| 559437 a întrebat:

Bună! Sunt elevă în clasa a VIII-a și peste câteva luni voi da examenul pentru admitere la liceu și am o dilemă cu privire la alegerea profilului, idealul meu a fost pentru 3 ani filologie deoarece sunt pasionată de limbi străine și ulterior aș vrea să urmez o carieră în psihologie, de alungul timpului mi s-a explicat că profilul științe sociale are mai multe legături cu ce vreau să urmez decât alte profiluri. M-am consultat cu o profesoară ce predă la liceul la care vreau să merg, iar ea mi-a spus că alegerea potrivita pentru mine ar fi matematică-informatică sau științe ale naturii deoarece voi avea mai multe avantaje pe viitor. Am note bune și îmi place să învăț, însă întâmpin dificultăți la matematică, mai ales geometrie, iar biologia și fizica nu sunt unele dintre materiile mele preferate, nu aș vrea să mă privez de o varietate mai largă de opțiuni sau avantaje de după liceu și nu știu ce să fac. Toate opiniile celor din jurul meu sunt mereu diferite și bazate pe presupuneri, nu pe experiență, așa că dacă poate să-mi dea cineva un sfat aș fi recunoscătoare!

5 răspunsuri:
| zurick a răspuns:

Aici fostă absolventă mate-info, care îți recomandă să mergi pe uman și nu pentru că nu mi-ar fi placut mie la mate-info, din contră, ci pentru că îți alegi profilul în funcțiile de interesele tale, nu ale altora. Vrei să dai la psihologie? Ai o oră pe săptămână în a 10 a de care multi nici nu țin cont și nu poți face mare lucru în ea. Cred că cel mai potrivit ar fi științe sociale pentru tine și nu uita, te vei chinui cu materii pe care nu le suporți în mod inutil dacă știi că nu ai treabă cu ele pe viitor ( la mate faci vectori, trigonomie, analiză și algebră, primele 2 le poți asemăna cumva cu geometria și nu prea totuși, greu să explic laughing )

| Nirvanaaa a răspuns:

Salut!
Eu am fost pe real pe stii tele naturii deci poate te ajuta un sfat de la cineva de pe real.
Pentru liniștea sufletului alege filologie. Dacă îți place acolo mergi. Oportunitate ai peste tot.
De exemplu eu am mers pe științe pentru biologie și chimie pentru ca voiam medicina însă nu prea am făcut. Un an, chiar cel mai important an (clasa a unșpea anatomie) nu prea am avut nici profesor la clasa totuși fiind colegiu.
Conteaza pe ce vrei tu sa mergi nu pe ce cred altii. Am avut colegi de la filo care transferați la noi care s-ar fi mutat înapoi laughing.
Dacă îți plac limbile străine și vrei psihologie de ce sa nu mergi pe uman? Nu conteaza ce zic ceilalți fa ce îți place. Așa am mers și eu după criteriul spus de profesoara ta ca sunt mai multe avantaje pe real. Și acum regret ca nu am ales filologie pentru ca îmi placea puțin mai mult latura de uman și era mai relaxat. Nu conteaza profilul conteaza profesorii. Am făcut franceza cot la cot cu filologia laughing. Mergi pe ce simți tu și nu te lasă influențată de părerile altora ca tu vei sta 4 ani la liceu acolo nu ei. Succes!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Vaaaai, cine te-a consultat e o persoană spălată pe creier, scuze că ți-o zic. Și mie toată lumea îmi zicea să merg pe mate-info, iar eu sincer să fiu nu aveam vreo înclinație specială în vreo direcție(eram ok la toate). Dar ție care ai înclinații indubitabile spre limbi și psihologie... cum să îți recomande mate-info?! De ce să te chinuiești cu ceva ce nu îți place doar fiindcă e în vogă și ca să arăți tu mamă ce muncești la mate-info sau științe ale naturii. Eu care nu uram științele reale și nici nu aveam înclinații mari spre uman, tot am mers pe uman. D-apoi tu? Te rog nu face greșeala de a merge pe real doar de la sfatul unor persoane care cred că dacă nu ești IT-ist ți-ai eșuat viața. Mai multe oportunități? Oportunitățile ți le faci în funcție de tine, liceul nu îți va deschide oportunități. Poți să intri și la NASA de la filologie dacă ai abilitățile necesare. Crezi că Mihai Eminescu sau Florin Călinescu aveau mai multe oportunități dacă mergeau la mate-info sau la facultatea de fizică ori bio-chimie? Nu. Ar fi fost niște alcoolici anonimi. Crezi că Cristian Presura sau Albert Einstein aveau mai multe oportunități dacă studiau literatura și gramatica? Nu. Ar fi fost niște alcoolici anonimi. Nu e niciun domeniu sau profil care prin natura sa net superioară îți garantează un magic succes în viață. Succes ori ai ori nu ai, norocul ți-l faci singur. Mergi pe științe sociale și excelează în ceea ce iubești să faci. Eu sunt la științe sociale și sunt foarte mulțumit. Nu-mi pierd timpul studiind din greu lucruri pe care nu le sufăr. Socot că în curând se va duce și moda asta a spălaților pe creier cu "mate-info este superior tuturor". La noi clasa a 12-a de științe sociale are 35 de elevi, s-au transferat mulți. Peste câțiva ani se va duce și moda asta supidă cu programatorii și IT-iști, când se va umple domeniul de amatori cu diplomă la sfatul profesorilor de genul. Succes în tot ceea ce faci!

