| lorena2011 a întrebat:

Bună ziua.
As dori va rog frumos, sa ma ajute cineva pentru ca sunt tare necajita si disperata.
Fiul meu de 20 ani a făcut mai multe credite la ifn-uri pentru jocuri de noroc.Tot salariul îl dădea pe jocuri,de la o luna la alta,e o situație foarte neplăcută. Deși am avut discuții nenumărate cu el,explicându-i ca nu e bine ce face, el a continuat, intrând intr-o depresie, mi-a spus de mai multe ori ca vrea sa se sinucidă.L-am internat la Psihiatrie unde a stat 2 săptămâni, după care medicii l-au pus pe diagnostic cronic și in urma discuțiilor cu ei, ar trebui sa mai stea cel puțin 2 luni(pentru ca doar atât le permite legea).
Am uitat sa precizez ca s-a lăsat și de munca, chiar în ziua internării lui la psihiatrie.
Problema e ca și de acolo a mai făcut 2 împrumuturi cu dobânda f mare la ifn.Eu nu am de unde sa plătesc peste 10000 cu tot cu dobânzi.Problema e ca stand acolo, încă 2 luni, dobânzile cresc, suma creste și el nu va putea plăti banii ăștia.Ameninta în continuare cu suicidul.
Am trimis email la toți creditorii sa nu-i mai dea bani,încă nu am primit răspuns, dar aștept...
Întrebarea mea este,dacă dovedește ca are probleme psihice, oare se poate soluționa cumva, măcar dobânzile sa nu le mai plătească? Sau ce rezolvare vedeți voi?
Va mulțumesc mult pentru atenție și mai ales pentru un sfat, care ar putea sa ma ajute sa -l scap.Ma doare foarte tare ca sunt mama...

39 răspunsuri:
| CristiDinBucuresti a răspuns:

Din pacate nu, camatarii nu te iarta trebuie sa platesti, ca de fapt asta sunt aceste Ifn uri camatari. Ei pun dobînzi mari stiind ca nu le poti platii.Dar sotul tau ce zice de comportamentul baiatului? Jocurile de noroc au distrus multe vieti si din pacate oamenii nu inteleg ca jocurile de noroc sunt o capcana ca si drogurile care nu aduc nimic bun la jocuri de noroc nu cîstiga decat patronii cazinourilor ca altfel daca ar cîstiga toti ar da faliment. Eu nu cred ca medicii il pot scapa pe baiatul dv de patima jocurilor de noroc daca el din spital mai face imprumuturi este clar ca a ajuns prea departe situatia asta.

| Violleta2022 a răspuns:

Stai linistita ca i se va face executare silita de catre Judecatorie si cum nu are bani sa plateasca i se va impune sa faca munca voluntara, in folosul comunitatii, asta daca nu te oferi tu sa-i platesti datoriile, asa cum ar face o mama buna si iubitoare, cum te prezinti.

| lorena2011 explică (pentru Violleta2022):

Este ușor sa judeci dar sa nu fi în pielea acelui om...
Am făcut un credit în august de 9000 lei ca să-i achit alte datorii.

| Violleta2022 a răspuns (pentru lorena2011):

Stai linistita ca legea il ajuta, nu-i cere bani daca nu are, dar il pune sa munceasca obligatoriu, in folosul comunitatii.

| afurisitul a răspuns (pentru Violleta2022):

"Stai linistita ca legea il ajuta, nu-i cere bani daca nu are, dar il pune sa munceasca obligatoriu, in folosul comunitatii."
Poate la tine. La noi va face puscarie. In avantajul sau. Se va trezi la realitate.

| Drake21 a răspuns (pentru Violleta2022):

Da nu prea are ce sa faca daca nu ii deschide ochii spre viitor si constructia lui, oricum eu joc in alta Liga nu pot pierde la pariuri

| Voinescu_Catalin_ a răspuns (pentru Violleta2022):

