Întrebare recomandată | marinelpop a întrebat:

Ce poţi face dacă eşti victima bullyingului?

10 răspunsuri:
| DNSK a răspuns:

Invata sa te aperi. invata sa fii stapan pe tine. sa-ti controlezi frica, miscarile, gandurile, replicile. gandeste-te ca esti cel mai tare, si indiferent cat e ala de mare, tu esti mai tare si mai vagabond decat el. nu arata frica. nu arata pic de slabiciune. omul e ca si cainele, te simte. in viata asta nu ai voie sa fii slab. nu-ti zic sa te bagi in tot felul de bande si rahaturi, zic sa mergi undeva sa inveti sa te aperi.

| marinelpop explică (pentru DNSK):

Ce este bullyingul?


Bullyingul (din englezescul „to bully", care înseamnă a tiraniza, a intimida, a agresa, a brutaliza) nu se referă doar la agresiuni de natură fizică. Iată ce forme mai poate îmbrăca acesta:
 Atacuri verbale. „Fetele pot avea o vorbire foarte agresivă", spune Celine, care are 20 de ani. „N-am să uit niciodată cum mă porecleau şi ce-mi spuneau. M-au făcut să mă simt lipsită de valoare şi respinsă. Aş fi preferat să-mi învineţească un ochi decât să-mi vorbească astfel."
 Excludere socială. „Colegii de şcoală au început să mă evite", mărturiseşte Haley, care are 18 ani. „La prânz, se aşezau la masă în aşa fel încât să nu lase loc şi pentru mine. Un an întreg am mâncat singură şi am plâns."
 Cyberbullying. „Apăsând doar câteva taste de computer, îi poţi distruge cuiva reputaţia — sau chiar viaţa. Pare o exagerare, însă se poate întâmpla", spune Daniel, care are 14 ani. Cyberbullyingul implică şi trimiterea de fotografii sau mesaje compromiţătoare cu ajutorul mobilului.

| 116111 TelefonulCopilului a răspuns:

Buna!

Hai sa stam de vorba. Vrem sa te ajutam.
Poti primi ajutor specializat in mod gratuit.

Asociatia Telefonul Copilului poate fi partenerul tau de discutii sau poate fi prietenul tau atunci cand te confrunti cu o problema. Confidentialitatea este cuvantul cheie in relatia ta cu serviciul Telefonul Copilului, oferit de organizatia noastra.
Apelul catre 116 111 este gratuit din retelele Telekom, de luni pana duminica, in intervalul orar 08.00 – 00.00. Mai multe poti afla si la: http://www.telefonulcopilului.ro/intrebari-frecvente
Pentru ca problemele cu care te confrunti reprezinta subiecte delicate si te-ai putea simti in largul tau mai degraba in mediul online, te indrumam sa ne transmiti mesajul tau la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro

Acum poti primi consiliere gratuita si direct de pe telefonul mobil, descarcand aplicatia noastra http://www.116111.ro/descarca-aplicatia

Asteptam sa te ajutam!

| neca a răspuns:

Aaaa... gata stiu
Fa-ti prieteni tari care sa te apere

| marinelpop explică:

Cine sunt ţintele preferate ale agresorilor?
 Singuraticii. Unii tineri cărora le
lipsesc aptitudinile sociale se izolează şi devin ţinte uşoare ale acestor agresori.
 Tinerii consideraţi diferiţi. Unii ajung ţinta bullyingului din cauza înfăţişării, a rasei ori a religiei sau chiar a unei dizabilităţi, de fapt din cauza oricărui aspect de care un bully s-ar putea lega.
 Tinerii cărora le lipseşte încrederea de sine. Un bully îi observă imediat pe cei ce au o părere negativă despre propria persoană. Întrucât nu ripostează, aceştia ajung de regulă ţintele preferate ale unui astfel de tiran.

| cobrant a răspuns:

Cand eram copil ii amenintam cu tati ca e politist si ca nu are nimeni voie sa se ia de mine!

| ParinteKids a răspuns:

Ce e de făcut? De cele mai multe ori nici şcoala, nici părinţii nu ştiu cum să abordeze această problemă. Pentru că bullying-ul nu este un fenomen nou, nu este ceva normal şi nu este o fază obligatorie prin care e nevoie să treacă orice copil, este necesar şi imperios să se intervină. Dar cum? O intervenţie neadecvată (intervenţia directă a părinţilor sau un tratament special, protector din partea şcolii) valorizează victima şi o va transforma în ţinta unor acţiuni agresive mai intense, dar mai subtile, pe termen lung. Plus că va întâri convingerea că victima nu se poate descurca singură şi se va întreţine sentimentul de nepuţinţă şi neajutorare. În schimb, lipsa totală a une intervenţii va face copilul să se simtă abandonat, neputincios şi să îşi piardă speranţa de rezolvare a situaţiei, chiar şi speranţa de viaţă.

