| Thecurious a întrebat:

Credeti ca autorii clasici si cei interbelici ar trebui exclusi din programa si inlocuiti cu cei postmoderni?
Elevii nu mai rezoneaza cu romanele traditionale.
Are cineva impresia ca el/ea intelege dragostea lui Ion fata de pamant? Cand el/ea e adus la scoala, cu automobilul lui tata, de la bloc?
Va fi interesat de pasajul de doua pagini, in care autorul descrie activitatile taranilor, cand el/ea se uita pe fereastra si vede mall-ul?
Va intelege patriotismul lui Mihai Eminescu?

18 răspunsuri:
| FataCuChitaraMunților a răspuns:

Cu toată tehnologia asta, poți să aduci orice autor, ca nu mai sunt interesați. Poate "romanele" apar recent.Nu dau nume din respect.

| RAY a răspuns:

Vrei asta?
Șovinismul este o formă de patriotism extrem și naționalism și o credință în superioritatea și gloria națională. Poate fi definit și ca „o credință irațională în superioritatea sau dominația propriului grup sau popor". [1] În plus, poporul sovinist este privit ca unic și special în timp ce restul oamenilor sunt considerați slabi sau inferiori. [1]

Potrivit legendei, soldatul francez Nicolas Chauvin a fost grav rănit în războaiele napoleoniene. El a primit o pensie pentru rănile sale, dar nu a fost suficient să trăiască. După abdicarea lui Napoleon, Chauvin era un Bonapartist fanatic, în ciuda nepopularității acestui punct de vedere în Bourbon Restoration France. Devoțiunea lui unică orb în fața sa, în ciuda neglijării făcute de fracțiunea sa și a hărțuirii de către vrăjmașii săi, a început utilizarea termenului.

Șovinismul sa extins de la folosirea sa inițială pentru a include devotamentul fanatic și parțialitatea excesivă față de orice grup sau cauză căreia îi aparține, mai ales atunci când o asemenea partizanare include prejudecăți sau ostilitate față de străini sau grupuri rivale și persistă chiar și în fața opoziției copleșitoare. ] [3] [4] Această calitate franceză își găsește paralela în termenul britanic jingoism, care a păstrat semnificația șovinismului strict în sensul inițial; adică o atitudine de naționalism beligerant. [4] [5] [6]

În limba engleză modernă, cuvântul a ajuns să fie folosit în unele părți ca o stenogramă a șovinismului masculin, o tendință reflectată în dicționarul Merriam-Webster, care începând din 2018 începe primul său exemplu de utilizare a termenului „șovinism" cu „o atitudine superioritate fata de membrii sexului opus. „[3] [7] [8]

Discriminarea de clasă, cunoscută și sub denumirea de clasism, este prejudecată sau discriminare pe baza clasei sociale. Acesta include atitudini, comportamente, sisteme de politici și practici individuale care sunt create pentru a beneficia de clasa superioară în detrimentul clasei inferioare sau invers. [1] Clasa socială se referă la gruparea persoanelor într-o ierarhie bazată pe bogăție, venit, educație, ocupație și rețea socială.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Va intelege patriotismul lui Mihai Eminescu?
Dacă nu îl va înțelege va rămâne fără țară și fără limbă.
Au mai pățit-o și alții.

| NLS a răspuns:

Stai liniștit ca o sa ajungă în scurt timp labarelile manelizate ale lui Flick in programa de studiu.

Și ca tot veni vorba, "elevii" din ziua de azi care nu rezonează cu Eminescu, nu rezonează cu multe, nici cu fizica, nici cu chimia, nici cu matematica, însă sunt curioși de nu se poate dacă ramai însărcinată după ce te-ai pupat, sau cum sa faci bani ușor pe net...

| Thecurious explică (pentru NLS):

Cu chimia nu am rezonat nici eu sau, mai curand, cu profesorul de chimie.
Romania are multi olimpici la stiintele exacte, insa marea masa e neglijata.
Sistemul romanesc e interesat de formarea elitelor, nu de educarea maselor. Dar las' ca-i bine pentru cei care vor sa se faca remarcati.

