| Krina a întrebat:

Ce parere aveti despre bancile care promoveaza dobanzi "atragatoare" la credite si la depozite?

Răspuns Câştigător
ValiMocanu
| ValiMocanu a răspuns:

Aveam o impresie despre cum se calculeaza dobanda (la sold). Hotia despre care faceam eu vorbire consta in faptul ca suma datorata a crescut de la 350 la 570, in conditiile in care rata principala este de 45 si comisionul de administrare a crescut incredibil. Odata cu noile niveluri de dobanzi, ce s-a modificat in volumul de munca reprezentand administrarea. De ce creste acel comision?

29 răspunsuri:
rroxi44
| rroxi44 a răspuns:

Sunt prea multe banci... este concurenta. Daca se bat si ofera cu atata generozitate dobanzi atractive inseamna ca ei castiga mult mai mult... chiar si asa. Ma uitam ieri la o masina de spalat in rate - de la 1100 de lei ajunge - dupa plata dobanzii si costuri DAE... si timbru verde - la 2200. Nu mi se pare normal ca un produs sa fie vandut la dublu pret... Asa e si cu creditele. In mod sigur ei castiga mult, ca altfel nu s-ar obosi.

| andreea3216 a răspuns:

Fiecare banca incearca sa-si atraga cat mai multi clienti pentru produsele bancare pe care le comercializeaza.

regis
| regis a răspuns:

Si ce ai vrea de fapt? Ca bancile sa isi tina secrete dobanzile? Nu ti se pare normal sa si le promoveze?
Nu stiu ce raspuns vrei sa afli, dar precizarile tale ulterioare nu prea au legatura cu intrebarea initiala.

regis
| regis a răspuns:

Bineinteles ca sunt corelate toate aspectele, bineinteles ca sunt diverse strategii si chiar dedesubturi, pe care unii le cunosc.
Strategiile de marketing le genereaza tocmai nevoia de a atrage clientii si cauza este una singura: profitul.
Nu vreau sa ma intelegi gresit, insa felul in care pui intrebarile este foarte ciudat. Ai pornit de la o intrebare simpla, cand de fapt doreai sa afli alte raspunsuri, iar la fiecare precizare ai introdus elemente si intrebari noi, fara legatura intre ele. Ma pricep cat de cat la marketing si sunt foarte familiarizat cu piata romaneasca a creditului, insa intrebarile tale sar de la o problema la alta atat de rapid incat mi-e foarte greu sa iti raspund la toate.

| Krina explică:

Intr-adevar, sigmanet, este o politica demarketing. Dar tu ai apela la serviciile unei astfel de banci inainte sa te documentezi si sa poti face o comparatie pe piata?
Ce e trist in ziua de azi e ca nu mai gasim consultanti financiari in banci, ci doar angajati care-si urmaresc targetul. din aceste motive induc clientul in eroare si isi "ambaleaza" ofertele ca fiind cele mai bune de pe piata.

| Krina explică:

Regis, au legatura precizarile mele cu intrebarea.Ma gandeam ca poate unii dintre voi cunosc si cateva "dedesubturi" ale acestor strategii. Ce anume le genereaza? Care ar fi cauzele?
Eu cred ca ar putea fi o lipsa a lichiditatilor si au o nevoie asidua de atragere de noi clienti.Probabil ca daca percep o dobanda "favorabila" unui client, au speranta ca acel client sa apeleze si la alte servicii din cadrul bancii, precum un depozit sau un cont de economii. Oare sunt corelate aceste 2 aspecte?

| Krina explică:

Regis, cateodata si eu tin greu pasul cu mine laughing)
Era o gluma, sper ca nu te-ai suparat! happy
Am inteles ce vrei sa zici.
O sa incerc sa postz o intrebare care sa nu atraga dupa ea alte intrebari, pentru ca utilizatorii sa nu se simta incurcati de postarile mele ulterioare.
Multumesc! E o constatare buna si o sa o iau ca pe un sfat!

