| RandomUserName12 a întrebat:

De cativa ani tot aud din ce in ce mai des in mediul on-line ca anumite domenii duc lipsa de personal (cum ar fi busines-urile din horeca, la mare) sau ca o firma cauta angajati dar nu gasec. Ideea este ca de fiecare data cand se dezbate acest subiect, se trezesc cativa oameni care sa spuna,,tinerii din ziua de azi nu mai vor sa munceasca". Evident ca mesajul este unul mult mai complex, dar cam asta are la baza; asa ca vreau sa va intreb, voi cum comentati acest mesaj? Care credeti ca este motivul real pentru care unele firme cauta,, in disperare" angajati dar nu gasesc?

Eu din cateva am observat, da, sunt si tineri care nu vor sa munceasca DELOC, dar sunt si tineri care prefera sa faca altceva, sa dezvolte ceva sau cel putin, macar incearca. Tineri care invata pe cont propriu sau din alte surse deoarece stiu deja dinainte ca informatiile de care au nevoie in activitatea lor, nu le gasesc la facultate. Vorbesc despre tinerii care se orienteaza catre afaceri sau freelancing. (nu vorbesc despre cei care vor sa faca bani peste noapte si fara munca, ci de cei seriosi). Din cate am observat eu, societatea spune si despre acesti tineri ca nu muncesc, sau ca nu le place munca. Pentru ca aparent, munca inseamna sa muncesti cat mai mult, sa-ti rupi spatele si sa castigi bani putini, cat mai putini posibili.

Am purtat cateva discutii cu genul asta de tineri si mi-au zis ca vor mai mult control asupra activitatii si venitului, ca nu vor sa munceasca 45 de ani pe un salariu mizerabil ca dupa aia sa primeasca o pensie mica, ca nu mai vor genul ala de,,stabilitate" sau de,, siguranta" care, zic ei, ca nu mai exista in ziua de azi. Si daca stau mai bine sa ma gandesc, cam au dreptate, deoarece angajatii care au venituri mici, sunti cei mai puternic afectati de o criza cum este cea din prezent, iar persoanele care au investitii facute si bani, nu au nicio problema.
I-am intrebat daca au carte de munca si au zis ca nu, apoi i-am intrebat de ce?
Raspunsul lor a fost ca nu are rost sa plateasca niste bani, care nu sunt putini, pentru ceva de care ori nu o sa se foloseasca, ori e de slaba calitate. Pe ei nu-i deranjeaza sa plateasca o asigurare privata si au de gand sa-si faca propria lor pensie si sa iasa mai devreme la pensie. Mie mi-au placut cum gandesc si au zis ca nu prea vor sa poarte genu' asta de discutii cu oricine deoarece imediat sare cineva cu gura peste ei sa le spuna ca ceea ce fac este gresit, ca nu vor sa munceasca si ca mai bine fac o scoala ca apoi sa-si gaseasca un loc de munca sigur si stabil. Am uitat sa preciez ca ei 3 lucrau impreuna, in IT. Aici revenim la ceea ce am zis mai devreme. Ca munca inseamna doar munca fizica si cu cat e mai grea, cu atat mai bine.

De ce credeti voi ca se spune despre tinerii care nu vor sa fie angajati si care nu mai accepta toate abuzurile si dezavantajele unui sistem infect, ca nu vor sa munceasca sau ca nu le place munca?

5 răspunsuri:
| Yuoia a răspuns:

"ca nu vor sa munceasca 45 de ani pe un salariu mizerabil ca dupa aia sa primeasca o pensie mica"
Decat putin, mai bine deloc. Cam asa s-ar traduce asta.
Unii nu vor deloc sa munceasca. Altii nu au nici un fel de pregatire, chiar daca ar dori sa faca ceva. Altii mascheaza dorinta de munca invocand "abuzurile".

| RandomUserName12 explică (pentru Yuoia):

Nu prea am inteles ce ai vrut sa spui mai exact cu,, decat putin, mai bine deloc". Am si precizat in intrebare ca ei lucreaza si au un salariu mai mari decat salariul mediu pe economie si ca vor sa-si faca propria pensie inloc sa o astepte pe aia de la stat.

Eu stiu ca altii nu vor sa munceasca, dar dupa cum am zis si in intrebare, nu vreau sa vorbesc despre categoria aia de tineri. Vreau sa vorbesc si despre aia care aleg alt drum, care vor sa faca altceva. De ce si acestia sunt considerati lenesi?

,, altii mascheaza dorinta de munca invocand abuzurile". Nu te pot contrazice, dar nu poti nega ca abuzurile, nedreptatea sau bullying-ul nu exista deloc la locurile de munca din tara noastra. Daca tu ai avut norocul sa nu dai peste un angajator care incalca constient legea fara niciun regret, sa stii ca altii nu au avut acest noroc.

| mastadont a răspuns:

Din punctul meu de vedere răspunsul e destul de simplu. Mie mi se pare că reiese clar diferența dintre generații și implicit diferențele dintre valorile care se aplicau acum câteva zeci de ani și cele din zilele noastre. Pentru cei care au trăit în comunism, munca însemna muncă fizică, multă lume nu poate să înțeleagă că și butonând o tastatură 8 ore pe zi poate fi tot muncă, și nu doar atât, o muncă mai bine plătită decât munca fizică. Mai intră în considerare și faptul că generațiile mai în vârstă nu sunt atât de obișnuite cu tehnologia și nu înțeleg ce ar putea implica munca în I&T de exemplu.
Să nu uităm că, până nu cu mult timp în urmă, sistemul tradițional de muncă suportat și încurajat de stat era cam singurul disponibil iar posibilitatea ca tinerii să decidă să muncească fără carte de muncă și să apeleze la pensie privată este doar recent introdus în legislație.

| RandomUserName12 explică (pentru mastadont):

Foarte adevarat ce spui. Si ei nu vor pensie privata, vor sa-si faca propria lor pensie.

| RandomUserName12 explică (pentru mastadont):

Apropo, eu am vazut si tineri de varsta lor care ii blaman si care desi erau tineri, si ei aveau mentalitatea aia de pe vremea comunismului.