Nici eu NU cred varianta cu. munca in folosul comunitati,,. Asa ceva se aplica la Amenzi penale, de exemplu. IFN-urile sau Bancile NU urmeaza aceasta procedura!

| Violleta2022 a răspuns (pentru Voinescu_Catalin_):

Eu cred, fiindc am vazut cu ochii mei destui pe aici care au venit si au spus acest lucru. Unul chiar facea glume ca nu are de munca, nu are venituri si lui nu are ce sa-i ia, dar cateva luni mai tarziucazul lui de neplata a ajuns la tribunal si executata silit, in folosul comunitatii cu munca pe 6 luni in primaria locala.
Acum revenise sa roage pe cineva, sa faca munca fortata in locul lui, ca el plateste, ceea ce evident nu este posibil si nici legal.

| Voinescu_Catalin_ a răspuns (pentru Violleta2022):

Am inteles. nu pot intelege cum unii atrag astfel de situatii / probleme, in loc sa doarma linistiti pentru a doua zi.

| Violleta2022 a răspuns (pentru Voinescu_Catalin_):

Sunt oameni crescuti fara educatie, fara simtul raspunderii, oameni care consuma alcool sau droguri si vad realitatea distorsionata, sau oameni care-s putori in viata de zi cu zi, dar spera sa se imbogateasca la jocurile de noroc si-i usor cand consuma droguri si alcool, ca-s tulburati la cap.

| Violleta2022 a răspuns:

Nu prea vad eu ce mama cu copil de 20 de ani esti tu, cand in luna Iunie2023 spuneai ca esi la LICEU, ca te-ai angajat si ai si pensie de urmasi, deci bani ai...


"în 13 Iunie | lorena2011 a întrebat:
Sunt angajata și în același timp eleva la seral.
Ce contribuții ar trebui sa plătesc la stat?(mai am o pensie de urmaș)..."


https://www.tpu.ro/......pensie-de/

| lorena2011 explică (pentru Violleta2022):

Vorbeam despre copil...

| Violleta2022 a răspuns (pentru lorena2011):

Care copil?
Daca tu spui ca esti la liceu, cel mai probabil este vorba de tine...

| adryang78 a răspuns (pentru Violleta2022):

A spus "la seral".

| lorena2011 explică (pentru adryang78):

Da,la seral este.

| afurisitul a răspuns (pentru Violleta2022):

Studiile le poti continua la seral si la 60 de ani daca nu le-ai facut la timp. De crezi ca ar fi o juvenila de 14 ani?
Cat despe "bani ai" din pensie de urmas... sa traiesti tu din pensia aia!

| GabiDumitrescu a răspuns:

Pai se poate demonstra ca nu e in deplinatatea facultatilor mintale, deci faptul ca aia au dat imprumut unei persoane fara discernamint face contractele alea invalide. Cam asa ceva, poate explica cineva in termeni mai juridici si mai pe subiect.

| lorena2011 explică (pentru GabiDumitrescu):

Cumva așteptăm și răspunsul asta, m.am gandit si eu la el.Multumesc pentru compasiune.
După masa aflu ce diagnostic are și dacă are discernământ.
La asta ma gândeam și eu o data... dacă e legal?

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru lorena2011):

N-are cum sa fie legal. Semnatura de la persoanele fara discernamint nu e valida nici pe un amarit de proces verbal de la asociatia de proprietari...

| Sophieka a răspuns:

Eu nu m-as sacrifica atat pentru el.

Daca atat il duce capul, lasa-l sa intre in cat mai multe probleme si vezi-ti de viata ta... Re-fa-ti viata.

| lorena2011 explică (pentru Sophieka):

Mulțumesc de susținere.
Asa voi face, din păcate pentru ca a întrecut orice limita.

| Sophieka a răspuns (pentru lorena2011):

Uneori unii trebuie sa ajunga in situatii foarte grave ca sa realizeze ca trebuie sa isi schimbe viata si sa realizeze binele pe care l-au avut.