| Krina explică:

Nicoletapopa, are oarecum legatura, vroiam sa aflu si parerea celorlalti. M-a inspirat putin discutia noastra de pe privat happy

| Krina explică:

Constanta proca, DAE nu este relevant.Fiecare banca il calculeaza diferit. Unele banci includ anumiti parametri de calcul, altele altii.
Parerea mea, nici rata nu e relevanta. Termenul de rata, la anumite banci, reprezinta doar rata raportata la principal, fara a fi incluse dobanzile si comisioanele de administrare.De asemenea, in DAE, multi nu includ costurile de acordare a creditului (de ex, comisionul de acordare, taxa de dosar sau de analiza ...etc.). Intr-adevar, multe banci "omit" in a comunica clientilor toate costurile si modificarile ulterioare ale acestora.De aici provin acei clienti nemultumiti, care au tendinta de a generaliza si de a baga pe toata lumea in aceeasi oala.Nu ma mir cand discut zilnic cu oameni care au luat "teapa" si care se uita nedumeriti la mine.Cu greu insa reusesc sa il fac sa imi acorde incredere.Sunt pur si simplu revoltata pe politicile bancilor si ale angajatilor acestora.Bineinteles, ca in orice domeniu, exista si exceptii, dar sunt extrem de putine.
Ceea ce este relevant este anuitatea pe care o plateste clientul in fiecare luna si suma rambursata pana la finalul perioadei contractate.
Mai astept pareri pro sau contra.

| Krina explică:

Asa este.Bancile castiga foarte mult.Pai inclusiv moneda scripturala se reinvesteste pe piata de capital.Ca sa nu mai zic de resursele tangibile, cum ar fi depozitele sau conturile de economii. Orice banut ajuns in banca, el nu face pui acolo, ajunge in actiuni.Banii sunt plasati cu risc dispersat.
Daca o banca ofera o dobanda de 22%, (cum face RBS), clar ca scoate o dobanda de peste 35%, sau nu neaparat. Dar stim cu totii in ce situatie se afla RBS in prezent (fosta banca ABN AMRO); au o lipsa considerabila de lichiditati si nu isi mai permit sa sustina creditarea, de asta si conditiile de accesibilitate a unui credit sunt mai dificile.Sunt in pragul de a fi cumparati.La fel Citibank, ofereau niste dobanzi enorme, iar acum 4 luni au inchis majoritatea sediilor din tara.In Cluj, din 5 locatii a ramas una singura.

| Krina explică:

Valimocanu05, in prezent nu se mai poate ajunge de la 9, 75% la 24%. Tocmai asta a facut BNR, a limitat abuzurile bancilor.In prezent toate dobanzile se calculeaza in functie de ROBOR/EURIBOR + marja bancii.Marja maxima este 9% pe piata, deci nu mai pot face abuzuri.Mai ales ca totul se recalculeaza din 3 in 3 luni(de asta veti vedea la munte banci 3M) sau din 6 in 6 luni. E o modalitate buna de calcul.Sunt si cateva banci care acorda o dobanda fixa, insa aceasta dobande de referinta este in medie de 16%, deci tot mai rentabil ramane un credit in euro cu o dobanda variabila. Iar referitor la particica din suma pe care o platesti lunar, acea bucata din principal, este invers proportionala cu perioada si cu dobanda.Imi pare rau ca nu pot insera grafice in raspuns.Imaginati-va un dreptunghi in care trasam o diagonala.In primii ani contractuali orice client plateste dobanda aproape in totalitate si prea putin din principal. Din acest motiv, daca dupa 3 ani vei dori sa faci o rambursare anticipata, vei constata ca ai platit extrem de putin din suma imprumutata initial.Cu cat inaintezi in credit, cu atat vei plati mai mult din principal si mai putin din dobanda.Lucrurile sunt foarte logice.Aceasta dobanda se raporteaza la sold, iar pe masura ce avansezi in perioada contractuala, soldul descreste, implicit si dobanda.
Eu ma bucur ca de la o intrebare relativ simpla s-a ajuns la o discutie deschisa. happy
Oricand o sa fiu bucuroasa sa revin cu completari.
M-as bucura daca ar mai fi pe site persoane care lucreaza in banci, sa putem impartasi din experienta si sa dezbatem acest subiect.
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri! happy

| Krina explică:

