anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Bună, TPU! De unde sunteți? Sunt curioasă din ce colț al țării scrieți voi. Spuneți locul și 2-3 chestii bune despre acesta, orice legat de el. zona sau orice detaliu interesant. Uite așa putem face asta în scop educativ! O zi frumoasă!

25 răspunsuri:
| ANAHsneaman a răspuns:

Bună!
Mi se pare o idee geniala, nu doar ca asa mai aflam câte ceva despre propria tara, dar o facem și în mod distractiv.
Eu sunt din Iași, un oraș situat în nord estul României, in Moldova mai exact. Acum vreau sa va împărtășesc câteva curiozități istorice despre el:
1)Prima universitate romanească – Universitatea "Al. I. Cuza", a fost înființată la Iași, la inițiativa domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cu sprijinul lui Mihail Kogălniceanu.
2)Primul teatru național românesc, Teatrul Național "Vasile Alecsandri" – a fost construit în Iași (1894 -1896), conform planurilor celebrilor arhitecți vienezi Fellner și Helmer.
3)Prima Grădină Botanică din Principatele Române (Iași, 1856), care a fost înființată de medicul și naturalistul Anastasie Fatu. Suprafața actuală este de aproximativ 100 ha și include circa 2.000 de specii de arbori, arbuști și plante din diverse continente. Este cea mai mare grădină botanică din România și una dintre cele mai mari din Europa.
4)Primul teatru evreiesc din România și din lume – a fost înființat (Iași, 1876) de către dramaturgul Avram Goldfaden (1840-1908), la „Pomul Verde". O placă inscripționată, orientată spre Teatrul Național „Vasile Alecsandri", în esplanadă – parc, amintește despre existența acestui teatru.
5)Prima școală medicală cu caracter universitar, din România, Școala de chirurgie – a fost înființată la Iași, de Nicolae Negură
6)Prima femeie medic chirurg din Romania – Marta Trancu-Rainer (județul Iași, 1875 – București, 1950) a absolvit Facultatea de Medicină din Iași; a efectuat intervenții chirurgicale în timpul Primului Război Mondial, salvând sute de vieți; a devenit membră a Academiei de Medicină din România (1935) și membră de onoare a Societății de Biologie din București.
7)Primul Muzeu de Istorie Naturală din Principatele Române (Iași, 1834)
8)Prima carte tipărită în provincia istorică Moldova a apărut în Iaşi la 1643.
9)Iaşiul a fost incendiat de trei ori. Prima dată, în 1513, au fost de vină tătarii, apoi otomanii în 1538 şi apoi ruşii în 1686.
10)Oraşul Iaşi este al treilea din România ca număr de locuitori, după Bucureşti și Timișoara, asta din ceea ce știam eu.
Și asta ca bonus, întrucât nu m-am putut abține, mi-am propus sa postez doar 10 curiozități laughing
11)Aici a fost capitala Moldovei timp de aproape 300 de ani (1565-1859).

Sunt foarte multe de spus despre istoria unui oraș, însă în mare am încercat sa evidențiez lucrurile care mie cel puțin mi s-au părut mai importante și pe care le-am reținut și eu la rândul meu mai bine!
Abia aștept sa citesc despre istoria altor orașe.
Numai bine!?

| Raven a răspuns:

Constanța
Mare, soare, fetițe goale
Plus Neversea

| RAY a răspuns:

Timisoara,primul oras liber din Romania, electric plus multe alte lucruri

https://www.historia.ro/......r-al-tarii

https://ro.wikipedia.org/wiki/Istoria_Timi%C8%99oarei

din pacate in ultimi ani o data cu venirea unora din moldova, oltenia orasul a devenit murdar https://www.youtube.com/watch?v=vrn-bNTz4Hw

| RAY a răspuns (pentru RAY):

Video filmat in Timisoara

suntserios
| suntserios a răspuns:

Acu scriu din Bucuresti.
restaurante bune, multe evenimente culturale, aeroport

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Și eu sunt tot din Cluj.
Vreau să înființăm o filială offline TPU.
Chiar și TPU- UPT.
Scrie dacă ești intere și ne întâlnim.

| Catrice a răspuns:

Bucovina.
Nimic bun de spus... ăăă... scris.

| sofisis a răspuns:

Bucuresti
Diversitate la tot pasul
Oportunitati in toaaate domeniile
Distractie 24/7
Cultura
Acces la orice

| flixbuster a răspuns:

Completezi la profilul TPU localitatea si gata - toata lumea stie de unde este toata lumea.