Ori daca nu si ramane cu probleme mentale...Ce vrei sa faci? Sa-i suflii in f**d toata viata? Sa fi carpa lui care vine sa-i stearga problemele? Sa fi o sluga, o neinsemnata, un nimeni in vant care traieste pentru altul?

Daca poti, si esti proprietara, vinde locuinta in care locuiesti / ati locuit si re-fa-ti viata in strainatate. Mergi sa lucrezi afara si sa ai un nou inceput, fara a te mai uita inapoi. Schimba numarul de telefon, nu da prea multe detalii, unde mergi, la ce firma etc si re-fa-ti viata.

| lorena2011 explică (pentru Sophieka):

Sophieka mulțumesc. Asa ar trebui sa fac,sa ști. Am iubit foarte mult familia, copii, fără sa par o victima spun cu mana pe inima, am făcut tot ce mi-a stat in putință, fără sa reproșez, doar ca trebuie sa se termine calvarul asta o data și o data.
E greu de făcut și ușor de zis, unde lucrez am peste 30 ani de munca,...dar am sa l las sa vina recuperatorii și sa și rezolve singur de acum încolo problemele, altfel nu vad vreo ieșire.

| Sophieka a răspuns (pentru lorena2011):

"Tot ce am iubit nebuneste, ne-a sleit de puteri"

Sursa : https://www.youtube.com/watch?v=VNdVqvYttcc

| adryang78 a răspuns:

Îmi pare rău, sincer, pentru necazurile tale. Jocurile de noroc sunt boală grea, nu trece cu una, cu două.
În privința datoriilor, IFN-urile tu te vor păsui, ăștia sunt cămătari cu acte. Dar vor ceda datoriile către o firmă de recuperări creanțe. Ce înseamnă asta?
Firma de recuperări va plăti către IFN suma datorată de fiul tău, apoi îl vor da în judecată pentru recuperarea sumei, plus cheltuielile aferente acestui proces de recuperare a creanțelor. Vor trimite prin poștă un anumit număr de somații (moment în care vei avea date de contact și vei putea discuta direct cu firma respectivă, să le explici situația). Dacă nu se rezolvă, se va trece la executarea silită. Având în vedere situația, recuperarea sumei s-ar putea întinde pe o perioadă de peste 10 ani, iar între timp pot interveni multe.
Banii sunt ultima problemă, sănătatea mentală a fiului tău este cea mai importantă. Caută metode prin care să poată fi spitalizat mai multă vreme, ca să aibă timp și șanse de vindecare.
Multă sănătate!

| lorena2011 explică (pentru adryang78):

Asa este,cel mai important este sa fie el în viata, și pe parcurs sa-si dea seama de greșelile făcute, dar dim păcate deocamdată este inconștient de ele, asta-i partea trista.
Va mulțumesc din toată inima pentru empatia dovedita, pentru răspunsul inteligent și rațional.Stiti ce mult contează în momentele astea pentru mine,o vorba buna!
Va mulțumesc cu tot respectul!

Din păcate anturajul și,, calea ușoară,, de a face bani sterge toată educația și exemplul pozitiv de care a avut parte în copilărie...

Sincer și acum as refinanta creditul sa-i plătesc datoriile, dar mi-am dat seama ca acest lucru nu l-ar ajuta deloc, atâta timp cât el nu conștientizează gravitatea situației, și ar face altele și altele...și atunci am fi datori vânduți.Of!

| adryang78 a răspuns (pentru lorena2011):

În niciun caz să nu mai faceți alte datorii! Nu l-ar ajuta absolut deloc. Ai subliniat bine, e nevoie ca el să conștientizeze și să lupte cu microbul ăsta. Iar asta poate face doar cu ajutor de specialitate.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru lorena2011):

@Violeta_duce_galeata_la_gunoi: De unde ai scos duma asta? Deci daca eu am o banca, tu imprumuti de la mine, nu mai poti plati din diverse motive, te dau in judecata, cistig, nu am ce sa iti iau... si statul te obliga la munca in folosul marelui public? Cu ce imi rezolva mie problema?

