| LanguageMaster a întrebat:

Poți la tine în curtea casei să-ți faci sondă şi să exploatezi gaze naturale?

Răspuns Câştigător
| JackR a răspuns:

Codul Civil prevede:

Art. 559
Întinderea dreptului de proprietate asupra terenurilor

(1) Proprietatea terenului se întinde şi asupra subsolului şi a spaţiului de deasupra terenului, cu respectarea limitelor legale.
(2) Proprietarul poate face, deasupra şi în subsolul terenului, toate construcţiile, plantaţiile şi lucrările pe care le găseşte de cuviinţă, în afară de excepţiile stabilite de lege, şi poate trage din ele toate foloasele pe care acestea le-ar produce. El este ţinut să respecte, în condiţiile şi în limitele determinate de lege, drepturile terţilor asupra resurselor minerale ale subsolului, izvoarelor şi apelor subterane, lucrărilor şi instalaţiilor subterane şi altora asemenea.
(3) Apele de suprafaţă şi albiile acestora aparţin proprietarului terenului pe care se formează sau curg, în condiţiile prevăzute de lege. Proprietarul unui teren are, de asemenea, dreptul de a apropria şi de a utiliza, în condiţiile legii, apa izvoarelor şi a lacurilor aflate pe terenul respectiv, apa freatică, precum şi apele pluviale.

Deasemenea, in legea 238/2004 ("legea petrolului"), se precizeaza:
Art. 1.

(1) Resursele de petrol situate în subsolul țării și al platoului continental românesc al Mării Negre, delimitat conform principiilor dreptului internațional și convențiilor internaționale la care România este parte, fac obiectul exclusiv al proprietății publice și aparțin statului român.

Coroborand articolul 559 din Codul Civil, al. (2), cu art. 1, al. (1), din Legea 238, rezulta ca proprietarul rsurselor de gaze din subsolul terenului din proprietatea ta, este statul roman.

Daca terenul tau este asezat deasupra unei pungi cu gaze naturale si/sau zacamant petrolier si statul decide ca proprietatea ta este locul potrivit pentru exploatare, se aplica prevederile Legii 238/2004:

Art. 6.
Dreptul de folosință a terenurilor necesare efectuării operațiunilor petroliere se dobândește în condițiile legii, prin:
a) vânzarea-cumpărarea terenurilor și, după caz, a construcțiilor situate pe acestea, la prețul convenit între părți;
b) schimbul de terenuri, însoțit de strămutarea proprietarului afectat și de reconstrucția clădirilor pe terenul nou acordat, pe cheltuiala titularului care beneficiază de terenul eliberat, conform convenției părților;
c) închirierea terenului pe durată determinată, pe bază de contracte încheiate între părți;
d) exproprierea pentru cauză de utilitate publică, în condițiile legii;
e) concesionarea terenurilor;
f) asocierea dintre proprietarul terenului și titularul de acord;
g) alte proceduri prevăzute de lege.

Art. 7.
(1) Asupra terenurilor, altele decât cele declarate de utilitate publică, necesare accesului în perimetrele de explorare sau exploatare și asupra terenurilor necesare oricăror activități pe care acestea le implică, altele decât cele declarate de utilitate publică, se instituie, în favoarea titularului, un drept de servitute legală.
(2) Exercitarea dreptului de servitute legală stabilit potrivit prevederilor alin. (1) se face contra plății unei rente anuale către proprietarii terenurilor afectate de acesta, pe baza convenției încheiate între părți cu respectarea prevederilor legale, în termen de 60 de zile de la comunicarea către proprietarii de terenuri a unei notificări scrise din partea titularilor de acorduri și/sau permise.
(3) În cazul în care părțile nu ajung la un acord de voință în termenul prevăzut la alin. (2), stabilirea cuantumului rentei se va face de către instanță, în condițiile legii.
(4) Durata servituții legale stabilite potrivit prevederilor alin. (1) este cea a operațiunilor petroliere, iar terenurile ce urmează a fi afectate vor fi determinate, în ceea ce privește suprafețele și proprietarii, după principiul celei mai mici atingeri aduse dreptului de proprietate.

