anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Daca un apartament urmeaza sa fie scos la licitatie in urma executarii silite de catre o banca iar acesta valoreaza mai putin decat restanta ce se intampla? Sa zicem ca apartamentul este de 30.000 euro si suma ramasa de platit ar fi de 40.000 euro +o datoria la asociatie de peste 100 de milioane.Este vreo sansa ca cineva sa cumpere un apartament in aceasta stare? Trebuie cumparatorul sa plateasca asociatia,nu? Si daca nu se baga nimeni, ce se intampla? Cum face banca rost de banii ramasi?

6 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Se intampla ca banca poate executa silit si alte bunuri ale debitorului, daca acesta mai are alte bunuri mobile sau imobile. Daca nu are banca va ramane cu paguba.
Cumparatorul nu are obligatia sa plateasca Asociatiei de proprietari datoria anterioara, va plati doar obligatiile de dupa cumpararea apartamentului.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Datoria la asociație nu intră în discuție astfel. Ea figurează ca datorie a vechiului propietar. Asociația nu o poate cere noului propietar. Astfel asociația va da în judecată pe vechiul propietar și nu poate cere ca această datorie să fie plătită de noul propietar, nu e treaba lui.
Apartamentul nu este de suma X. Nu contează așa zisa lui valoare.
Banca scoate apartamentul la licitație. Valoarea de pornire a licitației este stabilită de un expert. Dacă în urma licitației se obțin de către bancă doar 30000 Euro, se stinge aceasta din datorie. Apoi veChiul propietar este urmărit în justiție în continuare să plătească din sursele sale de venit pe care le are restul de 10000 Euro. Dar banca nu ajunge în asemenea situație, căci ea când este contractat împrumutul se asigură că valoarea lui depășește valoarea împrumutului, ca să nu iasă în pierdere.

| MeConstantine a răspuns:

Buna,
Daca in contractul de vanzare cumparate era mentionata ca ipoteca casa, atunci banca are dreptul sa execute doar acest bun, iar dumneavoastra ca persoana fizica intrati in imposibilitate de plata cu restul banilor dar scapati de datorii. Nu e benefic pentru banca, dar asa merge economia.
Pentru detalii oricum si un avocat va poate spune mai multe.

| anonim_4396 explică (pentru MeConstantine):

Adica ei ar putea vinde apartamentul cu mult mai putin doar pentru a recupera macar o parte din bani?

| MeConstantine a răspuns (pentru anonim_4396):

Da, ei sunt obligati sa vanda au plafoane, aceste detalii se fac in fnctie de politica pe care o au.

| idx a răspuns:

Cititi Noul Cod Civil si mai ales Noul Cod de Procedura Civila.

Asociatia de proprietari/locatari are prioritate daca se inscrie la masa credala.

Da.
In principiu da, depinde cum e vanduta locuinta, libera de sarcini sau nu.
Licitatia ajunge la stadiul in care se accepta cea mai buna oferta.
Prin executorul judecatoresc care urmareste veniturile, proprietatile, conturile, alte surse de venit ale datornicului.