| dydy22 a întrebat:

Salutare cine se pricepe la constructii? am o fundatie si urmeaza sa construiesc pereti, as vrea ca pereti exteriori sa i fac din bca si cei interiori sa i fac din rigips adica pereti despartitori, credeti ca ar fi bine?

13 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Foarte bine te-ai gandit, insa bineinteles trebuie sa tii cont de structura de rezistenta. Pentru asta trebuie sa te consulti insa cu un specialist, care sa iti recomande exact dimensiunile stalpilor de beton si armatura necesara. Ideal ar fi fost sa stabilesti asta inca din momentul proiectarii, iar acum aveai calculul de rezistenta exact.
BCA-ul este un foarte bun izolator termic (de cca. 3 ori mai bun decat caramida tip porotherm), insa intr-adevar nu are rezistenta necesara, dar pentru asta s-a inventat betonul armat...
Peretii despartitori din rigips+vata mineral sunt o solutie foarte practica, iar pe Elliana o invit la mine acasa sa treaca printr-un astfel de perete, jumatate din mansarda mea fiind compartimentata cu rigips. Elliana, daca vei reusi sa spargi un singur perete, fara a folosi niciun obiect, ci doar propriul corp, sunt dispus sa iti cedez casa.
In privinta recomandarilor rigips+polistiren, nu pot decat sa zambesc. Polistirenul este un foarte bun izolator termic, insa atunci cand este folosit la placari; pentru izolatia de umplutura se recomanda vata (minim 10 cm, recomandat 20).
Si la categoria tips&tricks: pentru rigidizarea peretilor de compartimentare, se vor taia fasii de rigips avand latimea egala cu grosimea peretelui (practic cu "golul" dintre cele doua placi), fasii care se vor prinde transversal intre profilele verticale.

regis
| regis a răspuns:

@Elianna - pariul nu e chiar asa de hazardat cum pare la prima vedere si o sa iti explic de ce happy. Citeam nu de mult ca cea mai grea femeie din Romania a trecut in nefiinta. Avea 240 de kg, prin urmare tu nu poti avea mai mult de 239, greutate la care sunt convins ca peretii mei vor rezista. De altfel nu depinde numai de greutate, este mult mai simplu sa strapungi un perete de rigips folosind un obiect dur si ascutit decat unul greu si pufos. Deci te rog sa ma crezi ca cele mai mari emotii le am pentru unghiile din dotare, nu pentru greutatea ta big grin.
Casa este in Arad, te asteapta cu placere. Nu uita insa ca este nevoie de o miza si din partea ta happy.

regis
| regis a răspuns:

@Elianna - no, no, no, no, nooo, nu trebuie sa depasesti nimic, erau doar calculele mele. Tu trebuie doar sa iti dai toata silinta sa darami peretii, cu greutatea pe care o ai in dotare, care banuiesc ca e mult sub maximul pe care eu l-am luat in calcul big grin. Iar in privinta mizei, eu nu am cerut gaj neaparat o casa, nici nu am pretins o valoare echivalenta. Te-am lasat sa alegi singura miza si te las in continuare, mai ales acum ca m-am linistit in privinta unghiilor big grin.

Serios vorbind insa, peretii de rigips sunt mult mai rezistenti decat au multi impresia, eu fiind unul din cei care au invatat asta pe cont propriu, ca sa zic asa. Era vorba tot de un pariu, si anume de a sparge un perete folosind pumnii. Peretele urma sa fie demolat si era mult spus perete, practic era o singura placa prinsa pe un singur rand de profile, e drept ca ceva mai late (nu cunosc exact denumirile lor). Ne-am "rupt oasele" trei colegi si nu am reusit nimic, desi am trisat putin, folosindu-ne si de picioare. Dupa ce ne-am declarat invinsi, colegul care ne provocase a trasat un X cu cutterul pe placa, dupa care aceasta a cedat la primul pumn.

In cazul meu, peretii despartitori sunt din rigips verde (pentru bai si bucatarii), sunt rigipsate bineinteles ambele parti ale scheletului, care este construit din doua randuri de profile, rigidizate dupa metoda descrisa mai sus si bine ancorate atat in podea cat si in plafon. Crede-ma ca nu as avea absolut nicio emotie in a-i pune la incercare, cu atat mai mult cu cat nu am auzit inca pe nimeni sa se planga de o astfel de patanie.

