| SalutTpu a întrebat:

Am o tema(precizez ca nu voi vrea sa o faceti voi). Si nu stiu ce anume ar trebui sa scriu, La ce ar trebui sa ma refer...

Cerinta e asa :,, Redactati o compunere de maximum doua pagini, in care sa comparati acest text (Melancolie-Tudor Arghezi) cu poeziua lui Mihai Eminescu, lacul. Observati asemanarile si deosebirile referitoare la : elementele de decor
-momentul surprins
-figurile de stil folosite in descriere
-starile si sentimentele exprimate de eul liric
-prezenta sau absenta iubitei
-portretul acesteia
-tonul general folosit
-finalul
-elemente de versificatie. "

Răspuns Câştigător
| paupaulapaulina a răspuns:

Analizeaza-le si scoate asemanarile si deosebirile
Fundita big grin

5 răspunsuri:
| szmotovio a răspuns:

Pai tb sa analizezi ambele poezii, apoi sa scoti asemanarile si deosebirile

| Redex14 a răspuns:

,,Melancolie" versus,,Lacul"
Tudor Arghezi Mihai Eminescu
- comparative –

Poezia,,Lacul" de Mihai Eminescu si opera,,Melancolie" de Tudor Arghezi, desi apartin unor autori diferiti, au ca trasatura comuna caracterul lor liric, deoarece gandurile, ideile si sentimentele sunt exprimate in mod direct.
In ambele creatii, actiunea se petrece in natura, in amandoua facandu-si prezenta lacul.
Atat in poezia,,Melancolie" cat si in opera,,Lacul", momentul surprins este de visare, ambii indragostiti asteptandu-si iubitele sa apara, in timp ce orele treceau.
Tema celor doua creatii se refera la un sentiment de dragoste al eului liric pentru o femeie. Acesteia nu i se face un portret deoarece ea reprezinta idealul feminin.
Asemanarea dintre cele doua poezii o constituie inceputul aproape identic, prin dorinta ambilor indragostiti de implinire a iubirii. Diferenta insa, este marcata de sfarsitul operelor ce se incheie total diferit. In creatia lui Mihai Eminescu, iubita nu vine la intalnire, ceea ce provoaca dezamagirea eului liric si intristarea acestiua. Insa, in cea de a doua creatie, iubita apare, dar in ciuda venirii ei la intalnire, indragostitul devine melancholic, el dorind sa traiasca la nesfarsit acea clipa de asteptare a fiintei iubite.
Prezenta iubitei este marcata in poezia,,Melancolie" de pronumele personal de persoana a III-a,,-o", iar in opera,, Lacul" este notata in versurile acestuia cu pronumele personal de persoana a III-a,, ea".
Tonul general folosit in cele doua creatii este unul bland si dragastos.
Ideile si sentimentele din cele doua opera sunt exprimate in mod direct prin intermediul imaginilor artistice si a figurilor de stil. In prima strofa a poeziei,, Lacul" este prezent un epitet chromatic,, lacul codrilor albastru" care exprima linistea si pacea. In


2 | Page
aceeasi strofa se afla si personificarea naturii, care participa emotional la trairile eului liric.
In cea de a doua poezie, se gaseste in prima strofa epitetul,,ceasul de-ntalnire". In strofa secundara, este prezenta metafora personificatoare,, Orele si-au impletit/ firul lor cu firul mare" ce semnifica trecerea timpului. De asemenea, in a III-a strofa, drumul pe care venea iubita eului liric, este personificat,, poteca solidara"
Cele doua creatii sunt asemanatoare din punct de vedere al versificatiei. In poezia,, Lacul" rima este una singura in fiecare strofa, aceasta fiind incrucisata, versul al doilea rimand cu cel de al patrulea. Masura este de opt silabe, iar ritmul este trohaic. In opera,, Melancolie" rima ete incrucisata, masura vesurilor este de sapte, opt silabe, iar in ultimul vers, masura este de noua silabe. Ca si in creatia lui Eminescu, ritmul este trohaic.
In concluzie cele doua opera sunt asemanatoare, in ciuda faptului ca au autori difriti

| Tha_Anutza_1999 a răspuns (pentru Redex14):

Multumesc mult tare mult mai salvat sa nu imi dea doamna 2 esti tare mersi

| Redex14 a răspuns (pentru Tha_Anutza_1999):

Npk

Răspuns utilizator avertizat