| Sophieka a întrebat:

Buna colegi TPU.

Cat de mult va afecteaza lipsa de igiena si nepasarea oamenilor in general fata de tot ce ne inconjoara?
Eu sunt profund afectata de noi ca cetateni romani. Mizerii peste tot pe unde mergi, flegme, barbati care isi arunca mucii din nas pe strada fara servetele sau scuipa pe jos de fata cu toata lumea, tigari si plasticuri peste tot.
Primaria pune din cand in cand niste flori si mai amenajeaza putin spatiile verzi iar intr-o saptamana sau doua dispare tot.

Suntem destul de lipsiti de maniere si de un vocabular frumos intre noi sau chiar despre noi.

Ne place cancanul si orice e de ras si despre mitocanie.

Mereu este vina altcuiva pentru orice si daca ni se atrage atentia despre ceva, ne infuriem ca un taur care vede rosu.

Astazi un domn care impartea ziare pe la blocuri, a scapat o gramada de ziare pe strada fiindca a suflat un vant puternic care nu doar ca i-a aruncat ziarele in aer si peste tot era un omat de ziare, ci i-a dat si cu motorul cu, care a venit, la pamant.

Eu m-am pus sa adun ziarele si sa las curatin timp ce altii treceau nepasatori, iar intre timp, un vecin a coborat si inceput sa rada ca un maniac uitandu-se la mine. Cat de prost sa fie? Si sa va mai spun ca lucreaza si in cadrul politiei?
Pe mine ma deranjeaza atat de multa nepasare si prostie.

Ce parere aveti?

17 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Daca trebuia presedintele sa le spuna sa se spele cu apa si sapun pe maini te mai si miri

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Tango degeaba.

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Și pe mine mă sârbesc lucrurile astea.
Uneori reușesc să dau un exemplu pozitiv, dar nu vreau să-mi petrec viața luptând cu morile de vânt.
Mă retrag în bula mea exclusivistă, și aia e.
Nu putem executa uscăciunile, din păcate.

| dullcat a răspuns:

De acord cu ce spui, este realitatea.Dar daca noi cei care putem schimba catusi de putin aceasta realitate, nu actionam, va ramane asa pentru multe decenii de acum incolo? Cred ca trebuie sa facem o alegere la un moment dat : fie ramanem profund afectati, fie ignoram, fie luam masuri.

Am avut o perioada in care mereu ma opream prin oras sa culeg cate un deseu sau doua cand le vedeam aruncate aiurea pe jos.La un moment, dat pe la 16 ani mi-am propus sa adun toate dozele pe care le intalneam in calea mea aruncate pe iarba sau prin parcuri etc. In mai putin de 1 an am adunat o cutie intreaga de 60 de cm x 1 metru, in conditiile in care dozele le-am si presat bine de tot, puse precum cartile laughing. Fiindca ai mei s-au mutat la casa, a fost usor sa am cutia in garaj si sa tot aduc cel putin cate una zilnic, cand veneam acasa de la liceu. Apoi le-am dus la un centru de colectare.

In fiecare zi fac ce pot in masura energiei mele, vorbesc despre probleme de mediu, sociale etc cu apropiatii cand ne intalnim, ba chiar as putea spune ca ii terorizez laughing. Urmaresc ong-uri si initiative civice care militeaza pentru orase curate, sigure, pentru drepturi precum siguranta cetatenilor.
Adevarul e ca pe masura ce avansezi in varsta prioritatile se schimba mai mult sau mai putin, si nu mai ai neaparat energie pentru toate cele asa ca in adolescenta.
Dar consider in schimb ca poti face oricand ce vrei, nu trebuie sa ne limitam la o varsta. De exemplu, la noi este aceasta stigma fata de voluntariat, ca ar fi pentru generala si maxim liceu. Insa il poti foarte bine face si la facultate (ba chiar sunt foarte multe asociatii pentru studenti care incurajeaza asta) si cand ai 30-40 de ani sau mai mult. In fond, multi seniori din alte tari se pastreaza activi prin voluntariat.

In momentul de fata recunosc ca in urma unor experiente nu prea wow, nu mai simt nevoia de voluntariat, ci fac tot posibilul pentru mine, pe bucatica mea, pe cont propriu. Energia vine dintr-o mica comunitate online (mica in Romania, dar mare in alte tari), stiind ca acolo sunt oameni care incearca sa faca exact la fel. Pe scurt, desi colectez selectiv tot ce pot, imi este mai usor sa cumpar produse care nu sunt ambalate in plastic.

Majoritatea plasticului nici macar nu poate fi reciclat iar daca e, prea rar ajunge reciclat si a doua oara/la numarul maxim de reciclari. In final tot la groapa de gunoi sfarseste si nu poate fi revalorificat la infinit, fiindca devine un material inutil cu proprietati foarte slabe (prea slabe pentru a face alte ambalaje/obiecte din el), afectand atat mediul pentru mii de ani cat si sanatatea noastra.