| Mariaaa18 a răspuns:

Buna! Uite eu o sa ti spun despre experienta mea acum ca sunt clasa a 12 a. In primul an de liceu am fost la filologie, apoi m-am transferat pe bio chimie. Nu regret nici macar o secunda.
Crede ma ca pe parcursul liceului este posibil sa realizezi ca iti place cu totul altceva si ca nu iti mai doresti la psihologie. Avand in vedere ca nici nu ai studiat o pana acum, banuiesc ca nu stii exact cum este materia.
Eu te sfatuiesc sa optezi pentru un profil real, chiar daca nu te pricepi atat de bine la matematica, fizica etc. Sa nu iti fie teama ca nu vei face fata sau ca vor fi altii mai buni decat tine pentru ca in general nimeni nu prea stie la inceput. Vor fi lectii noi, iar daca esti atenta cu siguranta o sa le intelegi. Sunt foarte putine optiuni in momentul in care termini la un profil uman ( politie, drept, litere, limbi straine si psihologie) cam astea sunt in mare parte
Si trebuie sa ai in vedere faptul ca majoritatea facultatilor cer matematica.
Eu zic sa privesti in ansamblu, sa te gandesti foarte bine si sa alegi asa cum consideri ca este cel mai bine pentru tine. Asculta cat mai multe pareri si experiente si trage singura o concluzie. In general e bine sa iesi din zona de confort si sa privesti totul ca pe o provocare.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Mariaaa18):

Majoritatea facultăților cer matematică? Poți să îmi trimiți subiectele de matematică de la Literatură, Limbi străine, psihologie, sociologie, asistență socială, Istorie, Geografie etc? Ce o interesează pe fetița asta că se cere matematică la economie sau inginerie dacă ea nu are treabă cu domeniile? Știi că poți să intri la ce facultate vrei din orice liceu? Tu, acum cu 3 ani de bio chimie dacă ai vrea ai putea fără nicio barieră să intru la Facultatea de Litere, dacă treci admiterea. Cum și în ce fel oferă matematica mai multe oportunități? Mă refer la o persoana de genul care nu e genială la matematică. De ce să umplem domeniul științelor exacte de amatori? Pentru o persoană cu înclinații umanistice, umanul oferă mai multe posibilități. La fel și reversul. Dacă ea vrea să meargă la psihologie, nici nu contează că "are mai multe oportunitati la mate-info", deoarece nu are nevoie de ele. Inutila ii este opțiunea ca se poate face economistă daca nu isi pune in plan asta. Cu un lucru sunt de acord, ca opinia ei se poate schimba, dar asta doar ea știe și nu suntem noi aici sa facem speculații. Noi dam sfaturi pe ce avem la dispozitie. Nu garanteaza nimeni ca se razgândeste. Iar daca se răzgânște, super, revine cu un mesaj aici pe TPU si discutăm.