anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Am vazut unele poze vechi, dinainte de 89, dar eram curioasa sa stiu cum era exact uniforma de pionieri, la ce ocazii elevii trebuiau sa o poarte si din ce era alcatuita? multumesc :-)

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Uniforma era formata dintr-o camasa alba cu epoleti si doua buzunare cu clape mici pe piept.De epoleti se prindeau tresele albastre, galbene etc. ele reprezentau un fel de gradatii ce cresteau in functie de rezultatele obtinute la invatatura si dupa importanta lor aveau culori diferite.Intre epoletii de la umar si clapa de la buzunarul camasii se prindeau firele impletite ce aveau la capat un fel de ciucurasi din matase.Si aceste fire speciale aratau functia pe care pionierul o avea in organizatie:rosu-era comandant de grupa; galben-era comandant de detasament; albastru-era comandant de unitate, etc.
La gat, trecuta pe sub gulerul camasii si pe sub cele doua trese de pe umeri era cravata rosie de pionier, care avea forma unui triunghi si una dintre laturi era tivita cu tricolorul.Cravata se inchidea trecand printr-un inel transparent cele 2 capete ale triunghiului.
Baietii purtau pantalon de stofa negru-bleumarin iar fetele purtau fusta negru-bleumarin cu pliseuri mici. Fusta era de lungime medie si atat fusta cat si pantalonii se inchideau in talie cu o curea lata maronie care avea o catarama cu stema Romaniei.
In picioare, desi nu era o regula, baietii purtau incaltaminte inchisa la culoare iar fetele ciorapi/sosete albe si incaltaminte "decenta".
Pe cap atat fetele cat si baietii purtau o basca speciala. Ea avea in dreptul fruntii o insigna micuta cu stema Romaniei.
Alte insigne, mai ceva ca la maresali impodobeau pipturile copiilor apreciati si dotati.
De fapt, camasa incet-incet a inceput sa fie din nailon, nu se mai gaseau nicicum din bumbac, ceea ce facea sa tina frig iarna si sa transpiri ca naiba vara(nu uita ca deodorantele erau un lux, ele se dadeau pe sub mana doar de Craciun si de Ziua Femeii, in multe orase ale tarii). Pantalonii si fustele, daca la inceput se faceau din stofa de calitate, treptat au inceput sa se prosteasca si asa a aparut un fel de supraelastic gros oribil, pantalonii baieteilor erau luciosi in fund si cu genunchi iar fustitele fetelor erau mai tot timpul agatate in bancile alea imposibile(dar oricum parca mai bune decat bancile care au ramas mostenire azi).
Cravata celebra de pionier era din matase la inceput apoi si ea a fost inlocuita cu un material supraelastic, mereu copiii apareau la scoala cu cravatele arse cu fierul de calcat, zdrentuite si usor gaurite.
Aceasta tinuta trebuia sa aiba ceva festiv, dupa ore se tineau saptamanal fel de fel de festivitati prin salile de sport ale scolilor, ca sa incapa toti, copiii stateau in picioare, raspundeau mecanic la salut, cantau mecanic si rosteau fel de fel de gogomanii legate de Ceausescu, de tara, de partid.
Cel mai amuzant era:cand era frig- nu se admitea sa iei ceva pe deasupra, de aceea copii veneau cu pulover pe gat, de multe ori inchis la culoare, si peste el camasa alba din nailon care statea sa pocneasca! Fetele luau pantaloni pe sub fustele plisate.Aratau ca niste acordeoane turmentate.
Dar cu totii eram mandria tarii, viitorul romaniei, mamicile se straduiau din rasputeri sa ne scoata din cutie, sa ne puna fundite, sa ne impleteasca parul in codite.
Aratam intr-un "mare fel" dar copilaria nu ti-o poate fura nimeni si nimic, ne jucam la fel, ne distram pana uitam de noi, invatam sau nu invatam fie ca aveam fie ca nu aveam cravata de pionier!
ps.eu mai pastrez inca acea cravata rosie, la sfarsitul clasei a opta pe ea mi-au scris cu pixul amintiri toti colegii mei de clasa.

6 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Noi o purtam la fiecare serbare, sarbatoare, moment festiv. Nu era frumoasa, dar era ceva mai deosebita decat hainele de zi cu zi si ne simteam bine in ea.

| khiflutza a răspuns:

Eheiii. Ce vremuri laughing Din cite imi amintesc eu aveau uniforme si baietii si fetele, care trebuiau purtate zilnic. La fete uniformele erau compuse din camasa cu carouri albastra si un fel de rochita bleumarin inchis. Baietii aveau camasa tot albastra si costum tot bleumarin inchis. Cravata rosie cu dunga tricolora, era obligatorie la ambele sexe. La ocazii speciale, festivitati, etc, comandantii de grupa, detasament (adica clasa) si de unitate (scoala) aveau camasa alba cu epoleti, cravata rosie si o sfoara (nu mai stiulaughing denumirea) de culoare rosie (grupa), galbena (detasament) sau albastra (unitate). Acestea erau obligatorii pina in clasa a VIII-a parca. Dintr-a a IX-a eram UTC-isti, dar costumul la baieti si rochia la fete, tot obligatorii erau! Ce vremuri...

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Pluscus / descrierea uniformei de pionier este ok. Alta este problema. Nu exagerati ca deodorantele care nu se gaseau! Se gaseau pe toate drumurile iar in zilele care spuneti dvs apareau si " bisnatarii " cu cele straine.

| CoColiNooOoo a răspuns:

Nu

| CoColiNooOoo a răspuns:

Juramantul era :Eu … (numele si prenumele), intrand in randurile Organizatiei Pionierilor, ma angajez sa-mi iubesc patria, sa invat bine, sa fiu harnic si disciplinat, sa cinstesc cravata rosie cu tricolor." Imnul (neoficial al) organizaţiei era "Am cravata mea, sînt pionier".[ Organizaţia Pionierilor acorda distincţii individuale şi colective. Cele individuale erau: tresele, titlurile „Pionier de frunte", „Cutezătorul", „Pionier fruntaş în munca patriotică", „Meritul pionieresc" şi insigne pe genuri de activitate. Cele colective constau în diplome cum ar fi: „Unitate fruntaşă", „Detaşament fruntaş" şi „Grupă fruntaşă