| Cksihja a întrebat:

Ținând cont de prețuri exorbitante din industria imobiliară ați apela la materiale alternative: chirpici, lut, paie, piatră, lemn pentru a construi o casă? Sau ați merge pe opțiunea mix-alternativ: dormitor din cărămidă; bucătărie, baie din piatră; sufragerie, birou din piatră, lemn, lut?

18 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

O casa din BCA nu este semnificativ mai scumpa decat una similara din materiale alternative. Fata de o coliba, poate ca ar fi.
Dar o casa nu inseamna ziduri. Zidaria pentru o locuinta decenta nu e nici 10% din costul ei, chiar daca ar fi gratis, tot nu ai face mare economie. Iar unele alternative sunt chiar mai scumpe, vezi cat costa lemnul...

| cristi202 a răspuns (pentru regis):

Casele din lemn sunt cele mai ieftine, orice ai zice...

| regis a răspuns (pentru cristi202):

Nu am convingerea asta. Si sa o luam pe rand: fundatia, orice ar fi, tot o faci trainica. Zidurile difera, planseul poate fi identic. Acoperis... Absolut identic. Tamplaria e la fel. Instalații, nici o diferenta. Finisaje, daca nu vrei aspect de coliba de munte, sunt absolut la fel.
Deci economia substantiala se face la ziduri. Cu 4000 de euro rezolvi zidaria pentru o locuinta decenta, dar sa mai punem 1000, sa fie rotund. Cat costa lemnul? Stiu ca e foarte scump, dar nu am o suma, prin urmare o sa consider ca e gratis.
Deci, daca lemnul ar fi gratis, la o locuinta decenta ai putea economisi cel mult 5000 de euro. Nu zic ca 5000 nu sunt bani, dar raportat la costul integral al constructiei si la diferenta de valoare intre cele doua case, eu unul nu am ezitat sa fac alegerea corecta.

| cristi202 a răspuns (pentru regis):

Pai ar trebui sa iti schimbi convingerea.
Fundatia: poate fi mai usoara. Casele de lemn sunt net mult mai usoare decat cele de caramida. Nu intru la calcule acum, dar pot sa ti le fac, o casa de lemn poate fi si de doua-trei ori mai usoara.
Planseul: de ce n-ar fi tot de lemn?
Finisaje: In timp ce tu trebuie sa tragi tencuiala, ce presupune, stii bine, cele trei straturi, plus doua de glet, eu la lemn ma joc cu rigipsul pe interior. E adevarat ca izolatia termica si fonica costa ceva, dar nu e atit de mult cit sa depaseasca per total costurile la o casa de caramida. Si hai sa iti zic ceva: casele de lemn sunt mult mai calduroase. In cabanuta noastra, e de ajuns sa faca sotia mincare, si nu la foc deschis, pe aragaz, ci pe plita de inductie, si daca e frig afara, inauntru se simte ca si cand ar fi facut focul intr-o casa obisnuita. Deci cistigi mai apoi si la consumul de energie pentru incalzire.

| regis a răspuns (pentru cristi202):

Fundatia POATE fi mai usoara, in schimb in realitate se proiectează si se executa exact la fel ca pentru o casa din cărămidă.
Planseul poate fi tot de lemn, de aia spuneam ca doar zidurile fac diferența.
Nici pe BCA nu trebuie sa tragi tencuiala. Eu am ales varianta BCA si rigips, cu 5 cm de vata la interior. Poti pune 10, poti pune 15, poti sa nu pui deloc, dar asta indiferent de materialul ales pentru ziduri. Ce te impiedica sa faci la fel si la BCA ca si la lemn?
In privinta izolarii, e simplu. 25 cm de BCA sunt echivalentul a cca 14 cm de lemn... Deci da, daca ai pereti din barne de 20, pentru a echivala, trebuie sa zidesti cu BCA de 35. Oricum ai calcula, tot nu poti economisi mai mult decat costul zidariei.

| cristi202 a răspuns:

Eu cu 100000 de lei mi-am facut o cabanuta. Initial, am proiectat-o ca magazie, dar a iesit atit de bine incit sotia vrea neaparat sa ne mutam in ea.
Casele de lemn sunt ieftine, calduroase, si, din spusa unui prieten arhitect, mai rezistente la cutremure, datorita elasticitatii lemnului. Singura problema e ca lemnul se deformeaza in timp. La cabanuta mea am incercat sa o fac ceva mai solida ca rezistenta, si, desi are aproape 10 ani, inca nu vad nici o deformare. Cel putin grinzile de la tavan, si unii stilpi centrali expusi vederii, inca sunt aliniate toate perfect.

| minrest a răspuns (pentru cristi202):

100000 lei, peste 20000 euro o casa cu o singura camera, nu vad sa fie ieftina, in banii astia in caramida construiai mai mult.

| cristi202 a răspuns (pentru minrest):

Scuze, gresisem, au fost 10000de lei, 2000 de euro. Cu 100000 imi faceam cabana in toata regula, sa imi tin si prietenii acolo.

| minrest a răspuns (pentru cristi202):

Mersi. Da, e ieftin, si de calitate.