Am facut cateva greseli de tastare si imi cer scuze.Se confirma inca o data zicala :Graba strica treaba! happy

| Krina explică:

Multumesc mariana si Daniela, foarte bine punctat. Vreau sa vin cu o precizare pentru rroxi43.Creditele pentru produse de uz casnic sunt intr-adevar scumpe, datorita faptului ca se fac pe o perioada scurta de timp si sunt intermediate.Si acei intermediari trebuie sa incaseze ceva.Ati auzit de cardurile Euroline sau Cetelem? Ei merg strict pe credite in magazin, denumite si credite de consum.Multi le confunda cu creditele de nevoi personale fara garantii, ceea ce nu-i acelasi lucru.
Intr-adevar, Daniela, transferurile costa. Orice operatiune este taxata.Chiar si modificarile contractuale costa.De ex, la noi o schimbare de scadenta se comisioneaza cu 50 lei, este suma fixa.Mare mi-a fost uimirea cand am mers la Unicredit Tiriac si am vrut sa-mi schimb scadenta la propriul credit si mi-au cerut 60 euro. O adresa la Piraeus, BRD si BCR costa de la 70 euro in sus( ma refer la adresele de refinantare sau de inchidere de cont); prin refinantare sau inchidere de cont banca pierde clienti, iar daca clientul "indrazneste" sa plece de la ei, il taxeaza usturator.De asemenea daca faci o refinantare, pe langa cei peste 70 euro care-i platesti pentru adresa, daca ei nu operationeaza la timp transferul iti mai percep o penalizare pentru depasirea termenului, adica inca 60 euro.
Eu una lucrez in sistem si am o parere foarte proasta despre banci.Ma gandesc de 2 ori inainte de a face un imprumut si studiez foarte bine piata, cantarind avantajele si dezavantajele.Asta e un sfat pe care-l dau tuturor. Puneti cat mai multe intrebari cand apelai la un serviciu bancar, cereti un draft de contract, grafice, anexe, liste de tarife si comisioane detaliate si mai ales CITITI INTOTDEAUNA CE SEMNATI! Un credit cu ipoteca, de ex, il faci pentru 30 ani, o viata de om.Cred ca 10-15 min alocate pentru citirea documentelor nu va rapeste mult din timp si sigur plecati acasa mai linistiti si puteti dormi noaptea, fara a sta cu frica ca poti ramane in orice moment fara casa.

| Krina explică:

Pt valimocanu05 : nu iau apararea bancilor, insa toti am auzit de noile norme BNR. Ei bine, pentru a limita creditatea si avantul excesiv al oamenilor pentru credite inutile, BNR a impus niste conditii in care au trebuit sa se incadreze toate bancile, asta in cazul in care doreau sa mai ramana pe piata din Romania (Garanti Bank nu se conformeaza normelor BNR, functioneaza independent, nu stiu cum a fost posibil acest lucru). S-au fixat niste plafoane minime si maxime, dupa care fiecare banca a inaintat proiectul pentru anul in curs catre BNR, urmand ca acesta sa-l aprobe sau nu.
Comisonul de administrare este cuprins intre 0 si 0, 75% LUNAR.Atentie! Aici fiecare banca isi pune cat vrea.Nu exista restrictii. Iar cresterea lui este determinata de un volum mult mai mare de munca in back-office.Crescand numarul rau-platnicilor sau al celor cu intarzieri de plata, departamentele de colectii nu au mai facut fata restantierilor si au inceput sa distribuie liste la fiecare branch in parte, pentru a contacta clientii individual.Acest lucru nu avea unde sa se regaseasca decat in comisionul de gestiune, care nu poate fi pentru unii mai mic si pentru altii mai mare. E contrat cu politica bancilor.Astfel s-a stabilit un nou plafon, care a acoperit nivelul de munca.

