| Sfaterly a întrebat:

Buna, TPU! Sper că aveți timp să citiți tot! Sunt în clasa a VIII-a și sunt în aceeași dilemă ca mulți alți copii de vârsta mea. Nu sunt hotărâtă unde să merg mai departe.mă refer la liceu. Nici ce o să fac mai departe după liceu nu știu, dar asta e altă problemă. Până acum două zile eram fixată pe ideea că vreau să merg la științe sociale deoarece acolo ar fi cam singurele materii la care mă pricep. Nu mă înțeleg prea bine cu matematica( încerc să mă mențin la același nivel chiar și mai mult, dar nu mai puțin de atat; la algebră stau chiar binișor dar pe partea de geometrie sunt varză.m-am apucat și de pregătire și încerc să învăț și să lucrez cât mai mult acasă și sper să mă aduc la un nivel cât mai bun până la E.N), însă nici cu fizica și chimia nu mă înțeleg prea bine (deloc) deoarece din clasa a VI-a până acum nu am avut niciun profesor Ok care să ne învețe ceva..am mai încercat eu să învăț acasă din manual dar degeaba..regret mult tot acest timp pierdut. Așa, să revenim..acum două zile am discutat din nou cu părinții și niște verișori mai mari care au terminat facultatea și le-am spus că eu îmi doresc la științe-sociale, însă ei mi-au spus că nu mă va ajuta prea mult pe viitor. Deoarece peste tot ai nevoie de matematică.și la facultate..etc. Și dacă îmi doresc un viitor mai bun și o meserie mai bună mi-au sugerat să mă orientez spre mate-INFO...eu fug de matematica ca de nu știu ce.îmi este foarte frica.ce îmi puteți sugera? Nu știu dacă voi face față. sad dar eu vreau ce este mai bun pentru mine, să ajung cineva. vreau să învăț și încerc să dau tot ce am mai bun. la științe sociale sigur m-aș fi descurcat deoarece la română/istorie/geografie/biologie am numai de 9 respectiv 10 dar cică nu o să am multe opțiuni după terminarea liceului. Deci ce mă sfătuiți să fac? Cum este acest profil? Este greu? La bac o sa dau M1? sad oare fac față? După liceu ce opțiuni de facultate si meserii aș avea?

2 răspunsuri:
| Suntopisica a răspuns:

Pai fii atent:
1. Te sfatuiesc (la modul cel mai serios) sa urmezi stiintele-sociale, sau filologie (profiluri de liceu care se axezeaza pe materiile: romana, engleza, franeza, biologie, istori, latina si geografie) deoarece, daca nu esti facuta pentru matematica, fizica sau chimie nu vei putea face fata. De exemplu, mie imi place foarte mult romana (si celelelate materii mentionate mai sus) si cu toate acestea m-am dus pe profilul stiintele naturii (unde se studiaza matematica, chimia si fizica) si pot spune ca imi este foarte greu chiar si acum. Oricat as tocii formule si oricat as incerca sa invat efectiv nu pot, nu sunt facut pentru a rezolva probleme, si pe langa asta matematica, fizica si chimia, nu se compara cu cele din generala, sunt mult mai grele, materia grea si multe ore pe saptamana. Sfatul meu final in legatura cu asta este sa nu te duci pe stiintele naturii sau mate-info daca nu esti facuta pentru asta pentru ca iti va veni foarte greu sa inveti oricat de mult te-ai stradui.
2. In legatura cu viitorul tau, daca urmezi stintele sociale sau filologia poti da la diverse facultati, si anume: Facultatea de Limbi Straine (poti deveni traducator, sau poti pleca in alte tarii sa lucrezi, stiind bine engleza), poti aplica chiar si pentru facultatea de a deveni profesor de romana, poti deveni traducator, jurnalist si sa nu mai vorbim de facultatea de drept (unde poti deveni si avocat, si procurator) etc.
Dar acum depinde si de ceea ce vrei tu sa devi in viata. Poate la aceasta varsta inca nu stii, insa alege dintre doua: ce ti-ar placea sa faci in viata 1. sa lucrezi alaturi de matematica, biologie si chimie toata viata in meserii de genul: doctor, psiholog, psihiatru, inginer etc sau ai vrea sa lucrezi alaturi de romana si limbi straine devenind: traducator, avocat, jurnalis, scriitor etc?

| Violleta2022 a răspuns:

Cum nu stai bine cu matematica, fizica si chimie, iti sugerez sa mergi la un liceu unde nu se fac aceste obiecte.
Poate un liceu sanitar, sau de stiinte sociale ti-ar prinde mai bine.