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Am citit atatea despre casele din baloti de paie ca as fi dsipus sa investesc 20.000 Eu in a face o casa mare. Uite: https://bit.ly/3eeZn0C
Se zice ca sunt foarte racoroase vara si calduroase iarna.

| Violleta2022 a răspuns:

Poate vrei sa spui "constructii" nu industria imobiliara, ca aceea se refera doar la vanzarile de case, nu la construirea lor.
In constructii baza casei este cea mai importanta: beton, ciment, cadru metalic samd.
Sunt cateva reguli simple dar clare in cosntructii, de care trebuei sa tii cont, ca nu poti construii peste o bucataried e lemn, o baie din caramida sau altele, totul depinzadn de rezistenta si siguranta materialelor care sa suporte acea parte de cladire.
Daca casa are etaj, partea superioara poate fii construita din materiale mai usoare, dar musai parterul, caramida sau beton, ca sa poata sustine toata constructia, pe o fundatie de beton.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Suntem in anul 2020, mi as face casa de chirpici doar pentru muzeul satului.

| romeo78 a răspuns:

Căutați pe internet firme specializate, căci există așa ceva, care construiesc cu materiale de construcții tradiționale.
Apropo, se poate crea, în funcție de posibilități, suprafața de construit o platformă la 50-100 de cm de sol pe piloni, pe sub care apele pluviale să se scurgă. Puteți vedea astfel de soluții la muzeele satului. Tot acolo puteți găsi firme de construcții din materiale tradiționale.
Iar, referitor la rezistența la cutremur, dacă este construită profesional, este mai rezistentă decât una din cărămidă.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu, sincer nu aș apela niciodata la chirpici, lut, paie sau lemn ca să-mi construiesc ceva. Nu e nicidecum sigur, șansa ca să-ți reziste cocioaba la o inundație e minimă, nu mai zic că în cazul unui cutremur ai vrea să părăsești casa înainte să cadă pereții și tavanul pe tine.

Și dacă ne referim strict la mobilă (pentru birou, dulap etc.), atunci stejar, ca să mă și flexez puțin! laughing

Baie din piatră în casă e improbabil să-ți faci și să arate și bine. Poate afară, să fac un jacuzzi din piatră laughing

| cristi202 a răspuns (pentru anonim_4396):

Vorbesti in cunostiinta de cauza? Parerea unui prieten al meu, arhitect, e ca lemnul rezista mai bine la cutremure. Si cred ca conteaza mai mult parerea unei persoane autorizate decat a noastra. Eu personal as vrea sa ma prinda un cutremur intr-o casa de lemn, decat in una de cărămidă.

| anonim_4396 a răspuns (pentru cristi202):

Sincer, dacă e vorba de o casă de vacanță, probabil aș folosi lemn din abundență, fără nicio reținere.

Însă casa de lemn e pentru cei care au capul pe umeri. Eu mă mai pierd uneori cu firea, mai fac mâncare, îmi mai ia tigaia foc. Asta-i viața! laughing

Dar da, o casă din lemn ar fi ceva. Numai că am avut ocazia să stau într-una, și auzeam absolut toate zgomotele de afară, ceea ce era deranjant. Dacă e vorba de munte, sau o zonă mai retrasă, lemnul e material bun. Dar din nou, ține numai de proprietar dacă casa e sigură pentru locuit sau nu.

| cristi202 a răspuns (pentru anonim_4396):

Eu in cabanuta am soba de metal obisnuita. Iesirea la cos din soba si cosul sunt din burlane de metal. Asta-iarna, ma cheama sotia ingrozita ca a vazut fierul de la cos de linga perete, chiar unde burlanul iesea spre afara, incins, aproape rosu. Mi s-a parut ciudat, mai ales pentru ca de la soba pana acolo e mai bine de un metru, si am si intre soba si cos o chestie din aia din mai multe tevi, ca sa nu se piarda prea multa caldura pe cos. Eu nu mi-am facut griji. Intre soba si aragazul de linga si perete e placa de rigips ignifuga, special creata pentru asa ceva, si in dreptul peretelui de lemn si a izolatiei, am lasat mai bine de 5 cm distanta intre ele, si am umplut locul cu spuma ignifuga. Cind am dat la o parte bucata de cos arsa, totul era intact, desi, cand metalul se inroseste are peste 900 de grade. Deci o casa de lemn poate fi protejata la incendii la fel de bine ca una obisnuita.
Iar in ce priveste izolatia fonica, exista si in aceasta privinta materiale care sa faca fata necesitatilor.

| Silwian a răspuns:

Iti poti face o casa si din containere ....de ce nu!