| Krina explică:

"contrar"

constantaproca
| constantaproca a răspuns:

Bancile vor sa-si vanda cat mai bine pachetele de servicii, noi ne grabim sa luam banii fara a analiza DAE (dobanda anuala efectiva) si aici luam teapa. Ei nu au interes sa ne spuna, dar vinovatii suntem noi ca nu intrebam.

mariana
| mariana a răspuns:

Fiecare banca vrea sa supravietuiasca si mai ales sa-si creasca numarul clientilor si o data cu aceasta volumul lichiditatilor. O sa va dau un exemplu: pentru a administra o suma de 26.000 lei RON o banca a luat anual 700 lei RON comision, in schimb drept dobanda la un cont curent a dat 50 lei RON. Ce ziceti, este o realitate pe care BCR-ul o aplica cu mare consecventa.
Creditul pe care-l iei azi cu o dobanda x, peste o luna poti sa ai o dobanda de doua ori mai mare, pentru ca in contract se asigura banca, sa-ti schimbe dobanda fara sa te mai intrebe sau sa-ti aduca la cunostinta schimbarea. Asa se ajunge la exemplu dat de rroxi43 ca, pentru un obiect de uz casnic cumparat cu baii obtinuti din credit, sa dai dublul pretului pana cand tu restitui rata de creditare.
Ofertele sunt asa cum s-a precizat in multe raspunsuri, pe care le-am votat cu folositoare si inteligente, pentru a ne antrena sa folosim produsele promovate de ei si luati de val, fara sa solicitaim suficiente informatii de la specialistii care se ocupa de incheierea acelor contracte, asa ajungem sa ne "ardem" la propriu.
Am intalnit insa si specialisti care chiar isi fac bine meseria si care atunci cand iti expira termenul la un depozit, spre exemplu, te anunta pentru a cunoaste aceasta situatie si pentru a renegocia un nou contract si o noua dobanda, desigur ca ma refer la depozite. Acest lucru m-a impresionat in mod placut desigur, insa Krina are dreptate cand apreciaza ca multi urmaresc doar cresterea volumului de afaceri si a lichiditatilor, fara sa puna accent pe ce am putea obtine noi "muritorii de rand" din aceste contracte.
Intrebarea este oportuna si te face sa te gandesti, de doua ori inainte de a solicita un credit sau de a face un depozit nou la una din banci.
In opinia mea, in momentul de fata sunt prea multe banci, concurenta este mare si o data cu accentuarea crizei financiare, multe din ele vor dispare, asa cum s-a mai intamplat si cu alte banci mult laudate, in Romania de dupa revolutie. Felicitari Krina se vede ca te pricepi la activitatea bancara. Eu mi-am dat cu parerea ca, un novice ce sunt in domeniul financiar- bancar, dar realitatea mi-a confirmat de mult deja opinia pe care mi-am facut-o despre acest sistem si anume ca: toti cei din banci, lucreaza doar ca sa obtine salariile mari pe care le au si nu-i intereseaza ce se intampla cu oamenii cu care intra in contact, in calitatea lor de clienti. Singura grija pe care o au este aceea de a-si mentine cat mai multe lichiditati antrenate de la polulatie, pentru a da credit celor mai necajiti care doar asa isi pot cumpara cate ceva pentru dotarea familiilor lor.