| laSoledad a răspuns (pentru Thecurious):

Daca crezi ca sistemul romanesc e mai interesat de formarea elitelor, stai sa vezi la americani, canadieni si nordici. laughing

| NLS a răspuns (pentru Thecurious):

Tarile care au ales sa creeze "roboti" specialisti în anumite direcții, nu aleg să-și bata joc de istoria și bagajul cultural al tarii, scoțând anumite chestii ce nu le mai convin elevilor și înlocuindu-le cu altele.
Dupa ce trec de o anumita clasa, renunță cu totul la materiile inutile pentru respectivul domeniu.

E exact cum a punctat colega: stilul de predat ar trebui schimbat, nu materia.
Mai ales fiind vorba de materia asta, ar fi un exercițiu dumnezeiesc: Metafore, comparații,...

| laSoledad a răspuns:

Asta e ca si cum ai zice sa scoti evul mediu si dark ages din cartea de istorie, doar pentru ca iluminismul e mai interesant. La fel cum istoria e istorie si trebuie luata de la cap la coada pentru a fi inteleasa, la fel si operele literare si istoria literara - traditionalism, clasicism, romantism, simbolism, modernism, postmodernism, douamiism trebuie luate in ordine pentru a fi intelese. Toate sunt verigi inlantuite, nu intelegi una fara cealalta. Nu intelegi cauzele pentru care a aparut modernismul, daca nu stii traditionalismul. Nu intelegi de ce a aparut piata libera, daca nu cunosti traumele comunismului.

(nu ma refeream la tine, ci in general)

Problema ca tinerii din ziua de azi nu prea ii mai intereseaza o anumita veriga a istoriei sau o anumita opera literara, e alta poveste. Insa operele isi au rostul chiar si-n societatea de azi. Sistemul educational e de vina ca nu le preda mai pe intelesul lor.

Setea de pamant si de putere a fost si e si acum prezenta, doar ca pamantul s-a transformat in alte forme ale averii - case, bani, aur, afaceri, faima, etc. Si da, ar trebui sa invete si despre activitatea taranilor, pentru ca originile romanilor acolo sunt. Ar trebui sa-si cunoasca originile. Doar pentru ca tatii lor au masini de lux pe credit, sau doar pentru ca stau la bloc, sau doar pentru ca stau la capitala, asta nu-i scuteste cu nimic sa afle cum isi traiau viata romanii in secolul trecut si cat au muncit ei, ca doar pe munca lor, a celor din acea patura sociala s-a ridicat Romania.

Iar despre patriotismul lui Eminescu nici nu mai vorbim. Ala-i aur. Intr-o societate in care tinerii sunt si ei spalati pe creier cu visul american si hollywoodian, cu instant gratification si cu "Romania nu e sufiecient de buna pentru mine, emigrez", chiar ar trebui sa aiba la baza ideile lui Eminescu mai ales cei care vor sa schimbe ceva in tara asta. Ideile lui si ale lui Iorga, Maniu, Bratianu, etc. Daca in prezent nu exista ceva care sa le deschida ochii despre insemnatatea Romaniei, sa-l citeasca pe Eminescu.

Si sa nu mai generalizam atata ca tinerii nu inteleg textele din programa. Majoritatea celor care nu sunt analfabeti functionali au inteles clar cum stateau lucrurile atunci. Dar sa nu confundam intelegerea unui text cu reproducerea analizei lui la BAC. Daca pur si simplu discutau la clasa pe marginea textelor mai detaliat impreuna cu profesorii, ar fi ramas cu mult mai multe invataturi. Noi asa procedaseram si am fost invitati sa ne implicam la clasa, sa ne dam cu parerea din perspectiva noastra. Repet, asta tine doar de profesor si cum isi organizeaza ora - daca tine doar un monolog pe care toata lumea-l uita sau tine un dialog, sa afle si ce cred tinerii despre acea perioada,
dialog prin care sa intervina si sa le modeleze caracterele.

