anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Salutare, este o problema relativ simpla dar greu de descifrat de catre mine care nu inteleg anumite lucruri si calcule ale energiei electrice. Treaba sta in felul urmator, in curtea locuintei, am un atelier de tamplarie, acolo sunt racordat la reteaua trifazata, casa in care locuiesc, este racordata la reteaua monofazata, asta inseamna ca la altelier este un contoar, in casa altul separat de circuitul atelierului, datorita faptului ca in zona mea sunt caderi foarte dese de tensiune(am masurat si 170v in priza) si uneori becurile de abia mai "ard" nu mai spun de cuptorul cu microunde care nu mai incalzeste seara si masina de spalat intr-un program de 4 ore spala cate 10-11 ore... toate astea din cauza deficientului de tensiune, as dori sa modific ceva in gospodarie. Am gasit pe internet niste relee comutatoare de faze, adica un dispozitiv care se alimenteaza de la trifazic si care scoate automat curent doar pe o faza, faza aleasa care are cea mai buna si stabila tensiune (asta daca am inteles eu bine), pentru asta ar trebui sa racordez casa de la atelier, in termeni legali se poate face asa ceva? Daca da, as vrea sa stiu care este diferenta de pret pe kw intre trifazic si monofazic, practic din trifazic o sa folosesc doar o faza si totul va trece prin contoar ar fi o schimbare de pret daca fac asta? Pretul kw este mai mare la o locuinta pe trifazic decat pe monofazic? Si daca ideea mea nu este ok, cum as putea bransa casa la trifazic avand situatia de mai sus?

Practic as dori sa stiu, daca o pot face legal, daca este buna ideea mea si cei ce cunosc de aici cred ca ar fi bine sa procedez astfel si daca pretul la curent o sa creasca pentru ca ma mut doar pe trifazic sau factura ramane la fel pretul

5 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Prețul unui kWh nu difera de la trifazat la monofazat. In schimb, tipul de abonament poate fi diferit, astfel ca pe contorul de pe atelier sa ai un anumit pret negociat, iar le cel din casa un altul.
In privinta legalitatii, daca ambele contracte sunt pe numele tau, pe persoana fizica, nu prea au ce sa iti faca, situatia nu este reglementata, esti la limita legii, ca sa zic asa.
Dar daca nu e acelasi beneficiar in ambele contracte, ar fi ilegal, intrucat in contractul de furnizare ai o clauza prin care ti de interzice expres sa distribui energia mai departe.
Soluția cea mai buna ar fi sa faci un bransament trifazic si pentru casa. Nu vei plati mai mult pentru consum, insa costa foarte mult bransamentul.
Poate o solutie ar fi sa renunti la bransamentul monofazat al locuintei si sa iti tragi fire de la atelier, unde sa faci si acea automatizare, urmand ca totul sa treaca prin contorul atelierului.

| mihai69 a răspuns:

Legal nu poți să te legi direct la instalația atelierului.
Ai nevoie de un nou contract pe locuință, pe trifazic.
Dar soluția dorită de tine e puțin cam aberantă, în condițiile în care există stabilizatoare de tensiune și UPS-uri nu merită să te legi la trifazat (costul e mult mai mic, iar fiabilitatea cu mult mai mare).

| IonutzMariusz a răspuns:

Atenție la încărcarea pe faze la trifazic când distribui în casă pentru că dacă încarci prea mult o fază de cealaltă o să ajungi să plătești reactiv energia și o să sară în aer factură de ee. Acum, de ce nu suni la cei ce îți furnizează ee să faci o sesizare sigur este ceva pe undeva. Poate poți să obții un deviz de la un electrician autorizat anre, ca cei de la furnizorul ee să nu arunce mâța cum ca instalația ee a casei are probleme

| regis a răspuns (pentru IonutzMariusz):

Eu înțeleg ca nu incarca o faza de la alta, ci comuta pe faza cu tensiunea cea mai mare.

| George_Bulboaca_1993 a răspuns:

Poti incerca sa cauti un electrician bun (atentie la Dorei ca sunt multi si undercover adica lucreaza la electrica) problema poate fi multipla dar nu poti da un diacnostic fara un test o verificare vizuala si cu testere. (Probleme pot fi :
-impamantare precara
-faza nul, faza impamantare nu sunt la acelasi potential
-cadere de tensiune circuite lungi (max 18 m trebuie sa aiba un circuit)
-Conductori dimensiuni sectiune in functie de consumator
etc.