| lorena2011 explică (pentru adryang78):

Mulțumesc mult pentru răspuns.
Am plătit pana acum 22000 la ifn, a ajuns de a luat și ps din casa și l-a dat la amanet.
Din pacate medicamentele nu își fac efectul dacă el nu vrea sa schimbe nimic în comportamentul lui.
Oricât de mama as fi, dacă ii plătesc în continuare datoriile, nu fac altceva decât sa -l incurajez, e o situație foarte grava.

| Drake21 a răspuns:

Da trebuie sa i deschideti ochii, Este controlat de puterile oculte, se joaca cu el, el nu stie ce e bine si rau, nu o muscat din mar pentru cunostinte spirituale, el nu vede, nu constientizeaza, ducetiva la munte 6 luni sau la o manastire

| Drake21 a răspuns (pentru Drake21):

Bine ca nu vede fiinte spirituale din intuneric caci cine poate sta in picioare cand vine, un vant puternic la o rascruce de drumuri si deodata cazi si nu te m ai poti ridica, era grea inima simonei

| lorena2011 explică (pentru Drake21):

Da,aveți mare dreptate, din păcate serviciul și încă 1 copil minor, nu-mi permit acest lucru.
Ar fi de mare, mare ajutor legătură cu Dumnezeu, care a avut-o cândva...
Va mulțumesc pentru părere!

| Drake21 a răspuns (pentru lorena2011):

Nu aveti pentru ce Majestatea Voastra

| HUAWEHUAWE a răspuns:

Puteti face un imprumut la banca mai mare si sa-i achitati toate datoriile astea,asteptand sa iasa de la psihiatrie si sa se duca la munca,pentru a platii amandoi datoria de la banca.

Nu sunt sigur dar, are nevoie de buletin pentru a face imprumuturi, nu?
Luatii buletinul si stergetii toate copiile de pe telefon, email si unde mai are, nu v-a mai putea lua.

| Voinescu_Catalin_ a răspuns:

Mda. Situatia este reala. Si te cred. NU cred ca tu o sa fii cea care trebuie sa platesti. Eu unul cred ca trebuie sa te consulti cu un avocat -- nu toti iau bani pentru o simpla informare --. Cred ca alta solutie NU este.

| lorena2011 explică (pentru Voinescu_Catalin_):

Este foarte reala situația, din păcate.Sunt convinsa ca mai sunt și multe cazuri de acest gen...
Sincer sunt atât de concentrata pe necaz și copii, ca sincer, nici nu ma gândeam sa consult un avocat.
Mulțumesc mult, e o idee buna!

| Voinescu_Catalin_ a răspuns (pentru lorena2011):

Cu placere. Noi de aici nu putem sa stim toate legile din domeniu financiar.

| lorena2011 explică:

Va mulțumesc tuturor pentru răspunsuri și implicare.
Sănătate și numai bine va doresc!
Doamne Ajuta!

| afurisitul a răspuns:

"Am trimis email la toți creditorii sa nu-i mai dea bani, încă nu am primit răspuns"
Esti naiva. Aia ii vor da pentru ca vor incasa insutit.
Nu va scapa de datorii, sub nici un motiv.
Ameninta cu suicidul dar nu o va face. Cine vrea o face fara sa vorbeasca.
Ameninta fiindca te stie mama slaba si spera ca il vei salva. Sa nu iti vinzi locuinta, bunurile, ca sa il salvezi pe el. Va face puscarie. Lasa-l sa faca. Acolo se va trezi la realitate. Nu spera cum viseaza Violeta la munca in folosul comunitatii. Nu stiu de unde le scoate.
De ce vrei sa-l scapi daca nu te asculta? E major.
Mai bine intereseaza-te ce contracte a facut cu IFN-urile. Sa nu fi pus gaj pe locuinta ta. Stiu caz unde mama a "salvat" feciorul dar a ramas ea pe drumuri. Cu greu a intrat la un azil de mana a 7-a. 8 intr-o camera undeva intr-un sat izolat.