Daca am scoate astea din programa, apoi, copiii chiar nu vor mai intelege nimic. Sa le prezinti doar o fractura a istoriei literare - postmodernismul, e ca si cum le-ai oferi numai desertul la masa, pe care ei poate ca il indragesc, insa nu e consistent deloc.

| Thecurious explică (pentru laSoledad):

Daca multi cred in visul american, care e problema?
De ce sa nu isi doreasca sa devina miliardari?
De ce sa nu isi doreasca sa castige multi bani?
Expunearea ta mi-a amintit de maestrul Dan Puric, care e considerat depasit si de propriul fiu. El si cu nationalismul lui.

| laSoledad a răspuns (pentru Thecurious):

"El si cu nationalismul lui." - Pe ce lume traiesti tu?! Americanii sunt si ei foarte nationalisti si conservatori, mai ales in prezent. laughing Lasa-l tu pe micul Puric. Sunt altii mult mai evidenti in lumea asta. Din raspunsul tau, imi creezi impresia ca replica ta nu contine nimic nou, nimic relevant la mesajul meu. Tii sa te legi de persoane si teme paralele, doar ca sa-ti creezi si tu un banal argument.

la Soledad: "Intr-o societate in care tinerii sunt si ei spalati pe creier cu visul american si hollywoodian, cu instant gratification"

Thecurious: "De ce sa nu isi doreasca sa devina miliardari?"

- Se observa ca n-ai inteles o iota din pasajul meu despre superficialitatea tinerilor inflacarati dupa faima de 15 minute americana. Btw, visul american avea la baza dezideratul ca lumea sa aiba un acces cat mai egal la o educatie buna si la obtinerea unei case. Ei bine, americanii, care chiar pun accent pe educatie, nu scot pasaje dintr-o materie doar pentru ca nu le place elevilor. Si cel putin, nu predau materia asa cum o predau profii romani lipsiti de viziune. Cum sa mai atinga visul american un om pseudo-inteligent?! Pseudo-cult?! Intrebarea ta e irelevanta.

| Thecurious explică (pentru laSoledad):

" Lasa-l tu pe micul Puric." -"Micul" Puric e unul dintre cei mai cunoscuti actori romani. De ce il numesti mic?
" Ei bine, americanii, care chiar pun accent pe educatie," - In SUA, vietuiesc destui analfabeti.
Profesorii americani sunt mai motivati decat cei romani. Cred ca motivatia este cea care face diferenta. In fond, educatia unui copil depinde de multe variabile.
"nu predau materia asa cum o predau profii romani lipsiti de viziune."-Ii introduci pe toti in aceeasi categorie. Profesorii tai sunt lipsiti de viziune?

| laSoledad a răspuns (pentru Thecurious):

De ce te-ntorci ca la Ploiesti? Cand il pui intr-o lumina proasta pe Puric, cand il ridici in slavi. Ma uit la modul cum iti dai silinta sa scoti si tu un argument din replica celuilalt, insa nu stai pe ganduri prea mult pana sa-i dai enter. Ai scos si tu "micul Puric" ca sa ai un subiect de disputa, insa contextul e clar ca nu l-ai inteles. Probabil nici nu l-ai citit cum trebuie. laughing - Este mic nationalist pe langa alti americani, asta era comparatia.

"Ei bine, americanii, care chiar pun accent pe educatie," - In SUA, vietuiesc destui analfabeti." - Cu fiecare pasaj, observ ca dai comentarii numai de dragul de a contraargumenta si tu ceva. laughing
Se vede ca iar n-ai citit bine si te-ai repezit sa comentezi. Ia mai citeste o data faza cu americanii, dar ia in calcul si virgulele. Stii ce rol au in structura aia? Ia gandeste-te, test neanuntat! Virgulele fac trecerea in vorbire catre delimitarea americanilor (totalitatea lor) de cei care pun pret pe educatie. Simplu.
Si sa aduci aminte ca in America e plin de analfabeti e doar o informatie in plus, un truism, se aplica oriunde, nu e un contraargument la calitatea educatiei.

