| numesiprenume0 a întrebat:

Oare mai merita sa iti continui studiile dupa terminarea liceului cand stii ca poti sa castigi la fel de bine si fara? Anul acesta termin a 12-a si ma tot informez in legatura cu viitoarea cariera. Ma gandeam sa devin profesor (facultatea de litere) sau asistent medical(postliceala, pentru ca termin la uman, dar aceasta este alta poveste.), ca variante. Dar ce rost mai are cand oricare din cele doua castiga la fel ca un lucrator in fabrica care nu are nevoie decat de liceu sau poate doar de 10 clase pentru a lucra?
Deci, in concluzie, de ce as alege sa imi continui studiile? Presupunand ca imi va placea oricare dintre meserii. Ofer funda!

5 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Dacă ai capacitate de a învăța, dacă îți place să inveți, dacă înveți cu ușurință, dacă încă trei - cinci ani petrecuți la stidiu nu ți se par prea mulți, până începi să câștigi.
Inainte de a te decide, te întreb, ai lucrat ceva, undeva, vreodată, pentru bani, ai câștigat vreodată bani muncind, un lucru cât de mic, cât de puțin?
Dacă nu ai făcut încă asta, înainte să te decizi, ce meserie să alegi eu zic să îți cauți ceva, un job de sfârșit de săptămână, împărțit de fluturași, astfel să simți concret, ce este aceea muncă.
Apoi să revii să citești ceea ce scriu eu aici acum.
Sau să citești acum, să muncești un pic, și apoi să revii, să recitești.
Astfel vei constata un lucru.
Ai făcut ceva pentru alții.
Ca dovadă a muncii tale ai primit niște obiecte simbolice, bani pe care scrie o valoare.
Cu aceste semne scrise pe acea hârtie de valoare dta poți merge la magazin să îți cumperi ceva de valoare pentru tine.
Astfel nu scrie pe bancnota respectivă, sau pe cardul tău, sau în contul tău bancar cu cuvinte asta, dar asta înseamnă
Acest om a făcut ceva pentru alții în valoare de 100 de lei.
Să îți dau un exemplu, un prieten al meu. S-a angajat recent la poștă, unde este deficit de personal. Muncă prost plătită, toată ziua pe stradă, pe ploaie, pe ninsoare, pe frig.
Dar el nu din cauza asta a renunțat.
Poștașii au totuși un avantaj financiar ilegal. Ei distribuie pensia. Unii iau pensia pe card alții, majoritatea, încă la poștaș. Iar dacă pensia este de 1202 lei, așa se obișnuiește să dai poștașului 2 lei.
2, 3, 5 lei se adună și în zilele de pensie poștașul mai face un salar.
Din cauza asta a reunțat prietenul meu. A spus, nu mă simt bine să primesc bani nemunciți de mine, bani care nu-i merit.
Munca, această relație cu ceilalți, prin care tu faci ceva pentru ei, iar ei te răsplătesc cu bani, cu care dta poți face ceva pentru tine, trebuie să producă bani și satisfacție. mulțumire sufletească, să te simți bine, să fii vesel, să îți meargă bine, să ocolești și să amâni bolile, ca să fii fericit. Altfel ești robot cu ochi și gură. Ca să înțelegi, asta trebuie să muncești un pic.
Dacă ai terminat un liceu, ai un privilegiu, poți face o facultate, cei fără, nu pot. Dacă termini o facultate poți accesa o funcție de răspundere, ceea ce cei fără, nu pot.
Da, uneori un om de serviciu care dă cu aspiratorul pe jos la o mare bancă internațională sau un operator de jocuri de noroc în casino, câștigă mai mult decât un medic rezident care și-a chinuit mintea 6-8 ani. Așa este lumea de azi, nedreaptă în aprecierea a ceea ce fac unii și alții, a importanței muncii lor.
Dar întreabă pe fiecare, dacă este mulțumit de viața lui, de ceea ce face, dacă este fericit când se scoală dimineața și pleacă spre serviciu sau se simte ca un robot obligat de situație să facă o muncă care nu îi place.
Dta termini așa.
Presupunand ca imi va placea oricare dintre meserii.
Ai prins ideea.
Să îți placă oricare din meserii.
Deci ceea ce faci, este bine ca să îți placă.
Se poate pune problema invers. dacă ai o meserie, să decizi dta, că meseria pe care o ai este cea mai bună, cea mai frumoasă.
Pentru mine o meserie frumoasă este aceea în care fac o activitate prin care ajut, fac un serviciu, influențez viața la cât mai mulți oameni. Banii, dacă nu înveți să îi economiseșt, nu vor fi de ajuns nici dacă devii director de companie cu un milion pe lună. Dar dacă faci ceva util pentru cât mai multă lume, lumea te va răsplăti cu banii de care ai nevoie ca să trăiești, dintr-un motiv simplu. Are nevoie de tine.

| Plato a răspuns:

Una e sa lucrezi in fabrica si cu totul alta e sa stai doar la catedra. In timp, fabrica te rupe. In plus, e vorba si de statut, sa-ti zica lumea "domn profesor " e ceva.

| sweetys a răspuns (pentru Plato):

Cred ca este mai usor in fabrica decat ca profresor in Romania.

| sweetys a răspuns:

Daca nu esti hotarat, poti sa iti iei un an liber si sa muncesti undeva sa vezi cum sta treaba pe pielea ta. Ca profesor si ca asistent vei gasi de munca indiferent de experienta ta. Sau poti sa incerci sa muncesti in timpul facultatii, doar ca la postliceala ai laboratoare la care trebuie sa fii, iar ca profeaor vei face practica la clasa unde trebuie sa predai, deci va fi cam imposibil sa si muncesti.

| an0nline a răspuns:

In cazul tau cred ca merita sa continui