| BuGsstormbunny a întrebat:

Dacă fac foc cu o soba de teracota, cu lemne și trage bine, în sensul ca lemnele ard bine, se formează jar care ulterior se stinge. E risc de intoxicare cu monoxid de carbon? Soba nu are fisuri, doar ca între usa și cărămizi se vede un pic de spațiu, mic. Usa de jos pentru ventilație trebuie lăsată tot timpul deschisa?

Hornul a fost schimbat anul asta, dar se face foc în soba de ani de zile, nu au fost probleme, dar când vad cazuri de genu ma sperii.

10 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Daca soba trage bine, nu exista risc de intoxicație. Hornul face mai mult jumatate din treaba, o soba proasta cu horn bun merge binisor, o soba buna cu horn prost merge groaznic.
Fisurile din dreptul usii nu sunt o problema, daca apropii o lumanare aprinsa vei vedea ca pe acolo aerul este absorbit in interiorul sobei. Fisuri problematice sunt doar cele de dupa focar, care se pot acoperi usor cu o pasta din lut si apa, eventual imbunatatita cu târâte de grau.
Cu usa de jos se regleaza tirajul sobei, ea se lasa deschisa complet doar cand aprinzi focul, pana toate lemnele s-au aprins.
Apoi se lasa foarte putin deschisa, cativa milimetri, astfel incat lemnele sa arda fara sa duduie, altfel se va risipi caldura.
Dupa ce nu mai exista flacara, usa de jos se inchide complet, astfel incat jarul sa se mentina cat mai mult timp, de multe ori il vei gasi aprins si dimineața.

| BuGsstormbunny explică (pentru regis):

Ți-am dat un mesaj privat, intra puțin big grin.

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Usa de jos este pentru aer, nu ajuta cu nimic evacuarea gazelor, ba chiar poate inrautati situatia. Acolo deschizi doar cand nu arde suficient de tare sau cand vrei sa scoti cenusa din soba.
Cosul de fum trebuie sa aiba o portita la iesirea din soba, acolo poti inchide aproape de tot cand este doar jar (semi-stins, fara flacara si fara sa fumege), iar cand se stinge si jarul poti inchide complet, ca sa ramana caldura in teracote; altfel circula aerul si se duce caldura pe cos, se raceste teracota in doua ore. Cu cosul inchis ramane teracota calda cam 24 de ore.
Intoxicatia cu monoxid se intampla atunci cand cosul de fum nu este curatat, sau portita de tiraj este inchisa mult prea devreme.
Ca masura de siguranta, nu lasa focul aprins cand te culci, si inchide cosul doar cand esti sigur ca nu mai arde nimic.
Inainte de a te culca, daca e teracota fierbinte si focul stins, poti deschide geamul cateva minute, sa intre aer curat. Eu asa fac, cand folosesc sobele.

| RAY a răspuns (pentru NoTurbinaNoGood):

Despre cărbuni ce părere ai? Am găsit la hornbach din Germania, 10kg la 17 Ron, faza e ca am cumpărat brichete rufus din Ucraina, noaptea nu tine cald, bine nici nu pot închide ușa la cos

| NoTurbinaNoGood a răspuns (pentru RAY):

Nu am folosit carbuni decat la gratar. Dau o temperatura mai mare de ardere, dar nu stiu cum se comporta in soba, ce tiraj au nevoie, cate gaze emana, cat tine un foc cu ei...
Lemnul de esenta tare (fag) e foarte bun in teracote, dar trebuie sa folosesti intermitent si ceva mai slab, cum ar fi molidul.

| RAY a răspuns (pentru NoTurbinaNoGood):

Cică am citit ca 1, 2 tine jar toată noapte, o sa experimentez sa vad

| regis a răspuns (pentru NoTurbinaNoGood):

Gresest puțin, insa de la cenusar regleaza evacuarea gazelor, atunci cand este deschisa practic deschizi circuitul admisie aer - camera de ardere - evacuare. Ca sa fie pe intelesul tau, acea usita are exact rolul clapetei de accelerație de la un motor aspirat; atunci cand o deschizi intra mai mult aer, focarul se tureaza, automat se genereaza mai mult fum, care e impins cu viteza pe esapament.
Pe de alta parte, obturarea hornului este foarte periculoasa, este ca si cum ai opri motorul obturând teava de eșapament. Daca închizi complet clapeta, practic aerul nu mai poate circula prin interiorul sobei si a hornului, intrucat s-ar creea astfel o presiune negativa (s-ar "vida" soba). Efectul inchiderii usitei este asadar acelasi ca si la obturarea hornului, doar ca nu mai exista riscul ca fumul (cu toate componentele lui) sa ajunga in incapere.

| NoTurbinaNoGood a răspuns (pentru regis):

Hornul are un tiraj maxim al său, determinat de construcția sa, și condițiile meteo. Când de exemplu sunt 15 grade afară, și facem foc într-o locuință rece, cu un coș scund, de 4-5 metri, tirajul va fi minim, și trebuie să ne limităm la o ardere mică, cu câteva lemne subțiri și uscate, iar ușa cenusarului nu poate fi deschisă prea mult, altfel presiunea în focar va deveni pozitivă și va ieși fum în încăpere. Ăsta e caz concret, pățesc asta. După încălzirea parțială a sobei și hornului, tirajul creste cu mult.
Deci nu poți accelera mai mult decât trage evacuarea. Focul va folosi aerul pe care îl dai, dar gazele nu vor urca pe coș.
Legat de obturarea evacuării, da este periculos. Dar merită pe deplin, când vezi o sobă la 40-50 de grade la 12 ore de la încetarea focului, față de o sobă rece în 4-5 ore. Chiar dacă închizi accesul aerului, presiunea negativă a coșului împreună cu "reflexul" aerului cald de a se ridica, vor crea un circuit pe coș, care va răci teracota.
Nu vorbesc teoretic, folosesc sobe de mulți ani.

| dannyel86 a răspuns:

Daca hornul este curatat si nu iese fum in casa cand faci focul, nu ai de ce sa-ti faci griji. Portita de jos se lasa deschisa numai pana se aprind bine lemnele. Avand mereu tiraj (cu portita deschisa), ele vor arde mai repede si nu vei reusi sa te incalzesti daca nu o inchizi dupa un timp (vei consuma multe lemne pentru asta).
Mic spatiu intre usa si caramizi este si la mine, dar atat timp cat nu iese fum, nu ai de ce sa te ingrijorezi.

| BuGsstormbunny explică (pentru dannyel86):

Am înțeles, mersi frumos!