"Profesorii americani sunt mai motivati decat cei romani. " - asta e un exemplu de generalizare

"nu predau materia asa cum o predau profii romani lipsiti de viziune" - e un adevar general valabil.

"profii romani lipsiti de viziune" nu inseamna ca intra toti romanii in aceasta categorie, ci doar cei lipsiti de viziune. Ce fel de profi? Lipsiti de viziune. Este o locutiune in acuzativ. "profi romani lipsiti de viziune" - e scris bine.
Daca as fi vrut sa-i bag pe toti in aceeasi categorie, as fi scris "nu predau materia asa cum o predau toti profii romani lipsiti de viziune". Vezi? E o diferenta.

Si diferenta de limbaj o intelegi daca citesti bine textul de prima oara, nu pe diagonala, cum o faci tu, doar de dragul de a contraargumenta si tu ceva, cand e vizibil ca nu e cazul. M-am saturat sa-ti mai explic de doua ori acelasi lucru. Intrebare irelevanta. Pune altele mai bune, doar atata poti?!

| relian a răspuns (pentru laSoledad):

Stii care este problema eduactiei in RO si in general in lume? Problema esti tu laughing oamenii ca tine care dau din gura mult si fara noima,adica vorbesti doara pentru tine,in loc sa vorbesti pentru cei multi,pe intelesul celor multi,ca ei sa priceapa.
Sincer din raspunsurile tale nu stiu cati pot distinge ceva concret. Uite da raspunsurile tale de aici sa fie citite de mai multi useri,apoi intreaba ce au inteles, sau daca au priceput ceva.Pun pariu ca majoritatea nor sa inteleaga mai nimic.
Asta este stilul tau ala smuls, ala in care te crezi in varf si vorbesti celor mai de sus, cum dracu sa poata pricepe aia de mai jos laughing cam de genul asta sunt majoritatea profesorilor mai de peste tot, ei cand predau ceva o fac ca si cum ar vorbi cu altii de nivelul lor laughing de aia majoritatea elevilor nu inteleg si nici nu-s interesati, pentru ca nu au ce.sta pentru ca cei ca si tine vorbiti voi cu voi intre voi laughing

| Thecurious explică (pentru laSoledad):

Eu nu l-am comparat pe Dan Puric cu oamenii de cultura nationalisti americani. Cred doar ca e unul dintre cei mai mari nationalisti romani contemporani.
Poate ca e mic nationalist pe langa altii americani.
Eu am auzit opinii diverse despre Statele Unite ale Americii, fiecare vede tara dintr-o perspectiva proprie.
Daca SUA e superputerea mondiala, atunci americanii sunt cei mai cei.

| laSoledad a răspuns:

Ce-ai, bre? Te-ai sculat cu fata la cearsaf? N-ai pe cine sa-ti versi veninul de dimineata? Te-ai sculat cu ochii-ncetosati, de nu distingi cuvintele, d-apoi ideile?! Vezi ca-ti miroase a dusmanie de la o posta. laughing

| Thecurious explică (pentru laSoledad):

Am inteles cum e cu visul american, insa la ce se se refera cel hollywoodian?
Copiii se viseaza vedete pe covorul rosu?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu,nu ar trebui excluși.
Antiteza asta dintre atunci si acum la care tot faci tu referire nu e un argument. Evolutia nu diminuează valoarea operelor, nu le face dispensabile.Devin mai puțin accesibile pentru public, dar nu imposibile.
De ce sa nu înțeleagă dragostea lui fata de pământ? Sau melancolia lui Eminescu? Nu generaliza. Unii o vor înțelege.O vor comenta, dezbate, poate chiar aprecia.Dar nu o sa le placa.Nu o sa le capteze interesul.Personal nu agreez literatura romana.As prefera oricand un roman clasic britanic.Cine n-ar prefera sa comenteze Mândrie si Prejudecata decât Enigma Otiliei?
Când spui autori postmoderni la cine anume te referi?

| laSoledad a răspuns (pentru anonim_4396):

Probabil ca se referea la aia 1-2 de care a auzit in liceu.