ValiMocanu
| ValiMocanu a răspuns:

Care era intrebarea initiala? De unde ati plecat voi cu discutia si unde s-a ajuns? Parerea, evident foarte proasta. Iata un exemplu: iau un credit cu dobanda 9, 75%. Peste 3 luni ajunge dobanda 24%. Si, ca si cum nu ar fi de ajuns, majoreaza si nivelul comisionului de administrare. Ce s-a schimbat intre timp, legat strict de suma creditata? Si cum se face ca desi suma lunara datorata este de 180% fata de cea initiala, rata principala este mai mica de 10% din totalul platit lunar? E hotie cu acte?

| machupicchu a răspuns:

Minciuni de pacalit..."naivii"

| Parintele a răspuns:

Camatari cu acte!

| anonim a răspuns:

Bancile din asta traiesc.asta este negotul lor.banii.daca in momentul de fata creditele sunt zero, de undeva trebuie sa scoata bani. iar acum, singura lor sursa sunt banii populatiei.in momentul in care creditele se vor debloca, nu vom mai avea dobanzi atat de ''atractive''.

| anonim a răspuns:

@krina-dupa o asemenea ''prelegere''crezi ca va mai avea cineva curajul sa te contrazica?tongue

| anonim a răspuns:

@krina, dar tu ce faci, iti sustii singura intrebarea? caci vad mai mult raspunsurile tale aici.big grinbig grinbig grintongue

| aney a răspuns:

Camatari e putin spus...escroci...acum opereaza si prin semnaturi false, se ingroasa gluma...eu sunt o victima... aveti multa grija

| sigmanet a răspuns:

Este o politica de marketing si nu este de condamnat. Bancile isi promoveaza "serviciile", clientii sunt cei care au de suferithappy

| jani a răspuns:

Fac asta pentru reclama...si cand ajungi la banca lor...au o dobanda...de iti sare parul din cap...nici o banca nu lucreaza in folosul clientului...

| nicp a răspuns:

Cumva intrebarea are legatura cu discutia despre creditul de la I-R?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Dobanzi atragatoare la credite? Unde?
La depozite e normal, avand in vedere ce se intampla pe piata si ca e nevoie de lichiditati. Sunt politici normale, fiscale si economice, nu au nicio treaba cu alte tampenii.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Buna Krina,
Au aparut bancile ca ciupercile dupa ploaie! Ca si farmaciile de fapt! Nu exista locsor (cel putin in Dr. Taberei) unde sa nu intorci privirea sa nu gasesti un sediu de banca sau o farmacie.
Acum sa revin la intrebare. Raspunsul este foarte simplu: atat timp cat exista concurenta, exista si acel tip de marketing, pot sa spun un tip de marketing agresiv, in care, fiecare banca, ofera o posibilitate de castig pentru client. Apoi, cand ajungi in banca si iti deschizi contul respectiv, afli cu stupoare, ca acel comision lunar de administrare este aproape dublu fata de alte banci care nu ofera aceste "dobanzi atragatoare". Pui intrebarea si ti se raspunde ca isi permit sa ofere asemenea dobanzi, pentru ca politica bancii este de a lua mai mult comision de administrare lunara a contului si daca suma este destul de mare, clientul are de castigat. Daca faci un calcul, tot acolo ajungi... Ce primesti pe pere, dai pe mere.
Unele banci ofera dobanzi la credite mici si mari la depozite, sperand astfel sa atraga cat mai multa clientela. Am o cunostinta la BT, care mi s-a plans ca multi isi muta banii dintr-un cont in alt cont la alta banca pentru perioade scurte de timp, apoi revin la BT in momentul in care cealalta banca a scazut dobanda de la depozit...
Prin transferul banilor, numai clientul are de pierdut...
Ca o concluzie, fiecare banca incearca sa atraga cati mai multi clienti; nu conteaza daca acei clienti raman sau nu clientii bancii respective; bancilor nu le pasa de asa ceva.
Sper ca am reusit sa dau unele lamuriri.
Daniela

Întrebări similare