Astfel, folosesc de exemplu, pasta de dinti sub forma de pudra sau tablete(nimeni nu recicleaza acest tub), periuta de dinti din bambus(medicii recomanda sa o schimbam la 2-3 luni dar nu e stupid ca totusi plasticul din care e facuta rezista mai mult decat o viata de om?), am mereu sticla reutilizabila cu apa la mine, folosesc saculeti textili si sacose din panza, nu pungi de plastic la magazine/piata/supermarket. Am gasit inlocuitor fara plastic si pentru produse de machiaj, deodorant, produse de curatenie pentru casa, si chiar multe alimente. Faptul ca piata devine deschisa in privinta acestui trend/concept (se numeste 0 waste), daca e interesat cineva, consider ca e un semn bun.

Stiu ca pare foarte de hipsteri si sf, dar mie chiar imi este mult mai usor sa evit plasticul unde pot, decat sa-mi bat capul cu clatirea recipientelor, drumul pana la pubela/statiile inteligente de la Lidl/Kaufland. Plus ca scap de grija si sentimentul constant ca de fapt aceste deseuri nu vor fi reciclate, ci vor fi amestecate la gramada cu deseurile menajere.

De ce am scris un mare bla bla despre deseuri? Fiindca daca acestea nu ar mai fi peste tot prin Romania, consider ca imaginea despre propria tara s-ar imbunatati considerabil.
Pana la urma, educatia se poate face pana la un punct, dupa care nu mai are sens. Ce poate veni dupa educatia este mentalitatea ca nu ne strica o schimbare in ce priveste obiceiurile de consum.

Daca luam o pauza sa reflectam zilnic la tot ce intra in casa, cat plastic folosim, cata mancare cumparam inutil si aruncam apoi etc, cred ca multi am putea spune ca nu strica niste schimbari ca sa fie un pic mai bine.In niciun caz nu intentionez sa arat cu degetul prin ce am scris aici, ci invit la o mica introspectie.

Schimbarea aia mare din societate nu se va produce peste noapte, ci va incepe cu pasi invizibili/marunti facuti de fiecare dintre noi.

| Celcestietot a răspuns:

Ma, nu sunt toti la fel, cred ca depinde si de zona. Initiativa de a ajuta cred ca o are orice persoana prietenoasa.

| Sophieka explică (pentru Celcestietot):

Da sunt oameni si oameni, avem si oameni minunati...Dar cati? Unul la cate persoane?
Ce predomina in neamul nostru si in felul nostru de a fi?

| DeMicUnCălător a răspuns:

Dacă lupți cu văntul, ai șanse mai mari să-i schimbi direcța, decăt să schimbi comportamentul neplăcut al oamenilor.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Oamenii care gandesc sunt aruncati in niste cotloane ale societatii, pe toti ii intereseaza sa aiba ce sa fufu, mancare in maț si lovea, in rest de nimic.
Am luat de curand legatura cu cineva cu care nu mai vorbisem de mult si am vazut ca nu era deloc dornic de conversatie vorbea doar de servici si de bani, nu ca nu ar conta dar e aiurea sa te gandesti non stop la asta.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Știi ce mă bucur că ai pus întrebarea asta. happy

Știi cât mă bucur că ai vizat aici flegmele pe care le găsesc la orice pas pe stradă și aproape că fac salturi pe străzile publice ca să le evit, cum stau la bloc, mă înfioară faptul că trebuie să duc saliva bărbățeilor ăstora, bărbăței care scuipă ca ultimii șmeni pe drum.

Mă crucesc și mă înfior, nu alta. Mai ales după Coviduț, mi se pare și mai jale.

Mai ales după Coviduț când toți ipocriții ne mai înjurau pe noi care țineam cu religia și nu credeam întocmai în Covid, dar totuși purtam și noi masca din respect pentru a nu răspândi nemernicul virus. Mă perpeleam când eu cu masca și cu ochelari, o fost un chin și când mergeam la fiecare colț de stradă, mai vedeam câte un sclifoi.

Se făcu campanii și paracampanii de conștientizare chipurile, știa și ultimul prost cu ce se mănâncă covid ăsta, auzise cred că și ultimul pustnic din vârf de munte că, la dracu, e un virus ce se transmite pe cale aeriană, și flegmaticii auzeau și ai dracu, tot scuipau, când în acea perioadă ar fi fost de neconceput nici să-ți scoți nasul din mască, dapăi gura și să scuipi ca ultimul.

