Întrebare recomandată | Anee1667 a întrebat:

Bună TPU.
Vin cu o problemă mai veche și mi-ar face bine să primesc câteva sfaturi.
De câțiva ani mă confrunt cu stări teribile de tristețe, plâng mereu, mă simt vinovată pentru orice lucru. Trebuie să recunosc că aceste lucruri au început o dată cu jignirile pe care le-am primit în școală pentru că aveam un semn din naștere pe față, ulterior m-am operat și l-am scos, însă asta nu m-a făcut să mă simt mai bine, din contra am început să am tot mai multe insecurități legate de corpul meu, de comportamentul meu, de cine sunt. În timp s-au agravat mai mult, nu pot privi pe nimeni în ochi deoarece gândesc mereu "oare ce părere are despre mine" "sunt urâtă, o să observe dacă il privesc și eu", apoi am început să ies tot mai rar, mi-am îndepărtat prietenii, m-am închis între 4 pereți, doar eu și gândurile mele. Orice activitate normală începea să mă pună în dificultate, îmi dădea emoții, palpitații, îmi tremurau mâinile, vocea, transpiram mult (ex: mersul la magazin, vorbitul în fața cuiva), ceea ce mi-a afectat complet viața. Acum mă aflu într-o perioadă la fel de rea, mă deranjează totul la mine, orice activitate simplă mă face să mă simt rău, trebuie să recunosc că am fost asaltata si de "gânduri negre" pe care le stăpânesc deoarece mă gândesc în permanență la familia mea.
Credeți că ar trebui sa merg la psiholog? Ceva sfaturi?

Răspuns Câştigător
supadeceapa
| supadeceapa a răspuns:

Violeta trage prenadez. Nimeni nu merită să fie tratat așa. Da, ai nevoie de un terapeut, noi nu te putem ajuta pentru că ai multă vindecare de făcut sad. Singurul sfat pe care pot să ți-l dau: nu te izola, îți amplifică toate problemele. Chiar dacă ți-e greu, du-te și plimbă-te zilnic 30 de minute, dă-i cuiva bună ziua, ia-ți o cafea, stai pe o bancă, respiră adânc, uită-te la oameni ce pierduți și grăbiți merg pe stradă, fiecare absorbit de problemele lui și o să înțelegi că nimeni nu e atât de atent la tine.

Uită-te la Violeta, de exemplu, e atât de absorbită de ură încât nu e în stare să empatizeze cu niște lucruri care ți s-au întâmplat când erai doar un copil, nu înțelege ce-i aia discriminare pentru că nu a fost niciodată în papucii tăi și nu e nici măcar capabilă să își imagineze cum e să fii un copil diferit într-o lume rea. Ea crede că viața se rezumă la învățat și copilul nu mai are sentimente și probleme în afara școlii. Trebuie să îți fie milă de oamenii ca ea. Părerile lor sunt numai bune de printat și înlocuit hârtia igienică cu ele. Ia-o pe Violeta ca pe o lecție de ''oamenii sunt prea proști ca părerile lor despre tine să conteze''. Când cineva te critică și jignește fără să faci nimic, fii sigură că problema nu e la tine, ci la el, e problema lui personală că are o problemă cu tine. Să nu îți pese, te rog.

| Anee1667 explică (pentru supadeceapa):

Mulțumesc mult! Răspunsul ăsta mi-a dat un strop de încredere în mine, mi-a îmbunătățit starea.
Mulțumesc enorm de mult

| psyclepath a răspuns (pentru supadeceapa):

laughing Nu îți mai pot evalua răspunsul dar cu siguranță e folositor.

| supadeceapa a răspuns (pentru Anee1667):

Mă bucur love struck păstrează stropul ăla cât mai mult pentru că tu nu îți dai seama cât de puternică ești.

| supadeceapa a răspuns (pentru psyclepath):

Sper să fie că m-a enervat rău hoașca angry bine că mi-a dat ignor că dărâmam site-ul în noaptea asta laughing.

15 răspunsuri:
| aditimus a răspuns:

Nu neaparat, ar trebui sa privesti inspre suflet si nu spre trup...
Cel mai simplu cand esti suparata spune rugaciunea inimii...

https://www.youtube.com/watch?v=ouD8MHiMmLo

| Violleta2022 a răspuns:

Lipsa increderii in tine te-a adus aici!
Ti-as recomanda sa incepi sa inveti foarte bine, la toate materiile, luand note foarte mari si atunci se va schimba atitudinea colegilor fata de tine, toti dorind safie prieten cu o fata desteapta chiar daca fizic nu aratati nemaipomenit, fiindca apreciem oamenii dupa cum vorbesc si se comporta cu noi, nu dupa cum arata.
Plansul asta inutil nu-ti aduce nimic bun, doar denota ca esti instabila emotional si razgaiata, ca nu te accepti asa cum esti.

Da, un psiholog poate sa te ajute sau mersul la biserica sa discuti cu un preot, ajuta in aceeasi masura, dar evident unul costa foarte mult, pe cand preotul este gratis.


