, un aparat în geantă și nu a fost nicio problemă, doar m-au întrebat dacă am uitat să le scot și am confirmat. Nu sunt atât de stricți. Dacă ai produse de igienă, le pui în pungi transparente (mie odată mi-a fost lene și mi-au dat ei pungi hehe). Restul rămân în geantă, pui geanta pe o altă tăviță sau doar pe bandă (depinde cum e acolo, vezi cum fac ceilalți) și îți trec prin detector. Îți iei tăvițele într-o parte și îți faci băgăjelul înapoi. Done.

Da, poți să-ți iei sticlă goală. Dar sunt tonomate cu apă și sucuri în sala aia de așteptare + baie + că sunt magazine pe lângă o grămadă. Nu mai știu cât era prețul acolo, dar am dat 10 lei pe o dorna mică în avion, așa că mai bine îți iei sticlă goală laughing

9 răspunsuri:
| Lucian4 a răspuns:

Daca nu ai avut zborul inca, succes!

| MValentin a răspuns:

Deci, o sa fie putina agitatie pana vei ajunge gata la usa unde vei iesi pe acea,, pista,, si apoi vei ajunge ba cu un autobuz ba pe jos pana la avtion. Dupa ce se deschide usa mergeti catre avion (in cazul meu pe jos pana la el) va urcati pe una dintrele cele 2 scari (este recomandata scara pe care sa urcati in checkin).
Usile avionului se inchid urmeaza ca stewardesele sa va arate cum sa folositi mastle de oxigen si cum sa va legati centurile cat avionul capata inaltime. Cat avionul va fi condus pe jos pana la pista de decolare nu vei simti mai deloc miscarea dar in momentul cand motoarele si propulsantele se activeaza vei simti asa si se va auzi cum ai fi intr-o racheta (stiu ca nu am fost niciunul dar imagineaza-ti sentimentul) apoi cand va decola vei simti asa cum te scufunzi usor in scaun, dar nu va fi nimic gretos. Recomand sa nu bei sau mananci nimic acidulat sau ceva sa iti faca fermentatie in burta gen legume fructe. Daca poti sta la geam va fi genial toata privelistea. Drum bun

| Adry05 explică (pentru MValentin):

Iar înainte de a ajunge la avion? partea de controale și chestii? acolo am puține emoții că nu știu ce să nu iau, ce controale se fac etc.
Am auzit doar că n-am voie să iau mai mult de 100 ml gen gel de duș, parfum și din astea

| MValentin a răspuns (pentru Adry05):

Substante inflamabile nu ai voie, gasesti tot ce ai nevoie pe siteul companiei... si partea cu actele e datoria ta sa suni la firma si sa te interesezi totul lui tot.
https://wizzair.com/......ie/bagajul uite aici ceva informatii cu bagajul

| supadeceapa a răspuns (pentru Adry05):

Uită-te pe site că fiecare companie aeriană are o listă pe undeva cu ce obiecte poți lua.

Nu-ți lua bidon de apă că ți-l aruncă la Securitate laughing

| Adry05 explică (pentru supadeceapa):

În legătură cu asta am auzit că îți poți lua o sticlă goală și s-o umpli acolo având filtre pentru apă în aeroport, e adevărat?

| Osneros a răspuns (pentru Adry05):

N-am vazut filtre de apa nicaieri, dar ce e drept am fost in doar 2 aeroporturi: Birmingham si Cluj.
Ambele au bai dupa ce treci de securitate, daca vrei sa bei pe gratis. Sunt magazine gramada de unde poti cumpara apa, e in jur de 1E o sticla de 0, 5l.

Ai grija la check-in, s-ar putea sa te taxeze daca-l faci la aeroport si nu online. La Wizz poti face check-in-ul online cu 30 de zile inainte de calatorie.

Daca nu stii ce sa pui pe masa la securitate, mai bine pune mai multe decat prea putine. Daca ceva nu-i OK te anunta ei sigur laughing

Cat despre ID, eu am calatorit doar cu Wizz, dar presupun ca e la fel la toate: cand iti faci rezervare ti se cer datele din actul de calatorie (buletin / pasaport): numar, serie, nume, valabilitate, etc.