| princess_leia a întrebat:

Am inteles ca exista vopsea pe baza de apa, non toxica. As putea sa o folosesc sa vopsesc un dulap din pal?

6 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Da, poti folosi "Oskar -direct pe melaminat si plastic", este pe baza de apa.

| cristi202 a răspuns:

Exista, sunt vopselele acrilice. Sunt relativ recente, si pana la urma vor lua fata celorlalte vopseluri, caci sunt mult mai rezistente in timp, si mult mai versatile, poti vopsi mult mai multe tipuri de material.

| sierra1 a răspuns:

Există dar ori nu-s durabile ori arată nașpa

| cristi202 a răspuns (pentru sierra1):

Chiar asa? De unde stii?
Două exemple iti dau:
1) Cauciucul e foarte pretențios la vopsire. Am avut o bicicleta care a avut cauciucuri originale retro, din acelea cu lateralele albe. Arata ca design foarte bine asa. Nu mi-a plăcut cand i-am schimbat cauciucurile cu altele complet negre. Am vopsit lateralele cauciucurilor cu acrilica alba. A tinut culoarea doi ani pana sa crape!
2) Am făcut din fiare vechi un cărucior pentru cărat obiecte mai grele pe acasa. Sotia mea l-a supraîncărcat si i-a facut praf o roata. Zace acum intr-un colt al curtii, ca un set de roti noi sunt scumpe, si nu merita ca-i facut din fier vechi. Pina la urma o sa-l fac totusi. Am dat pe el cu acrilice, dupa ce doar am curatat fierul vechi doar un pic de rugină. Dupa vreo 5-6 ani, arata inca foarte bine, desi a fost expus tuturor intemperiilor naturii de aici.
Cam asta e situatia cu vopselele pe baza de apa (acrilicele). Acum, depinde si de calitatea vopselei, am facut cu vopsea recunoscută ca fiind buna, dar daca dai cu de aceea de doi bani, si tine de doi bani.

| sierra1 a răspuns (pentru cristi202):

Ca să n-o lungim, mai vezi ce zic altii

https://www.revistadinlemn.ro/......-de-folos/

| cristi202 a răspuns (pentru sierra1):

Hai ca nu vorbim aceeasi limba. ☺
Citeste atent enunțul intrebarii. Si ce am scris eu. E clar vorba de vopsea. Articolul de care zici spune despre lacuri. E cu totul altceva. Lacurile inca sunt sensibile, inca sunt deficitare. Dar mi-a prins bine. Am o cabanuta de lemn, si, ca sa păstrez textura frumoasa a lemnului am decis sa o dau cu lac. O greseala enorma. Am avut grija la umezeala, temperatura, etc. Dar, dupa nici un an a inceput sa se cojeasca, si chiar nu am inteles de ce. Acum, la 6 ani dupa, partea unde a batut soarele mai mult e aproape complet cojita, si lemnul a inceput sa se innegreasca. Va trebui să curat lacul, munca de chinez bătrîn, si sa dau cu vopsea. Trist e ca lacul nu era de doi bani.