| Alinaaaapp a întrebat:

Buna, TPU! Am vorbit cu o fata de 13 ani si mi-a spus ce are pe suflet de ceva timp. Nu prea am stiut ce să-i spun asa ca am apelat la voi.
Toti cei din jurul ei ii spun ca e mare, adolescenta.Totusi aceleasi persoane o trateaza ca pe un copil. Mi-a dat exemplu faptul ca este mereu bagata in aceeasi oala cu verii ei mai mici (6-8 ani). Are probleme cu anxietatea, nu are incredere in ea, se gandeste non-stop la parerea celorlalti, priveste in trecut si regreta multe si are niste traume din copilarie (de cativa ani, ma rog). A observat la ea faptul ca are o atitudine diferita cu fiecare persoana si oricat ar incerca nu poate sa faca ceva in legatura cu asta. Este constienta de faptul ca ar ajuta-o super mult un psiholog, dar aceasta varianta este exclusa din mai multe motive, iar cu parintii nu poate vorbi despre toate aste caci nu are o relatie prea buna cu ei. In final m-a intrebat ce poate face ca sa se simta bine in pielea ei. Va rog sa veniti cu ceva idei, orice! Multumesc anticipat!
Ce as putea sa ii spun? Va rog, vreau sa o ajut

Răspuns Apreciat de Editori
| Mihutzu a răspuns:

Ideal ar fi sa mearga la un psiholog, dar cum varianta asta e exclusa (desi ar trebui insistat asupra ei si, intr-un fel sau altul, sa se infaptuiasca, inclusiv la psihologul scolii poate apela cu incredere), poate vorbi cu tine, insa rolul tau n-ar trebui sa fie de sfatuitor, ci de ascultator. De multe ori, oamenii isi gasesc rezolvari la propriile probleme vorbind despre ele si constientizand unele lucruri pe care nu le-ar constientiza in mod normal, pentru ca sunt prea aplecati asupra problemei ca sa vada ca exista o rezolvare, de multe ori relativ simpla, fix langa ei. Reaminteste-i ca toata puterea de care are nevoie se gaseste in ea si fii gata s-o asculti, dar din nou, nu sari cu sfaturi, pentru ca cea mai buna varianta de rezolvare a unei probleme, atat timp cat nu-i ilegala sau complet imorala, e cea pe care ti-o dai tu, tie. Ai putea sa-i pui intrebari, sa o pui sa detalieze sau sa o intrebi ce emotii au starnit in ea o intamplare sau o vorba si de ce, sa o indrepti inspre lumea ei interioara, spre introspectie. Sper ca n-am fost prea vag si chiar daca ti se pare ca am fost, fa putin lucrurile pe care ti le-am zis si spune-mi daca observi o diferenta in ea.

1 răspuns:
| Andreea482002 a răspuns:

1. la 13 ani e mica
2. Incearca tu sa o ajuti. Poate poti merge cu ea la psiholog. Incearca sa stai mai mult cu ea, sa iesi mai mult cu ea ca sa se obisnuiasca cu lumea si sa capete incredere