Elianna
| Elianna a răspuns:

Eu sunt inginer TCM dar parerea mea este ca nu poti face peretii de rezistenta din BCA! Ti-se darama casa la primul seism mai maricel! BCA-ul sa-l folosesti la peretii despartitori, nu la cei pe care se sprijina acoperisul! Si daca faci un perete despartitor din rigips, daca te impiedici si ajungi in perete, treci prin el! Nu te zgarci la materialele pe care le folosesti pentru siguranta ta si a familiei tale, sau a altora! Fa un lucru trainic, care sa ramana si dupa ce tu nu mai esti!

Elianna
| Elianna a răspuns:

@ Regis: Nu fa pariuri hazardate, ca nu stii cate kg am eu! Unde zici ca ai casa?

Elianna
| Elianna a răspuns:

@regis: ce-mi faci, mai omule! Trebuie acum sa depasesc 239 de kg ca sa-ti daram tie casa, sau ma rog, un perete? Si sa o mai pun si pe a mea gaj! Iar in final, in cel mai bun caz, s-ar putea sa am o casa (a mea) si una daramata (a ta) sau, sa nu mai am niciuna dar sa am 240 de kg! Uuuuu, nu ma mai bag! Unghiile mele sunt mai inofensive ca ale unui bebelus, scurte si moi, asa ca... m-ai descurajat din avantul pe care il luasem!
Noroc ca lui @dydy22 i-au raspuns si oameni de meserie, pe langa mine!

| psiholoaga a răspuns:

Poti sa ii faci doar din ghips-carton pe cei despartitori, insa ai in vedere ca nu vor izola fonic, termic si nici nu vor fi la fel de rezistenti ca cei din caramida, placi de ciment sau bca. Poti incerca sa pui intre placi de ghips-carton polistiren, ca sa sporesti izolatia fonica si termica, insa rezistenta ramane o problema.

| inginer a răspuns:

Dupa cum au raspuns si ceilaialti, ma bucur ca nu trebuie sa fii inginer constructor ca sa stii ca BCA-ul nu este element de rezistenta! Deci, daca nu ti-a proiectat cineva in sistem corespunzator din grinzi si cadre din beton armat care sa asigure rezistenta si stabilitatea constructiei, nu poti sa faci de capul tau pereti din BCA. Plus ca o casa se face dupa un proiect tehnic de executie, nu asa dupa ochi pe niste fundatii pe care le-ai turnat. Ai lasat mustati de armare suficiente pentru stalpi? In ce zona a tarii stai? Ajunge cutremurul pana la tine? Nu va mai jucati asa oameni buni, de-a inginerii constructori, ca in casele facute de voi dupa ochi vor creste copiii vostri si nu o sa reti sa vedeti cum pe cade acoperisu in cap.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cineva a scris "BCA este de 3 ori mai bun izolator decat porotherm". Desi eu imi voi construi cu BCA stiu sigur ca la aceeasi grosime a peretelui BCA si Porotherm au valoarea izolatiei foarte apropiata. Nu din auzite ci din date tehnice concrete.

| nicusor19 a răspuns:

Buna dydy22happy
1 Niciodata stalpii de sustinere si peretii de rezistenta ai unei case nu se fac din BCA, indicat ar fi sa ii faci din placi de cimnet, fier-beton sau caramida.
2 Rigipsu este indicat pentru placari, nu pentru constructia peretelui. Daca vrei ceva de calitate, consulta un inginer constuctor si iti va confirma cele mentionate mai sus.
Pntru izolatie poti folosii polistiren si rigips, la fel si pentru tavan fals. Daca vrei ca peretele tau sa arate mai frumos, foloseste glet decorativ.
In baie ar fi de preferat sa faci o izolatie anti umezeala(poti placa peretii in rigips, dar ai grija ce rigips cumperi.Rigipsul anti umezeala e de culoare verde, celalalt normal, e de culoare grihappyMult Succeshappy

| Luis2u4u a răspuns:

Apeleaza la niste specialisti: www.dianaconstruct.ro

| bobilutzu a răspuns:

Salut dydy22
eu mi-am facut un perete despartitor din rigips.
cu profile CD am prins placile pe ambele parti si la mijloc am izolat cu vata minerala. zic ca e ok,
nu sunt prof`dar zic ca merge...si arata si ok happy

| ciprian333 a răspuns:

Construim case la preturi competitive si ne axam pe calitate. detalii tel. 0725931192