Nota: JIGNIRI (nu-jigniri)
https://dexonline.ro/definitie/a%20jigni/definitii

| Anee1667 explică (pentru Violleta2022):

Te-ai gandit că poate a fost o simplă greșeală din neatenție? Am învățat bine la toate materiile, am luat bacul anul acesta si am intrat la facultate.
Nu sunt razgâiată, faptul că nu mă pot accepta așa cum sunt nu e un moft, lucrez la asta în fiecare zi. În plus, notele mari nu schimbă atitudinea colegilor, ba chiar e fix contrariul, devii "tocilar", ești tot mai exclus, marginalizat, privit cu dispreț, spun asta din proprie experiență.
Oricum mulțumesc pentru sfaturi.

| Violleta2022 a răspuns (pentru Anee1667):

Incorect!
Sunt adult si anii de experinta personala si apoi anii din scoala ai copiilor mei au odvedit ca copii care invata foarte bine sunt intotdaeuna pribiti admirativ atat de profesori cat si de colegi, fiind inconjurati de alti copii, care vor sa fie ca ei, devenind cautati si apreciati,

| Anee1667 explică (pentru Violleta2022):

Nu este incorect. Eu nu am menționat că nu sunt priviți cu admirație de catre profesori, ci strict de către elevi, anul acesta am terminat și eu, probabil această admosferă mai există doar în clasele mici, în liceu vă garantez că nimeni nu privește cu admirație pe nimeni pentru niște note mari, exceptând cadrele didactice. Vă dau exemplu câteva situații pe care le-am trăit chiar eu : se anunțase un test la matematică pentru care aproximativ jumătate din elevii din clasă nu învățaseră deoarece eram pe profil uman iar orele de matematică erau puține și nimeni nu le dădea importanță, mai ales în ultimul an când se învăța strict pentru materiile de bac, nota pe care am luat-o în acest test, nu a adus admirația nimănui, ba din contra a adus înjurăturile clasei și asta se întâmpla de cele mai multe ori. O altă situație pe care am întâmpinat-o a fost când profesorul de istorie ne-a împărțit în grupe pentru a întocmi un eseu, datorită înjurăturilor pe care le-am primit am lucrat singură totul, pentru că nimeni nu dorea ajutor, ci să fac eu totul.
Când eram căutată, nu eram pentru că elevii mă admirau, ci pentru că doreau să copieze temele în cele 10 minute de pauză, iar dacă nu le dădeam pentru că nimeni nu era interesat de cum se rezolvă, ci de temă în sine, mi se vorbea urât, de parcă eram datoare să ofer de-a gata orele mele de lucru acasă. Eram căutată la teste pentru a se putea copia de la mine. Din păcate eu nu am simțit admirație din partea colegilor și nici prietenie.

| Violleta2022 a răspuns (pentru Anee1667):

Daca atitudinea ta este rece si aroganta, atunci atrage dupa sine comportament respingator din partea colegilor.

Eu imi aduc aminte ca aveam casa plina de copii, cand ai mei copii erau la scoala, toti voiau sa le fie prieteni, toti voiau sa fie impreuna cu ei. de multe ori trebuia sa le sun parntii si sa ii asigur ca sunt bine, in siguranta la mine in casa si ii tineam aici pana veneau parintii sa-i ia. Am avut uneori surpriza sa imi vina juma de clasa... dar niciodata nu am inatlnit cazul tau, care nu spun ca nu-i posibil, dar este posibil doar daca tu esti rece, aroganta, ingamfata, pozand in "superioara", iar comportamnetul tau ii respinge pe toti.

| Anee1667 explică (pentru Violleta2022):

Găsiți nod în papură. Nu am avut nicidecum o atitudine rece, îngâmfată, arogantă, "superioară".
Și chiar dacă as fi avut, nu dă dreptul nimanui să îmi vorbescă urât, ci le dă opțiunea de a mă evita.
Am și menționat că această admosferă este probabil în clasele mici, la liceu nu își dă nimeni interesul să vină la cineva acasă pentru studiu și să se împrietenească, doar în cazul în care există vreun proiect de grup obligatoriu, care de cele mai multe ori pică pe umerii celui mai silitor.
Și repet chiar dacă aș fi avut o atitudine rece, asta nu e un motiv pentru care elevii să îmi vorbescă urât, să mă înjure, ci pur și simplu să mă evite.
Prefer să închei discuția aici, iar atâta timp cât nu mă cunoașteți nu mai presupune ți lucruri despre comportamentul și aritudinea mea.

| Violleta2022 a răspuns (pentru Anee1667):

Ma repet in caz de nu ai inteles pentru a mia oara: comportamentul tau este cel care ii determina pe ceilalti sa te trateze asa!
Ori esti teribil de incapatanata si nu vrei sa pricepi ce-ti tot spun, ori esti incapabila sa intelegi raspunsul mei si atunci ma vad nevoita sa te las in pace, fiindca acolo unde nu-i ...nici Dumnezeu nu cere!

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Psihologul te poate ajuta până la un punct. Nu te poate duce el în spate. La fel un psihiatru. Dar poți încerca la ambii. Apoi să te întrebi tu pe tine însuți, ce vrei.

| Emma30555 a răspuns:

Mergi la psiholog, e cel mai bine sa ai un sprijin pentru a depasi traumele.

| CleanHeart a răspuns:

Poți să mergi și la psiholog daca vrei sa te eliberezi dar să privești și partea buna, ai devenit mai puternică, ai trecut prin atât suferință și ești în picioare gata să lupți mereu, nu incerca sa scapi de gândurile negre, accepta-le și cauta-ti mereu activități care îți plac, fii plina de vise și de oameni să nu mai ai niciodată rușine că de multe ori fara sa îți dai seama cel din fata ta poate fi la fel de introvertit ca tine dar își ascunde emoțiile, de fel eu sunt introvertita dar mă comport că o extrovertita din cauză că am învățat să îmi controlez emoțiile și mai am și cea mai sensibila zodie dar din cauză că am învățat să mă iubesc, trasmit lucrul asta și altora, capul sus că ești valoroasă.