| Stelian2015 a întrebat:

E vorba de un spatiu unde se formeaza mult noroi cand ploua sau ninge mai ales cand e umblatura multa (e loc circulat).
Vreau sa pun pietris. In acest caz ce inaltime ar trebui sa aiba stratul de pietris si daca trebuie sa se puna ceva pe pamant inainte de a turna pietrisul (ceva care sa nu fie eco si sa dispara cu timpul) ma gandeam la o plasa ceva de protectie... Sau nu se pune așa ceva? As pierde mult pietris ca va intra in pamant si la anul iar ma trezesc ca mai trebuie o bascula cu pietris.
Sfaturi ceva? Cine cunoaste.
va rog!

Răspuns Câştigător
| KR0NSTADT a răspuns:

Sunt puțini fiindcă va trebui să tasezi cu un compactor. După tasare pământul și pietrișul vor deveni o masă mai omogenă și mai dură. În felul ăsta, chiar dacă o parte din pietriș va intra în pământ, va rămâne suficient la suprafață cât să nu te umpli de noroi.
Nu pune nici un naylon. Oamenii să lucreze cu grijă, dacă vrei să iasă o treabă faină. Să lucreze ușor și îngrijit, că așa se face treabă bună. happy

8 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Ideal ar fi un strat de piatra concasata, iar daca stai bine cu banii, inainte poti intinde un strat de geotextil, care nu doar ca va impiedica amestecarea pietrei cu noroiul, va stopa si cresterea buruienilor.

| regis a răspuns (pentru regis):

La grosime de 10, la fiecare 10 metri patrati ai nevoie de 1 mc de piatra. Cine ti-a spus o bascula la 20 mp este pe langa subiect, 2 mc incap intr-o bena de jeep.
Pe o madina de 7 tone incap lejer 4 mc, un trucker 8x4 iti aduce vreo 18, iar o basculanta cap+saua pana la 26 de mc, adica 260 mp.

| cristi202 a răspuns:

Daca te descurci cu transportul, cauta moloz, unii sunt fericiti sa scape de el, si contra cost. Pui un strat serios de moloz, care nu te costa nimic (daca iei bani de la om ca sa il scapi de el iti platesti transportul), si peste pui un strat de citiva cm de pietris (de frumusete happy )

| relian a răspuns:

Ai vazut vreodata panza aia ce se pune la canalizari? Este un fel de panza ca pasla se pune acolo unde apoi se baga nisip sa tina nisipu sa nu se duca in crapaturi.
Cauti panza de aia, pui direct pe pamant si pe acea panza pui piatra, panza aia va tine piatra, iar apa va trece prin ea.Rezista zeci de ani daca nu si mai mult.
Ce spune cineva compactezi pamantu bla bla aia e munca in zadar,cand ploua pamantu ala se inmoaie indiferent cat l-ai bate tu,iar cand calci cu ceva greu se va afunda piatra in pamantul ala moale.
Stiu f bine despre ce vorbesti,am vazut destule drumuri unde s-a pus piatra direct peste pamant batur si in cativa ani vorba ta se duce de suflet.
Apoi am vazut panza de care vorbesc,dar ce spun eu este special facuta pentru asa ceva,bine am vazut asta nu in RO,in Romania am vazut la canalizari, cineva mi-a spus ca panza aia pentru canalizari ar fi ceva mai scumpa decat cea care se pune sub piatra, asfalt etc.
Eu am spus de aia de la canalizari sa ai idee despre ce anume vorbesc.
Unde poti gasi si cat costa, trebuie sa intrebi la un magazin, la dedeman, aia stiu sigur despre ce e vorba.

| TamplaruAnisoara a răspuns:

Tatăl meu a pus pietriș in curte in fiecare an timp de peste 30 de ani si de fiecare data il înghițea pământul. Când am introdus apa de la rețea in curte a săpat cu buldo șanțul si 80 de centimetri era aproape numai pietriș amestecat cu puțin pământ. Daca locul unde vrei sa pui pietrișul este in strada atunci circulând mașinile si tractoarele o sa fie înghițit mai repede decât daca ar fi pus in curte si va fi luat si pe rotile tractoarelor. Eu am asfalt pe drum dar fiind la marginea satului tractoarele aduc pământ amestecat cu pietriș încât atunci când ploua este noroi pe asfalt. A fost nevoie ca primăria sa il curețe in aceasta iarna.

| KR0NSTADT a răspuns:

Un strat de 25 cm, tasat cu un compactor. Ar trebui să fie suficient.

| Stelian2015 explică (pentru KR0NSTADT):

Un strat de 10 cm sunt putini? Tipu de acolo a zis ca atat ar veni o bascula la 20m patrati.
Ma gandeam sa acopar intai cu o plasa fibra sticla si apoi sa toarne pietrisul. Nu e bine? te rog zi-mi

Si inca ceva. Cand aduce pietrisul si il lasa afara din curte pe noroi trebuie sa pregatesc ceva un nailon imens din timp ca sa il puna si sa nu fie presat cu picioarele in pamantul moale tot carandu-l niste oameni cu roaba lor pana la locul unde trebuie?

| KR0NSTADT a răspuns (pentru Stelian2015):

Sunt puțini fiindcă va trebui să tasezi cu un compactor. După tasare pământul și pietrișul vor deveni o masă mai omogenă și mai dură. În felul ăsta, chiar dacă o parte din pietriș va intra în pământ, va rămâne suficient la suprafață cât să nu te umpli de noroi.
Nu pune nici un naylon. Oamenii să lucreze cu grijă, dacă vrei să iasă o treabă faină. Să lucreze ușor și îngrijit, că așa se face treabă bună. happy

| Ionut123987 a răspuns:

Eu nu știu dacă exista ceva de pus pe dedesubt, dar pe uliță la mine primăria a băgat ani buni pietriș pana a reușit sa rezolve. Înainte îți rămâneau cizmele în noroi. Încearcă sa pui pietriș mai mare, apoi peste sa pui pietriș mai mărunt. Oricum o sa se bage în pământ, dar poate nu atât de repede dacă pui și pietre mari. dacă e circulat o sa se tot ridice noroiul deasupra. Deci fără ceva, cum ai spus tu, tot mai ai de băgat piatra și la anul sau peste 2 ani. Vorbiți cu primăria, dacă nu va ajuta vorbiți cu cei care circula pe acolo sa puneți bani pentru piatra aia. Sau poate asa e pământul acolo și poate trebuia rasa și puse pietre peste.
Anul trecut s-a lucrat la un drum care face legătura dintre satul nostru și cel vecin peste deal, și treci chiar pe uliță pe la mine, mai la deal drumul trece printr-o pădure vreo 200 de metrii. Acolo erau și au luat foarte mult, pana au dat de pământ mai stabil, în unele locuri, peretele ala cum au săpat depășește 2m și înainte nici nu era perete din ala. Apoi au adus piatra mai mare, bucăți mari de piatra, le-au pus și apoi au dat cu cilindrul peste, sa se așeze frumos pietrele, sa nu rămână colturi și capete ascuțite.