anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Am vazut la televizor ca se inchid barurile si restaurantele din Romania. Daca restaurantul la care lucrez se inchide pe aceasta perioada, o sa mai fiu platit?

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Art. 53. [intreruperea sau reducerea activitatii angajatorului]
(1) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. (3).
(2) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare prevazute la alin. (1), salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.

4 răspunsuri:
| Simpatic a răspuns:

Normal si de bun simt in aceste cazuri care nu depind de nimeni si nimic, putem sa il numim asa cum face referire si legea la PERICOL IMINENT SAU DE FORTA MAJORA, ca patronii sa plateasca angajatilor 75% din salariu /lunar.
Dar trebuie sa intelegem si angajatorii pe de alta parte ca daca nu produc si nu incaseaza nimic nu au de unde plati, de aceea statul trebuie sa aiba niste rezerve de bani pentru astfel de cazuri, momentan sunt pe aceeasi lungime cu calamitatile naturale, deci STATUL ar trebui sa plateasca anagajatii de la stat sau de la privati, este masura cea mai logica, caci acum nu este vina nimanui.

supadeceapa
| supadeceapa a răspuns:

Asta discuți cu angajatorul.

| Speranta12 a răspuns:

Eu am citit ca statul va ajuta angajatii firmelor care se inchid din cauza coronavirusului. Doar ca administratorul firmei la care lucrezi trebuie sa anunte asta la stat.

| Andrei200202 a răspuns:


"(1) Pe durata reducerii și/sau a întreruperii temporare a activității, salariații implicați în activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfășoară activitate, beneficiază de o indemnizație, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de bază corespunzător locului de munca ocupat, cu excepția situațiilor prevăzute la art. 52 alin. (3).
(2) Pe durata reducerii și/sau a întreruperii temporare prevăzute la alin. (1), salariații se vor afla la dispoziția angajatorului, acesta având oricând posibilitatea sa dispuna reinceperea activități."