| Lernix a întrebat:

intrebarea mea este mai mult o nelămurire: de ce apartamentele sunt mai scumpe decât casele?
Am văzut de exemplu în Timișoara un amarat de apartament de 40 sau chiar 30 mp^2 costa sau poate costa chiar dublu decât într-un sat din jurul timisoarei. Adica, la casa ai grădina, plus spatiu mai mult dar totuși costa mult mai puțin.
Scz daca întrebarea mea a fost idioata dar nu înțeleg acest fenomen. Multumesc pentru raspuns

Răspuns Câştigător
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Pentru ca orasele mari sunt aglomerate si multa lume isi doreste sa stea aproape de serviciu. Gandeste-te, daca tu faci doua ore ep zi pana la munca si doua ore inapoi, in loc sa faci 10 minute, cat timp pierzi zilnic? Cata oboseala acumulezi?

9 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Preturile se formeaza pe baza cererii si ofertei. Atata timp cat cererea de apartamente in Timisoara este foarte mare (si este, avand in vedere si nivelul de dezvoltare economica si faptul ca este un centru universitar important), de construit se construieste putin, deci oferta este destul de scazuta, pretul bineinteles ca este foarte mare.
Localitatile din jur au oferit insa alternative diversificate, terenurile utilizate in trecut ca si gradini au fost parcelate, multe terenuri agricole au fost incluse in intravilan, localitati invecinate au devenit practic cartiere rezidentiale (vezi Giroc, Ghiroda, dar mai ales Dumbravita). Astfel, chiar in conditiile tendintei locuitorilor stabili de a renunta la apartamentul de bloc in favoarea casei pe pamant, oferta a reusit sa tina pasul cu aceasta crestere a cererii, astfel ca pretul acestora nu a explodat asa mult.
In plus, in cazul caselor sunt doua componente de pret, pretul terenului si cel al constructiei. Daca la teren elasticitatea este foarte mare, in cazul constructiei pretul este dat si de costul de inlocuire. Adica pretul terenului va fi foarte mare in zonele cu cerere foarte mare, dar pretul exclusiv al constructiei de pe acel teren este cat de cat constant, pentru ca un cumparator are alternativa de a cumpara un teren gol si a construi singur acea casa. Daca pretul terenului este X, nu poti vinde cu X+100.000 euro o casa care poate fi construita pe terenul invecinat cu 50.000 de euro.

NOname
| NOname a răspuns:

Locația este cea, care dictează prețul imobilului în primul rând. Cu cât e mai aproape de "civilizație", cu atât prețul e mai mare, căci cererea pentru așa ceva este mai mare. Nici casele prin orașele mari nu sunt mai ieftine. Nu e vorba doar de apartamente.

| Lernix explică (pentru NOname):

Vrei sa spui că la sat nu este civilizație? happy

| NOname a răspuns (pentru Lernix):

Nu. Deducția ta e greșită.

| relian a răspuns:

Ai vazut rau laughing cand faci comparatie fa compartie in acelasi loc, in exact aceiasi zona si dupa mai stam de vorba.Deci tu vii sa compari satu cu orasu, frumos.Intrebarea ta ar fi trebuie sa sune altfel.De ce dau unia un sac de bani pe un prapadit de aprtm in oras cand pot sa-si faca o casa super frumoasa si cu spaptiu in jur la marginea orasului, sau la cativa km de oras?
Acum fiecare cu cel doare.fiecare cum este invatat, sau cu ce bani are, dar daca ai banii aia de apm poti sa ai si o masinuta cu care sa mergi la job in cazu in care ai avea job in oras.Chestia este ca si orasele trebuiesc sa fie populate nu? Daca neam muta toti la tara ar deveni acolo mai scump laughing La oras e mai scump ca sunt retele de canalizari, magazine si alte alea.
Eu daca as fi sa aleg as alege ce spui tu sa fac o casa intr-un sat de langa oras, as c auta un loc lanaga sosea, nu vreau sa merg prin noroilaughing vezi asta e alta chestie la satele din RO.In sf as face casa lanaga sosea,betonat prin jurul casei,frumos,gradina spatiu,iarba in fara floricele,in spate o mica gradina de zarzavaturi,ceva randuri de zmeura,mure, afine, un rand de vita de vie de masa. ceva pomi fructiferi, pruni, pentru tuica,laughing sau gemuri compoturi, gutui wow alea da gutui sa le pui iarna in camara wowce bune sunt.Deci eu asa as face.Dar sa faci asta trebuie sa te si pricepi, trebuie sa fii nitel harnic si priceput, ca daca e sa ti le faca cineva si sa platesti te ajunge mai mult decat aptm ala la oras.

| Lioana a răspuns:

Pretul imobilelor depinde in primul rand de locatie. In oras intotdeauna imobilele vor fi mai scumpe decat la sat. Dintre imobilele de la oras vor fi mai scumpe cele care se afla in apropierea statiilor pentru mijloacele de transport, a mall-urilor sau a altor obiective din acel oras. Dupa aceea depinde si de suprafata, de rezistenta constructiei, de amenajari si altele.
Oricum locatia e foarte imporanta. Chiar daca e vorba de un teren gol, daca e bine pozitionat va avea un pret mai mare decat unul care are casa pe el dar e la periferii.

| Lernix explică (pentru Lioana):

Dar cu mijloacele moderne de transport locația nu ar trebui sa fie irelevantă?

| Lioana a răspuns (pentru Lernix):

Daca tie ti se pare irelevanta locatia nu mai sta pe ganduri. Cumpara casa de la tara si considera ca ai facut o afacere buna! Dar nu cred ca ti se pare asa de vreme ce pui aceasta intrebare.
Eu n-as da apartamentul meu situat in zona comerciala a orasului pe un palat situat in afara orasului. Mijloacele de transport costa bani si timp.

| Bitzer a răspuns:

Pentru omul a devenit prea comod (si tampit pe deasupra). Sa locuiesti "la cotet" este prea obositor, chiar daca nu pare. Pai, sa nu iesi in gradina seara, sa nu dai graunte gainilor, sa nu... La bloc, ce faci? Iesi din cub, intri in cub, nimic altceva. Cand nu ai incotro, inteleg. Dar cand ai posibilitatea de a sta intr-o casa cu gradina, insa te incapatanezi sa traiesti intr-o cutie (cu tot felul de retarzi in jurul tau), trebuie sa fii damblagiu rau de tot.