Art. 8.
(1) Accesul la terenurile afectate de servitutea legală prevăzută la art. 7 alin. (1) se stabilește prin negocieri între titularul acordului petrolier și proprietarii de terenuri, cu respectarea principiului egalității de tratament și al echității.
(2) În caz de forță majoră sau avarie, accesul la terenuri este neîngrădit, iar evaluarea efectelor accesului se va face ulterior, cu respectarea dreptului la despăgubire a proprietarului terenului.

Adica, in cel mai bun caz, primesti o renta de servitute legala asupra terenului, nicidecum vreun ban pentru gazul exploatat din subsolul terenului tau.

| LanguageMaster explică (pentru JackR):

Care sunt limitele legale?

| JackR a răspuns (pentru LanguageMaster):

Sunt prevazute in Codul Civil, art. 602-630: https://legeaz.net/noul-cod-civil/pagina-13

8 răspunsuri:
| cristi202 a răspuns:

Sa iti faci sonda? Vorbesti de parca ar fi vorba de o piesa de mobilier, pe care cu usurinta o faci in casa. Amplasarea unei sonde presupune o intreaga tevatura, incepind de la acte, pana la instalarea ei.
Dar, ai dat de gaze in propia-ti curte, de te gindesti sa-ti faci sonda?

| LanguageMaster explică (pentru cristi202):

Cum pot afla dacă am gaze în curte?

| cristi202 a răspuns (pentru LanguageMaster):

Nu stiu exact, dar un lucru e sigur. Ai nevoie de tehnica ultraperformanta, si de meseriasi care sa stie sa o foloseasca.

| relian a răspuns:

NU.in curtea ta atat sub pamant cat si in awr ai o limita, deci chiar dei casa ta, esti proprietar pe o anumita adancime.Nu stiu in RO cum sta treaba dar in alte tari unia isi cumpara si drepturile astea pana in centru pamnatului laughing nu stiu cum se numesc, am uitat.Deci te poti interesa la un notar mai bine, ala trebuie sa stie ce drepturi ai cumparate acolo.

| relian a răspuns:

Nu poti man tu sa faci sonda laughing chiar daca ai drepturi subterane sau cum sor mai numi tot nu poti tu face asa ceva.Sonda aia cu ce o faci? Ai pregatire ai masinarii tu pentru asa ceva? Deci daca sub terenul tau ar fi ceva gaze, atunci poti chema firme, asta daca ai drepturi de exploatarea subterana, ma rog cum so mai numi.Deci chemi firme care se ocupa cu asa ceva, aia or sa iti dea si tie ceva, sau stiu si eu un procent, aia se discuta intre tine si forma de extractie.In america de exemplu poti cumpara teren sau poti cumpara terenul respdctiv si cu drepturile din subsol,aia scrie pe actele terenului,casei ce ai tu sau ce cumperi tu.Dar tu personal sa faci sonda,pai cine te aproba? Sonda aia trebuie sa respecte anumite norme de siguranta etc, deci o fi ala terenu tau dar nu stai singur pe o raza de zeci de km sa spui ca n-ar afecta pe nimeni.Dar si asa tu trebuie sa cumperi alea sonda, masini de forate etc, apoi poate nu-ti vinde nimeni asa ceva fara o licenta, sunt masini si utiliaje care nu se vad oricui, trebuie sa ai pregatire si licenta de la stat sa faci asa ceva.Si spui in curtea casei tale de parca gazele alea stau asa numa sub casa ta laughing pai daca ar fi doar atat nici bani sa se deplaseze aia la tine acasa nai scoate laughing

| Golyat18 a răspuns:

Poti face alt ceva. Un buncar ermetic in care sa arunci mortaciuni si alte chestii de genul. Pentru ca sa obtii gaz. Instalatie de biogaz, dai o cautata pe google