| Theo94 a răspuns:

Antarctica, statia de carcetare Amundsen-Scott, se afla pe platoul inalt din Antarctica la o altitudine 2835 de metri, se afla in cel mai sudic loc de pe Pamant, a fost construita in 1956. Dar m-am saturat de frig si pustiu asa ca am venit in Romania, stau in sud-estul tarii.

| Dandinelle a răspuns:

Berlin. Oras fain, oameni faini, muzee faine, galerii misto, mancare super. Merita macar vizitat, recomand cel putin 3 zile.

| GirlOnline81 a răspuns:

Londra.
Orasul in care nu te plictisesti niciodata, cea mai buna cafea Starbucks; orasul in care de fiecare data cand nu ploua, bate vantul (posibil ca exagerez, dar doar putin).

| IonutCG90 a răspuns:

Buna. Sunt din Sinaia, locuiesc momentan in Mislea dar am si cetatenie in Italia, Custonaci. Iti voi face un rezumat insa iti ofer si un link cu un articol scris nu demult despre intrebarea ta. Sinaia este aproape de inima Romaniei, si este numita de multi, Perla Carpatilor. Mislea este un sat, care a fost fondat de domnitorul Radu Paisie(se spune c-a fost un domnitor luminat), pe a carui strada chiar locuiesc(si biserica). Despre Custonaci Sicilia, pot spune ca este iarasi o Perla a naturii, un imens potential de turism dar si o capacitate imensa de productie de marmura. Aici e link-ul articolului meu: https://ioncomaniada.blogspot.com/2017/05/italia.html

| Swetlly122 a răspuns:

Eu sunt din Arges și e super pe aici?

| AlexandruSEV a răspuns:

Tecuci, muștarul

| weloveit a răspuns:

Buna, din Constanța. Ceea ce ne caracterizeaza pe noi este Marea Neagra, anul multi turiști se scufunda in apa rece a marii, al doilea obiectiv turistic care ne caracterizează este Cazinoul, o cladire gratioasa, frumoasa. Care acum din pacate este o paragina, este cunoscuta in toata lumea pentru frumusetea ei. Noi avem si portul maritim, anual vened sute de nave in dana portuara. Suntem un oras frumos, vara litoralul romanesc devine un club imens. Avem si insula serpilor, este un obiectiv turistic foarte frumos. Sunt multe locuri de vizitat in Constanța.

| weloveit a răspuns:

Am uitat sa mentionez si de festivalul Neversea. Va asteptam pe la noi!

| sdws77 a răspuns:

Sibiu, oras plictisitor, care dispune (din fericire) de multe complexe post-comuniste abandonate, bune de explorat. Avem si cativa baieti care fac drift-uri cu masinile pe la 12 noaptea, dar sunt anonimi.

| sadrian46 a răspuns (pentru sdws77):

Cum poți să scrii că este plictositor, cu atâtea tinere nemțoaice de a lui Claus Johanis, junge și țapine!

| sdws77 a răspuns (pentru sadrian46):

Nu-mi plac nemtoaicele laughing

| sadrian46 a răspuns (pentru sdws77):

Tot eu din Cluj.
Mă gândesc de ce îl iubesc.
Lumea întreagă se limitează la oamenii pe care îi cunoști, cu care împarți bucurii și necazuri, poticniri și idealuri.
Din 1969 aici e lumea mea.
Grădina Botanică, furnicarul tineresc care umple orașul toamna când se întorc studenții la cursuri, Untold ( se aude ritmul de beat noaptea de la 4 km), Zilele Clujului, Tiff, Electric Castle, varga beles, kurtos colacs, varză a la cluj, bucureștenii mutați aici spun că e raiul pe pământ, oficial are 300 000 de locuitori, neoficial 500 000, vom deveni în curând după regionalizare capitala Ardealului, câini comunitari cu covrigi în coadă...

| sadrian46 a răspuns (pentru sdws77):

Spui asta pentru că nu te-ai iubit cu ele.
Citește poezia lui Eugen Barbu, Unei femei din nord, în care el spune
... de pielea ta curată și albă de nemțoaică, și aplică în practică, până la ultimul vers... Că două sunt, nu una, femeie și muiere.

| sdws77 a răspuns (pentru sadrian46):

Aveti dreptate!Nu cunosc multe nemtoaice, deci nu ar trebui sa generalizez.

| Maria1300 a răspuns:

Cluj-Napoca. Super, plin de lume frumoasa, foarte populat?

| 10000573 a răspuns:

Craiova
Nimic bun de zis