| tonyc7 a întrebat:

Buna, TPU. Aud adesea la TV expresia,,, cifra de afaceri' cam de fiecare data cand se vorbeste de o firma, companie, etc. Ce e aia cifra de afaceri m-am lamurit deja.
As dori sa stiu incepand cu ce suma de bani (in lei) cifra de afaceri (pe an) a unei firme poate fi considerata una de succes, profitabila, indiciu ca acea firma si managerul ei castiga suficient de multi bani?

6 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

O firma este profitabila daca face profit, respectiv veniturile sunt mai mari decat cheltuielile. Cu cat diferenta este mai mare cu atat firma este mai profitabila.
Daca este invers atunci firma are pierderi, indiferent cat ar fi cifra de afaceri.

Bula
| Bula a răspuns:

O firma poate fi considerata "de succes", daca are un profit anual insemnat.
Profitul firmei = total incasari - total cheltuieli
O firma poate fi considerata profitabila, daca cheltuielile sunt mai mici decat veniturile comerciale.
Firma insa poate fi si in pierdere, daca suma cheltuielilor (si ale datoriilor) este mai mica decat incasarile (cifra de afaceri).

Am intalnit firmacare a avut cifra de afaceri de milioane de euro, dar a ajuns in incapacitate de plata, apoi in faliment.
De asemenea, am cunoscut si firma mica, cu cifra de afaceri doar de cateva zeci de mii de euro, dar cu profit aproape egal cu cifra de afaceri, fiindca a avut cheltuieli putine si fara datorii.

Nu degeaba, Finantele cer impozit pe profit (si nu impozit pe cifra de afaceri). Pentru cifra de afaceri se incaseaza TVA si accize.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Poate fi considerata una de succes, profitabila.
Ce înseamnă poate fi considerată? Nu cifra de afaceri contează ci profitul net.

| tonyc7 explică (pentru sadrian46):

La o cifra de afaceri de 500.000 lei pe an, sa zicem, cat poate fi profitul net al managerului acelei firme in acel an? Cu aproximatie asa...

| sadrian46 a răspuns (pentru tonyc7):

Nu se poate poate face o aproximație. Mai întâi managerul nu este patron, proprietar, acționar, ci angajat cu salar. Dacă firma are datorii acestea se plătesc, etc.

| Brizbriz a răspuns:

Https://ro.wikipedia.org/wiki/Cifr%C4%83_de_afaceri
Cifra de afaceri cuprinde suma totală a veniturilor din operațiunile comerciale efectuate de firmă

practic e o suma care spune cat de multi bani face firma
evident, practic inseamna de fapt cat de multi bani ruleaza, pentru ca, daca de exemplu doar vinde marfa, pe marfa respectiva trebuie sa dea bani ca sa o procure (chiar daca o produce, tot sunt costuri, materie prima, curent, utilaje, salarii muncitori, etc.)