Pentru că de cele mai multe ori victimele bullying-ului apar în familii unde nu se vorbeşte despre sentimente sau mai ales despre emoţii şi lucruri negative, prima recomandare este să se înceapă să se creeze o putne de comunicare între părinte şi copil. Copiii nu ştiu să îşi gestioneze propriile emoţii şi în funcţie de vârstă nu ştiu nici să le recunoască de cele mai multe ori. Aici intervine rolul părintelui. Se poate începe prin „Văd că eşti trist. Ce te-a făcut să te simţi aşa? Vrei să vorbim despre asta. Hai să găsim împreună o soluţie." De asemenea, cititul poveştilor şi discuţiile despre personajele principale („ce crezi că simţea personajul?") sau chiar discuţiile pe stradă atunci când copilul zăreşte oameni trişti, supăraţi, furioşi. Sunt exerciţii de comunicare ce trebuie repetate în fiecare zi până când copilul va veni singur să vorbească despre ceea ce îl supără. Cel mai probabil va spune ceva în maniera „am un sentiment, dar mi-e greu să vorbesc despre el", iar rolul părinţilor aici este să îl înveţe pe copil să îşi exprime aceste emoţii.

Pentru situaţiile în care apare un bully, părinţii trebuie să îl înveţe pe copil cât de mult contează postura sa, privitul în ochi, contactul cu cei din jur, importanţa de a cere ajutorul şi felul în care îşi respectă propriile limite. Iar în cazurile în care situaţiile scapă de sub control şi există semnalele de alarmă pe care le-am prezentat mai sus, este important să se apeleze la un consilier sau un psihoterapeut pentru a lua deciziile optime şi a rezolva conflictele cu un minim de efecte negative pentru ambele părţi.

- See more at: http://www.kidspots.ro/......-de-facut/

| NightShade89 a răspuns:

Pai poti incepe cu o atitudine de "ma doare in cot de ce crede sau ce vorbeste lumea despre mine". Intotdeauna pe prost il bati cu indiferenta. Si daca asta nu merge, incearca sa iti faci prieteni, dar prieteni buni care te vad si stiu cum esti tu. Si atunci chiar o sa te doara in cot de tot ce zic sau fac toti ratatii. Daca unii n-au aia 7 ani de acasa si sunt atat de ratati incat sa se ia de unu, inseamna ca n-au viata sociala si nu stiu cum sa se distreze decat daca distrug sau se ia de cineva fara aparare (de orice tip)

| marinelpop explică (pentru NightShade89):

Ce poţi face dacă eşti victima bullyingului?
 Nu reacţiona. „Cei ce
tiranizează vor să ştie că au reuşit să te facă să te simţi un nimeni", spune o tânără pe nume Kylie. „Dacă nu reacţionezi, îşi pierd interesul." Biblia afirmă: „Cel înţelept îşi păstrează spiritul calm până la capăt" (Proverbele 29:11).
 Nu răspunde cu aceeaşi monedă. Răzbunarea nu va face decât să agraveze problema, nu să o rezolve. Biblia sfătuieşte: „Nu întoarceţi nimănui rău pentru rău" (Romani 12:17; Proverbele 24:19).
 Nu căuta necazul cu lumânarea. Pe cât posibil, evită oamenii şi situaţiile care ar putea favoriza bullyingul (Proverbele 22:3).
 Încearcă să răspunzi într-o manieră neaşteptată. Biblia spune: „Un răspuns blând îndepărtează furia" (Proverbele 15:1).
 Foloseşte-ţi umorul. Dacă un bully te face gras, ai putea pur şi simplu să ridici din umeri şi să zici: „Aş putea da jos câteva kilograme!".
 Pleacă. „Tăcerea arată că eşti matur şi că eşti mai puternic decât persoana care te hărţuieşte", spune Nora, care are 19 ani. „Dovedeşti că ai stăpânire de sine, ceea ce agresorului îi lipseşte."
 Clădeşte-ţi încrederea de sine. „Agresorii observă când nu eşti relaxat, spune o fată pe nume Rita, şi profită de ocazie ca să distrugă şi urma de încredere de sine pe care o mai ai."
 Vorbeşte cu cineva. Potrivit unui sondaj, peste jumătate dintre victimele cyberbullyingului nu vorbesc cu nimeni despre ce se întâmplă, probabil din cauza ruşinii (îndeosebi în cazul băieţilor) sau de frică să nu o păţească mai rău. Dar nu uita, tocmai pe asta mizează agresorii. Faptul de a vorbi cu cineva este primul pas spre a pune capăt coşmarului.