anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Salut. Treaba stă în felul următor. Eu între vârstele de 14-15 ani am lucrat la firma unchiului meu în vacanțe. Opt ore pe zi, salariu fix. Nu aveam contract, fiind practic ilegal, din cauza vârstei. Întrebarea este, eu dacă vreau acum să mă angajez undeva cu contract, având vârsta necesară și mă întreabă de experiența de muncă, este ok sau nu să menționez asta? Nu prea cred că este ok, fiind ilegal... și clar nu vreau să îi creez probleme unchiului meu care m-a ajutat. Dar e păcat să nu pot menționa deloc, deoarece ar fi un mare plus la angajare, față de cineva care nu are deloc experiență(majoritatea, la vârsta mea). Ce ziceți?

Răspuns Câştigător
| Mopmop a răspuns:

Experienta este un plus insa ceea ce conteaza la un interviu este felul in care te prezinti si determinarea ta in a obtine postul! Daca dai impresia ca esti disperat dupa job sigur te angajeaza pe 2 lei...Fii sigur pe tine si arata ca esti responsabil! Nu uita sa negociezi conditiile si chiar sa pui intrebari pertinente!
Iti urez succes!

11 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Eu zic că poți menționa că în vacanțe ai activat ca voluntar neremunerat în firma unchiului tău, pentru a câștiga experiență, astfel, nu ai încălcat legea. Dar astfel ai câștigat niște competențe profesionale, pe care le poți enumera.

| anonim_4396 explică (pentru sadrian46):

Mulțumesc.

| GabiDumitrescu a răspuns:

Poti zice ca ai facut voluntariat neplatit la o fundatie ceva si specifici activitatea pe care ai prestat-o la unchi. Eventual zici ca ai fost in strainatate si ai muncit acolo voluntar, asta nu o sa poata verifica nici naiba de la noi...

| anonim_4396 explică (pentru GabiDumitrescu):

Mulțumesc! Cred că s-ar putea să-mi ceară ceva diplomă de voluntariat. Din ce știu la voluntariate se dau. Eventual îl întreb pe unchiul meu daca imi poate face una, ma gandesc ca e doar un document tipizat destul de simplu de făcut.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru anonim_4396):

Hai mai, sa fim seriosi. Nu exista diplome de voluntariat. Te duci, ajuti undeva unde sunt resurse mici si e nevoie de oameni sa puna umarul. Tu crezi ca astfel de eforturi sunt rasplatite cu diplome?

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Spui ca ai facut voluntariat, cum spune si GabiDumitrescu. Da bine o activitate de voluntariat.

| Jus7t a răspuns:

La cum ai pus problema nu prea ai sta pe gânduri să îi faci probleme unchiului doar ca să câștigi tu ceva, dar poate mi se pare.
"Știu că aș putea să îi fac rău unchiului menționând asta dar e păcat să nu menționez dacă câștig eu ceva".

Încearcă cum au zis cei de mai sus, poți să îți întrebi unchiul întâi poate știe mai bine cum stă treaba.
Nu cred că te interoghează ca la politie oricum.
Pe eJobs când trebuie sa completezi CV-ul trebuie să menționezi perioada și locul unde ai lucrat, când vine vorba de experiență, însă nu cred că ar putea ieși ceva rău dar cum am zis, vorbește cu unchiul și întreabă l dacă e ok așa.

| anonim_4396 explică (pentru Jus7t):

Nu, nu este așa. Ce spuneam este că experiența in plus m-ar putea ajuta sa ma angajez. Daca sunt mai multi candidati pe post, iar eu am ceva experienta in plus, as avea un avantaj ca sansa de a fi angajat. Nu m-am referit la altceva. Nu as vrea sa ii fac probleme, deoarece asta automat mi-ar aduce probleme si mie. In plus, eu nu ii fac niciun rau, in fond, chiar am lucrat, era vorba doar daca este ok sau nu sa spun asta. Eu am lucrat oricum, fie ca voi alege sa mentionez sau nu din motive legale. Am sa il intreb si pe el.

| Mopmop a răspuns (pentru anonim_4396):

Experienta este un plus insa ceea ce conteaza la un interviu este felul in care te prezinti si determinarea ta in a obtine postul! Daca dai impresia ca esti disperat dupa job sigur te angajeaza pe 2 lei...Fii sigur pe tine si arata ca esti responsabil! Nu uita sa negociezi conditiile si chiar sa pui intrebari pertinente!
Iti urez succes!

| Silwian a răspuns:

Pai ce ai lucrat până acum>?,

| mihaela000ela a răspuns:

Era bine să știi următoarele lucruri:începând de la 15 ani, ai dreptul legal de a munci și de a fi plătit(ă) pentru munca ta. La această vârstă, pentru a te angaja, ai nevoie de acordul scris al părinților tăi sau al adulților care te cresc.

| anonim_4396 explică (pentru mihaela000ela):

Dacă nu mă înșel, la 15 ani ai limită de ore. Patru ore. De aceea nu m-ar fi ajutat, eu lucram opt ore, deci chiar și așa, nu respectam.