| eu_5214 a întrebat:

Buna am si eu o intrebare! Care sunt drepturile unei mame minore adica primeste ceva ajutor de la stat? multumesc ..scuzati-mi categoria:*:*:* fundita

1 răspuns:
| Bogdan_9316 a răspuns:

Respectand traditia etniei din care provin, incercand sa-si creasca singure copilul dupa cum le dicteaza instinctul, din rusine sau din necunoastere, multe tinere devenite mame in anii adolescentei isi duc greul, nestiind ca pot cere sprijin autoritatilor. Asa se face ca anul acesta, din cele 112 prahovence cu varste intre 12 si 18 ani, care au adus pe lume copii la Maternitatea din Ploiesti, numai una singura a apelat la ajutorul institutiilor abilitate. Astfel, de la inceputul anului pana in prezent o singura mama minora a solicitat sprijin la Protectia Copilului, pentru ca autoritatile sa ia masuri de protectie pentru copilul sau. In plus la Ploiesti exista si Centrul Maternal din cadrul Complexului de Servicii Comunitare,, Sf. Andrei", unitate aflata in subordinea DGASPC Prahova. „Misiunea generala a centrului este aceea de a asigura protectie cuplurilor mame-copii aflate in situatia de risc sau, si degradare a legaturii familiale. Centrul furnizeaza cuplurilor mame-copii o serie de servicii, de la consiliere psihologica, sociala, orientare profesionala, mediere sociala si familiala, reintegrare sociala, familiala, profesionala, dar si gazduire pe perioada determinata si servicii de asigurare a hranei" a explicat Carmen Constantin, reprezentat Protectia Copilului Prahova. De toate aceste servicii pot beneficia cuplurile mama – copil sau copii aflate in situatie de dificultate sau in risc de degradare si, sau ruptura a legaturii familiale, precum si cuplul mama - copil abuzat sau neglija, ca si cuplul mama-copil inclus intr-un program de restabilire a legaturii familiale. Din pacate, reprezentantii Directiei pentru Protectia Copilului spun sa anul acesta, nici un cuplu mama minora - copil nu a solicitat serviciile oferite in cadrul Centrului Maternal. In plus, cei de la Protectia Copilului pot oferi mamelor minore, cu exceptia adapostului temporar la Centrul Maternal, si consiliere sociala, psihologica si juridica, sprijin in identificarea unui loc de munca si a unei locuinte, precum si sprijin in refacerea si consolidarea relatiei cu familia extinsa.

Minorele nu isi dau copiii spre adoptie.

Impinsa de lipsa conditiilor materiale si a posibilitatilor financiare necesare cresterii si ingrijirii copilului, o singura mama minora a cerut autoritatilor stabilirea unei masuri de protectie speciala pentru copil. „In momentul de fata, copilul acesteia se afla la un asistent maternal profesionist" ne-a declarat Carmen Constantin. Tot cei de la Protectia Copilului spun ca pana in iunie 2008, nici un copil al unei mame minore nu a fost incredintat spre adoptie, tinerele sperand sa-si rezolve problemele si sa-si ia pruncii acasa.

Acest articol a fost scris de doamna sau domnisoara Andreea ECHIMESCU de la Monitorul de Prahova. Credem ca pune niste probleme foarte serioase. Aceste mame minore - dar mai ales copiii lor - ar avea o sansa la o viata mai buna daca ar sti unde sa se indrepte pentru ajutor, daca ar accepta consilierea si daca ar lua in calcul darea copilului spre adoptie. Este, evident, o hotarare grea insa credem ca nu ne putem astepta ca o mamica-copil de doar 11 ani sa fie suficient de puternica si constienta atunci cand ia decizia de a pastra copilul. Ea trebuie indrumata in asa fel inca sa ia cea mai buna decizie pentru ea si copilul ei.

Am mai scris pe acest subiect si aici