| Niciunnumedeutilizator a întrebat:

În opinia mea, distrugerea orașelor Hiroșima și Nagasaki a fost printre cele mai odioase crime împotriva umanității. Și chiar dacă motivul oficial este că Truman urmărea capitulare Japoniei, un filosof și om politic austriac vine cu o opinie - zic eu - demnă de luat în calcul:
"Detonarea bombei asupra unui centru populat a fost o altă crimă inutilă. Chiar dacă s-ar putea găsi argumente insensibile pentru anihilarea Hiroșimei, distrugerea Nagasakiului, inima creștinismului japonez, nu era deloc necesară. Într-o fracțiune de secundă bomba a evaporat a opta parte din creștinii catolici japonezi. Aici adevăratul motiv apare la suprafață - Truman a vrut să-i impresioneze pe sovietici, cum a făcut și Churchill cu Dresda."
Ce ziceți?

4 răspunsuri:
| Drimmero a răspuns:

Cel de-al 2 lea razboi mondial a fost plin de orori cu totul, de la invadarea anumitor state, civili ucisi, lagarele lui Hitler pana la cireasa de pe tort bombele nucleare, speram ca nu vor mai exista asa ceva chiar daca Rusia si-o cauta cu lumanarea in vremurile actuale. Americanii in mod clar au vrut sa arate ca au in dotare cele mai puternice arme si cine se pune cu ei o vor lua pe coaja, ei au dat startul bombelor nucleare, dupa i-au copiat si sovieticii cu crearea lor. Razboaiele nu duc la nimic bun, distrugeri, ucideri, sete de razbunare/revansa... oare chiar asta e adevarata fata a oamenilor?

| scp3008 a răspuns:

Gresit, in primul rand Crestinismul e o minoritate insemnificativa in Japonia, in ziua de azi 1% Sunt crestini, iar inainte de 1947 erau mult mai putini, crestinii fiind persecutati de autoritati.
Cat despre detonarea bombelor nucleare : Principala filozofie a fost ca de nu le detonau, o invazie terestra ar fi costat
mai multe vieti omenesti in ambele tabere. Japoneziii fiind indoctrinati sa lupte pana la ultimul, mai ceva ca Germania

| Niciunnumedeutilizator explică (pentru scp3008):

Știi tu ceva, dar nu știi bine. Până la abolirea shogunatului (1867), creștinii erau într-adevăr persecutați și trebuiau să se ascundă. În perioada asta mulți creștini japonezi au fost făcuți martiri. Dar după 1867 Japonia s-a modernizat iar creștinii au putut ieși la lumină. Mai mult: ortodocșii și protestanții au trimis și ei misionari. Chiar acum am citit pe Wikipedia despre edictul privind libertatea religioasă în Japonia din 1871, dat de împăratul Meiji. Apoi, am citit mai demult despre Biserica Ortodoxă din Japonia, fondată de Sf. Nicolae, Luminătorul Japoniei, care a supraviețuit bine mersi în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial (singura mică incoveniență fiind că împăratul a ordonat ca clericii să fie obligatoriu japonezi, cu scopul de a naționaliza biserica).
În al doilea rând, dacă bombardau Hiroșima nu era destul? A mai fost nevoie să bombardeze încă un oraș?

| Sisiwieuc9 a răspuns:

Din câte am auzit, a cântărit în decizia japonezilor de a capitula și faptul că URSS a declarat război.