| ___Sqdb a întrebat:

Bună seara! Sunt în clasa a X-a, socio-umane. Ma gândesc să mă duc la UBB, Facultatea de Litere. Cei, care sunteți acolo, puteți să-mi oferiți informații referitoare la admitere? Cum e facultatea după liceu? E foarte greu? Vă mulțumesc frumos!

6 răspunsuri:
| dullcat a răspuns:

Buna.Ai incercat sa cauti pe Youtube etc. dupa cuvinte cheie? Sunt multe persoane care impartasesc din experienta lor, plus ca nu difera prea mult de la un oras la altul :

https://www.youtube.com/watch?v=CvaggY0gtRs

https://www.youtube.com/results?search_query=facultatea+de+litere+cluj

https://blogbmv.wordpress.com/......e-sa-stii/

Gasesti si pe Facebook grupuri dedicate :

https://www.facebook.com/groups/admiterelitereubb2023/

https://www.facebook.com/......249650451/

Fii cu ochii in patru dupa targul acela al facultatilor organizat tocmai pentru a veni in sprijinunl viitorilor studenti boboci, care se tine prin primavara, daca imi aduc bine aminte.Fiecare facultate are un cort sau un stand cu studenti reprezentati din mai multi ani care iti vor raspunde la toate intrebarile.Succes!

| siriusblack98 a răspuns:

Imi amintesc si acum de sfatul profesoarei mele de romana din clasa a 12- a cand faceam meditatii cu ea pentru bac ca sa ma asigur de o nota mare " Nu stiu cum sunt alte facultati, dar daca nu iti doresti din toata inima sa devii profesor de lb. romana pe un salariu mizerabil, alege orice altceva ca nu o sa gasesti de munca ". Tu ar trebui sa ai in vedere o specializare care te ar ajuta sa iti gasesti de lucru in viitor ( daca nu ai posibilitatea sau ambitia de a ti face propriul business ). De someri cu facultate si/sau reprofilati sa stii ca e tara plina. Nu o sa uit niciodata prima experienta dintr-o multinationala, erau 300 de oameni toti cu facultate terminata (unii si cu master + doctorat ) dar maxim 20 dintre ei terminasera in domeniul respectiv. Iar restul s au reprofilat ca n au gasit de munca pe domeniul lor ( aveam litere/limbi straine/teologie/biochimisti etc ). Dupa am mai schimbat vreo 2-3 multinationale pentru un salariu mai cat de cat si situatia este aceeasi in privinta reprofilatilor.

| mODIN a răspuns:

Am facut UBB Litere si eu. Nu recomand sub nici o forma nimanui care nu e absolut obsedat de filologie sa faca facultatea de litere. Nu stiu de unde tot scot oamenii idei ca "se cauta" nu stiu ce limba sau nu stiu ce expert in literatura etc. Ca din clasa mea de 40 de oameni, 30 am terminat, vreo 10 s-au reprofilat, vreo 15 lucreaza la acelasi call center toti impreuna si suntem maxim 5 care lucram in domeniu. 4 ani de la absolvire eu sunt singurul care preda in invatamantul superior, restul sunt ori la centre din astea Cambridge, ori predau la clasa a 4-a.

Daca tu chiar consideri ca asta vrei neaparat, hai sa-ti raspund la intrebari:

Vei da examen din una din limbiile pe care le vrei in profil, dar aproape toata lumea isi echivaleaza acel examen cu Cambridge sau IELTS (e valabil si daca nu dai la engleza). Daca il echivalezi, se face media intre nota 10 si cat ai luat la bac.

E foarte greu? Depinde extraordinar de mult de tine. Foarte multi se lasa, mai ales la profilele mari precum Engleza, Romana, Filologie clasica si Literatura Comparata. Iara, cei care merg pe limbi asiatice tind sa se chinuie putin.

Este un examen la care, pe vremea mea (sunt promotia 2017-2020) picau 85% din cei care il dadeau. Este vorba de Teoria Literaturii in primul an, pe care o faci indiferent la ce specializari te-ai bagat. Acolo, intr-adevar, trebuie neaparat sa intelegi foarte bine conceptele despre care se vorbeste, si sunt greoaie. E practic filosofie.

Daca vrei sa dai la engleza, sunt doua examene care, din nou, sunt picate in masa: Engleza Veche si Gramatica Generativa.

Ideea e ca la astea trei am fost multi care luam si 9 si 10. Dar, din nou, trebuie sa ai o oarecare pasiune pentru domeniu. Daca vrei sa mergi la litere ca ai auzit ca e usor, cumva asa e, dar sunt si materiile pe care ori le intelegi si unde chiar trebuie sa-ti dai silinta, ori pierzi locul la buget (daca ai intrat) si spargi banii pe restantele din toamna.

Iti mai dau un ultim sfat. Daca chiar iti doresti sa mergi la litere, intreaba-te exact ce ai vrea sa faci dupa. Va trebui sa-ti alegi doua specialitati cand aplici. La mine a fost Norvegiana - Engleza de exemplu.

Daca vrei sa lucrezi in traducere, interpretare, diplomatie (care, apropo, sunt foarte prost platite), ia-ti doua limbi pe care nu le stii si invata-le de la zero. Nu combina romana/engleza/franceza cu inca o singura limba straina, ca faci cumva risipa. Ia-ti o combinatie de tipul Rusa-Japoneza sau Portugheza-Finlandeza sau ceva de genul. Daca n-ai alta grija in facultate, nu e deloc mare scofala sa inveti in paralel doua limbi straine.

Daca vrei sa mergi in zona de filologie propriu zisa (profesor, redactor, scriitor, critic literar etc.), atunci iti recomand o combinatie de tipul Romana-Literatura Universala sau Limbi Clasice-Engleza.

Ideea e sa nu incerci sa le faci pe ambele deodata, pentru ca nu cauta nimeni la redactie vorbitori de chineza, si nici nu ii intereseaza pe care de la biroul de traduceri daca le poti povesti de teoriile literare ale formalistilor rusi. Alege o directie clara si concentreaza-te pe aia! Succes!

| ___Sqdb explică (pentru mODIN):

Îți mulțumesc!