| Lewandowski a întrebat:

V-as ruga din suflet sa cititi tot!

Sa incepem cu inceputul. De cand eram mic, am fost un copil care invata tot timpul la tot! Imi si placea si imi place sa fac acest lucru. Momentan sunt clasa a 10-a, iar in primii 9 ani am mers foarte bine, am terminat cu medii bune, ba chiar media generala 10 in a8-a, 10 la Evaluarea Nationala, primul an la liceu a mers foarte bine etc. Ei bine, anul acesta am si note bune, dar si unele destul de mici. Sunt la Matematica-Informatica, am intrat aici deoarece matematica imi place cel mai mult! Problema este ca anul asta am notele 6 si 7 la matematica... si nu numai. Simt pur si simplu ca numai pot retine nimic. De ceva timp parca numai sunt eu, deja dupa 2 ore la scoala nu ma mai pot concentra deloc, ma simt obosit, aiurit, si foarte des mintea imi fuge la diferite lucruri. Dorm suficient, asa ca nu pot spune ca nu sunt odihnit, dar nu inteleg ce se intampla. Cum spuneam sunt genul care invata la tot, iar acum imi aduc aminte ce imi spunea dirigintele in generala : " E foarte bine ca inveti la tot si ca ai o mentalitate buna, dar trebuie sa o iei mai usor, la un moment dat vei claca si n-ai sa mai poti face fata! ". Acum nu stiu daca chiar s-a adeverit ce spunea dansul, dar simt ca numai pot! Intotdeauna retineam lectiile si informatiile cu cea mai mare usurinta, eram concentrat numai la ceea ce faceam, iar mai nou retin aproape tot ce vad, intalnesc si aud. Fel si fel de chestii banale care nu ma ajuta cu nimic nu e nicio problema daca le retin sau nu, dar care nu-mi dau voie sa fac loc cunsotintelor ce ma intereseaza. De exemplu, uitati ceva ce eu am in minte si nu pot uita, pentru ca e intiparit acolo, undeva, probabil veti rade, dar eu vorbesc la modul cel mai serios : Cand eram mai mic, mama imi dadea pastile de parcetamol cand ma durea capul sau eram racit, si stiu ca imi dadea doar jumatate dintr-o pastila, iar cand am mai crescut a hotarat sa-mi dea o pastila intreaga, iar mie mi-a ramas in minte ca prima mea pastila intreaga am luat-o pe 5 martie 2008 laughing... Ei bine, asta si alte lucruri de genul, banale si fara sens imi raman in minte si nu pot retine altceva. Acum, revenind la scoala, multe persoane mi-au spus sa invat doar la materiile ce ma intereseaza si la care dau BAC-ul, dar nu pot suporta sa vad ca la 3-4 materii am note de 9 si 10, iar la celelalte 5-6-7.

Trebuie sa mai spun si ca intotdeauna am invatat cu placere, pentru ca stiu ca fara scoala nu se poate in viata, dar am invatat si cu frica de parinti, care acum mai inteleg notele, dar pana acum, un 8, in generala chiar si un 9 era tragedie pentru ei. Oare cand vor intelege ca notele nu au nici o relevanta? Conteaza doar cu ce ramai in cap.

Acum, intrebarea mea este: Cum pot face sa revin la forma mea initiala de a invata cu usurinta si cum sa fac sa ma concentrez, si sa ma descurc mai usor la profil real si sa nu-mi mai fuga gandul in toate partile? Si cum sa fac sa uit banalitatile de mai sus si sa nu mai retin aceste lucruri care nu ma ajuta cu nimic si sunt doar niste prostii?

PS : Poate unii veti zice ca sunt indragostit si de asta imi fuge mintea in alta parte. Ei bine, da, sunt si indragostit, dar fata pe care o plac are prieten, asa ca m-am cam departat pentru ca nu vreau sa intervin intre ei. Asadar, cu siguranta nu asta e problema! Vreau sa o rezolv pentru ca BAC-ul se apropie repede si vreau sa-mi revin pentru ca asa numai rezist! Va multumesc anticipat daca ati citit aceasta poveste a mea. V-as ramane recunoscator daca m-ati ajuta! O seara buna!

| 116111 TelefonulCopilului a răspuns:

Buna,

Hai sa stam de vorba. Vrem sa te ajutam sa-ti fie mai bine.
Poti primi ajutor specializat in mod gratuit.
Asociatia Telefonul Copilului poate fi partenerul tau de discutii sau poate fi prietenul tau atunci cand te confrunti cu o problema. Confidentialitatea este cuvantul cheie in relatia ta cu serviciul Telefonul Copilului, oferit de organizatia noastra.
Apelul catre 116 111 este gratuit din retelele Telekom, de luni pana duminica, in intervalul orar 08.00 – 00.00. Mai multe poti afla si la: http://www.telefonulcopilului.ro/intrebari-frecvente
Pentru ca problemele cu care te confrunti reprezinta subiecte delicate si te-ai putea simti in largul tau mai degraba in mediul online, te indrumam sa ne transmiti mesajul tau la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro

Asteptam sa te ajutam!

Asociatia Telefonul Copilului
4 răspunsuri:
| floraida a răspuns:

Ia o gura de aer sau o mini-vacanta de la a memora. Alunga-ti toate gandurile, elibereaza-ti mintea pentru un scurt timp, apoi intoarcete la invatat si ai sa vezi ca vei reusi.
PS: Nu sunt foarte buna la invatatura, dar invat cat imi trebuie si cand imi trebuie. Uneori pierd informatiile date de profesor, iar vara nu am timp de invatat. Astfel cand incepe soala trebiuie sa o iau de la capat mereu.

| Poisoned a răspuns:

Aşa-s părinţii. e foarte greu, uneori chiar imposibil, să-i convingi că notele nu contează absolut deloc; contează doar să rămâi cu ceva şi să treci clasa. Ar fi ideal să nu-ţi mai încarci memoria cu chestii absolut inutile şi să te opreşti din a mai memora totul, oricum vei uita majoritatea lucrurilor în viitor. Înţeleg perfect că trebuie să memorezi chestii pentru teste sau teze, dar dă-le-n pisici, chiar nu contează.

Acum vorbind de note, 6 şi 7 sunt note mari la liceu, dacă stai să te gândeşti. Datorită modestiei mele inexistente, trebuie să recunosc că am doar note peste 8 (nu-ţi imagina că stau toată după-masa cu cărţile-n poală, chiar dimpotrivă - ştiu, am făcut cacofonie), o excepţie fiind nota mea de 6 de la fizică, materia pe care pur şi simplu n-o înţeleg. La Evaluarea Naţională am avut media 9, 45 şi am intrat la ştiinţele naturii bilingv-engleză.

Şi eu am obosit, nu mai am chef să învăţ şi nici nu mai depun efortul s-o fac. Adică, măi oameni buni, e vacanţă peste mai puţin de două săptămâni, puţină libertate, vă rog.

Serios, nu te mai stresa atât, totul va fi okay, ai nevoie doar de-o pauză şi nu te mai gândi atât de mult la note, ori că iei 5, ori că iei 10, contează să înţelegi şi să rămâi cu ceva. Pentru BAC nu trebuie să te apuci acum de învăţat, tot ceea ce trebuie să faci acum este să ieşi afară, să iei o gură de aer, să te linişteşti si să te deconectezi puţin de şcoală.

Succes!

| Lewandowski explică (pentru Poisoned):

Chestiile inutile le memorez involuntar, asta e problema... Oricum, multumesc pentru raspuns!