|

Am 16 ani si am terminat deja de 1 an gimnaziala si nu m-am inscris la niciun liceu.
Eu m-am gandit sa incep scoala profesionala de constructii sau mecatronic al automobilelor pentru ca imi place munca practică.
Ce parere aveți? In ce sector e mai ok pentru carieră?

4 răspunsuri:
| a răspuns:

Te-ai gandit dar la ce vrei sa faci, iti va pare rău mai tarziu că nu ai ales sa-ti continui liceul si sa faci o munca mai usoara si cu un venit frumusel.

| a răspuns:

În ambele e ok. Nu există mai ok.

| a răspuns:

Eu îți recomand liceul. Fără liceu nu poți să te dezvolți; mai târziu o să faci liceul la seral, și tot o să-l faci. În ce mă privește, eu aș desființa școlile profesionale. Ele sunt mereu o piedică în calea dezvoltării. Nici măcar nu te învață o meserie. Școlile profesionale nu sunt dotate cu instrumentele necesare pentru învățat. Ministerul educației nu investește în școlile profesionale. Acestea au aparatură de pe timpul lui Ceaușescu, aparatură care astăzi nu mai există. De exemplu, dacă faci o școală de mecanică auto, o să te învețe cum funcționează motorul unei dacii 1300; pe când astăzi motorul unui Logan este cu absolut cu totul diferit. Și dacă te vei duce după aceea să lucrezi la un service auto, o să te trezești că n-ai fost învățat nimic. Cred că școlile profesionale nici nu au bani pentru benzina, pentru a vedea practic funcționarea unui motor.
Deci sfatul meu este să mergi la liceul de zi. Poți face asta până la 18 ani; după aceea nu îl vei mai putea face decât la seral. Liceul la seral este mult mai ușor decât cel de zi, deoarece te poți duce la școală doar când vrei. Avantajul este că poți să și lucrezi. Dar cel mai mare dezavantaj este că nu vei putea învăța pentru bac. Adică o să îți fie foarte greu să iei bacul -sau chiar imposibil- dacă faci liceul la seral. Pentru că la zi mai înveți carte; dar la seral nu.
Cu liceul la zi poți să înveți orice meserie. Poți ajunge inginer mecanic, muncind mai curat și pe mai mulți bani. Dar cu scoala profesionala vei avea întotdeauna munca cea mai de jos, cea mai murdară și cea mai prost plătită. Orice om poate să învețe. Și tu poți să înveți.
Mergi deci la liceul de zi, și alege meseria (profilul) care îți va plăcea și care ști că poți să trăiești tu și familia care ți-o vei face.
Succes!

| a răspuns:

Inscrie te la liceu caci poti sa înveți si o meserie. Au un sistem de învățământ dual în ziua de azi. Sunt atatea profiluri. Lasă profesionala ca o poti face si dupa.