Ahhh, îmi scuzi limbajul, dar lucrul ăsta chiar mă înfioară și azi, mă perpelește și îmi face să clocotească sângele în vene. sad happy

Eu pe final, atât mai spus, dragilor, pandemia asta afurisită n-o venit ca o condamnare ci ca o palmă peste față și un duș rece ca să ne trezim la realitate, dar și ca să ne arate dacă îmi permiteți o să zic tot God, doar ca să ne arate de ce suntem în stare, de rău, de prostie și tâmpenie. Pandemia ne-a arătat la nivel global cât de educați suntem noi, indiferent de tabăra în care te aflai, indiferent de credința pe care o susțineai (că e/că nu e) pandemia a venit ca o oglindă, să ne arate cine suntem de fapt. happy

Cât de restul întrebării tale, sincer, una mi-am pierdut speranța de nația asta, dar și de educarea ei, că doar o observ că din fașă, de la școală, de la vârste fragede, totul s-a stricat și s-a dereglat. Eu spre exemplu nu reușesc să-mi determin elevii, nici cu frumosul, cu frumosul nici atât rolling on the floor) dar nici cu frică, măcar ca să își adune gunoaiele din clasă, la finalul orelor, parcă ar fi fost război, nu o clasă de elevi. happy M-am resemnat cu toate. happy

| Fantaspirit a răspuns:

Părerea mea este că românii și romii sunt primitivi,nu toți dar majoritatea sunt tomberoane nu oameni,eu așa văd românii și rromii,nu pot sa am altă părere,mai sunt și oameni ok dar rar și educați. Și eu vad români zi de zi care dă câte o flegma din fundul grădinii,fluieră pe strada prin magazine de îmi vine să le rup capul,fluieră efectiv ca ciobanii,daca vezi ce scrie DEX-UL despre români scrie clar,, țărani",până și definiția o spune nu o spun eu,râdem de noi,ne uram,dușmănim,blestemam,furam și ne batjocorim între noi,cred că se va alege praful de tara asta e chiar păcat că avem o tara foarte frumoasa dar plina de ciobani și ghiolbani. Oamenii care sunt educați cam pleacă pe dincolo am sesizat, ogramada de țărani și rromi sunt in tara, ce boală au unii de fluieră prin piețe, magazine de fata cu tine nu știu, mă controlez sa nu ii iau la bătaie sincer.

| Sophieka explică (pentru Fantaspirit):

Faza cu fluieratul e mai putin pe aici, sunt la oras.
Dar flegmele, mucii si mizeriile...La ordinea normalitatii.

| Fantaspirit a răspuns (pentru Sophieka):

Ești din Timișoara,și eu la fel,și când merg in piețe și am văzut și în magazine că unii fluierau ca pe camp,și văd foarte des cum se scuipa pe strada unii și râgâie laughing și în Timișoara oraș cultural,unii chiar se și besesc,toate soecimenele,sau am văzut și nespălați prin tramvaie, autobuze și nu erau țigani. Unii mai merg și cu telul in mana și ascultă manele pe strada, da și la maxim, asta e lumea nu ai ce sa faci, poți pleca pe dincolo daca nu mai suporti sa stai prin tara. In piata lângă mine moldovenii fluieră mereu aproape zici că inițiază ritual de împerechere laughing

| Sophieka explică (pentru Fantaspirit):

Nu mai am cuvinte.

Sa stii ca simt necesara schimbarea care se va intampla...Am stat foarte mult timp pe premiza altora ca "atrag ceea ce sunt" si ca nu schimbarea si mutarea e solutia, zic multi, dar eu zic ca, cam e solutia... Nu poti sta o viata in nesimtire si sa te resemnezi ca asta e, ca asta ti-e soarta, ca nu stiu ce alte idei de ganduri venite din partea altora.

| Fantaspirit a răspuns (pentru Sophieka):

In Olanda oamenii sunt civilizați, acolo ți-ar fi bine sa te muti cu iubitul sau singura, nu atragi asta e nivelul nostru de educatie, sunt și oameni cu studii superioare cu joburi foarte ok care sunt tâmpiți nu e o regula, depinde de educație și de sănătatea psihică a fiecăruia și de caracter

| bustamante a răspuns:

De unde să încep? Dacă chiar vrei să faci o diferență este prin a fi puterea exemplului, ceea ce este foarte extenuant daca nu ai energie. Și anume să continui să oferi șervetele, să faci curat unde te înconjoară constant și să te faci vizibilă când faci acest lucru. Sigur ai un afișier pe scară sau împrejur. Poți avea succes doar dacă ai perserverența și te doare atât de tare. Cât despre maniere și vocabular frumos, totul pleacă de la educație, asta nu o poți face tu sub nici o forma, dar poți să oprești și să nu dai curs orcarei interacțiuni ce nu iți convine. Accidentele se întâmplă, problema este dacă ni le asumăm, legat de ziare. Felicitări pentru preocuparea ta, iți doresc multa energie și răbdare, chiar avem nevoie de oameni ca tine în societate. Iar daca învățam că româna se poate scrie cu diacritice (trebuie) și la televizor urmărim toate programele tv (pentru cine se mai uită, eu unul abstentez de peste zece ani) în limba romană, inclusiv filmele și tot ce vine din producție străină, atunci poți spera că acel vocabular se îmbunătățește. Sunt multe spețe care se leagă de dorință ta de a face ordine și disciplina. Problema este că românul de obicei înțelege cu biciul și praștia. Fi exemplu pe care vrei sa îl vezi.