| 6Anonim9 a întrebat:

Salutare!
Vreau sa cumpar o casa veche (de prin '80), are in jur de 200mp, e neizolata ca majoritatea caselor vechi, construita din boltari si beton. E dispusa pe 2 nivele (P+E) si are incalzire centrala pe lemne, calorifere vechi din fonta, grele si mari. Ce parere aveti de caloriferele astea vechi din fonta? Se pot reconditiona? Cum evaluati randamentul lor?

4 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Caloriferele din fonta au inertie termica mare, adica se incalzesc mai greu, dar se se si racesc mai greu. Acesta poate fi un avantaj la incalzirea pe lemne.
Dezavantajul este ca ele functioneaza mai mult pe radiatoe, ceea ce presupune o temperatura mai mare a apei din instalație, de aceea eu as prefera calorifere de otel si puffer.
Pentru reconditionare, pot fi spalate pe interior si revopsite pe exterior.

| mihai69 a răspuns:

Se pot spăla pe interior, dar ar fi mai bine să le schimbi cu unele moderne, cu transfer termic superior. Plus robineți termostatați la toate.

| NunuNini a răspuns:

De prin '80 nu este veche.
Caloriferele din fonta au avantajul ca mentin mult timp caldura dupa oprirea incalzirii. Dar au dezavantajul ca strica centrala, bagand in ea toata rugina. Daca insa le cureti si le speli bine, le mai poti folosi.

| Aditu94 a răspuns:

Salut, ideea ta e buna,imi place cum gandesti,dar te sfatuiesc sa o iei de la zero,lucreaza cu materiale noi, moderne cu tehnica inovatoare: fier calumea, fundatie pe baza de fier, grinzi cu fier stralpi cu fier si beton. Zidurile le poti face din caramida ori BCA,, apoi sa le spituiesti, sa le tencuiesti, sa aplici un polistiren cu densitate mare de ex. 80 fps in sus, tine mai bine caldura. Acoperisul il faci de nou ..practic ai totul nou si nu stai cu grija ca la o constructie veche de acum 50 ani..Pai la o constructie veche ca cea de care vorbesti va trebuie sa schimbi acoperisul si grinzile, si fara 20.000 euro nu scapi, mai ales daca vrei tigla ceramica, daca pui tigla ceramica nu stii daca peretii vor suporta aceasta greutate..plus ca daca dai acoperisul jos, trebuie sa torni o mica grinda, de macar 5-10 cm, alti bani alta distractie. Ferestrele trebuiesc schimbate, caloriferele de font sunt vechi si nu mai dau acelasi randament, sunt pline de rugina si infundate si necesita inlocuite cu altele noi din fonta s-au din otel ..gandestete ca daca pastrezi caloriferele vechi va trebui sa schimbi aerisitoarele si termostatele, ce nu sunt scumpe, minim 60 lei unul bun din dedeman. Acea casa presupun ca nu are izolatie exterioara cu polistiren,te va costa si acolo ceva bani.o data ca cumperi polistiren si adezivi speciali,plasa mana de lucru si cine stie ce mai e de facu. Instalatia electrica si sanitare,trebuie refacuta de la zero,si acolo,te rupe de o caruta de bani, nu mai zic de prize, intrerupatoare, si ce o mai fii de schimbat, acum modern se folosesc prize si intrerupatoare incastrate in perete..Sa mai continui? eu zic ca nu, cred ca ai inteles in ce te bagi.dai o suma de bani pe o casa veche si mai bagi inca de doua ori valoarea ei ..mobila,modernizare.alea alea.e jale.

CONCLUZIA: cumpara teren extravilan cu posibilitate de intravilan, si fa o constructie cu proiect si amplasament de NOU, te va costa mult mai putin decat reconditionarea unei case vechi.

SUCCES!