| Mosotti a întrebat:

Ma intreb de ce e deficit de programatori la nivel mondial cand e o meserie f bine platita, de ce nu apar mai multi programatori?!
Eu stiu ca daca o meserie e f bine platita, multi vor asta chit ca le place sau nu (mai putini muncesc ce le place pe lumea asta), atrasi fiind de venituri.

Daca la medicina era cald si bine, vedeai 20 pe loc pe vremea lui Ceausescu, deci era bataie pe meseria aia si nu exista deficit de medici sau de ce o fi.
Daca se cautau avocati, hop multi acolo asa cum e si normal.
De ce sa iau 600 E salariu net cand pot lua 1500-1800 muncind tot 8 ore pe zi 5 zile pe sapt?! Ma lupt sa ajung si eu acolo.

Nici aici nu se respecta economia de piata, raport cerere-oferta. Ciudat.
S-au dat societatile peste cap, sau?! Nu mai este economie de piata si deci sunt eu in urma cu sistemul?!

Adica "hai ma ca-ti dau 1500 E lunar si pornesti cu 600 ca junior incepator" si eu zic "nuuu, eu vreau la 500 pe care sa-i iau mereu", interesant.

14 răspunsuri:
| mgtow a răspuns:

Un it-st face in jur de 1000€ pe luna in RO - daca merge in uk si se baga in cybersecuritate cu experienta lucrand la o banca sau firma buna face 7000 lire net lunar. Dar nu le merge creierul la oameni putini fac fata. Mai mult stiu sa fumeze si sa bage alcool in ei

| Mosotti explică (pentru mgtow):

Face si mai mult in ro, lejer 1500 dupa un timp, si pentru Romania ajunge, nu e nevoie sa se duca la dracu in praznic la o adica.

| RAY a răspuns:

Ce imi recomanzi sa invat?

| Mosotti explică (pentru RAY):

Pai ti-as recomanda Java ori C++ sau SQL, sau care vrei.

DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns:

Pai... nu este chiar un deficit. Marile companii care cauta asa ceva, gasesc. Dar se reduc mereu si mereu posturile. Pentru a face o treaba, unii programatori reusesc in cativa pasi, altii gasesc alte solutii si uite asa treaba e bine facuta rapid, fara mult personal. As aca de ce sa le mai dea salarii si alora? Pun pe altii mai mici care nu cer mult, ii invata si apoi ii scot pe cei batrani. Si aia e. Se repeta.

Mai sunt si unii care chiar au potential sa ajunga mai departe decat ar crede, dar multi se multumesc cu ce au. Dupa atat invatat si stres... sa tot continui asa pana ajungi in TOP, deja... nu mai poti. La marea majoritate vorbind. Dar desigur ca exista si mici exceptii peste tot.

Si eu ma lupt sa ajung acolo, cum ai zis si tu. Dar sunt atatia in fata, atatea locui, atatea persoane si... totul pe langa viata persoanala. Uneori nu poti sa le ai pe toate. Uneori trebuie si sacrificii.

Cat timp exista altii mai batrani acolo care isi iau banii pe ce fac, ii dau incolo pe cei tineri si le dau salarii mai mici. Pana ajung ei ca ceilalti, ori se lasa, ori rabda, ori dovedesc ce pot. Si ca informatia de crestere in rang sa ajunga de la sef la sef, la alt sef si tot asa... i-ar lua ceva. Deci ar fi nevoie de multa bataie de cap, dedicarea muncii mai mult ca a timpului liber sau... de relatii (sau sa ii zicem noroc).

Si ar mai fi si partea cealalta... in care daca cineva este suficient de inteligent, realizeaza ca poate isi doreste mai multa libertate decat sa moara intr-o corporatie, pe un salariu de miliardar si isi iau inima in dinti si isi dedica o mica parte din timp pe diverse proiecte, cat sa ii ajunga si o alta parte din timp pe libertate.

Dar aici ar fi multe de zis.

| Mosotti explică (pentru DoarBogdan):

Se cauta programatori peste tot, deci locuri mai multe ca cererea. Si asa sa stai pe un 500 E mereu? Mai bine incepi deja cu 600 si intr-un an doi ajungi deja la 1000 apoi la 1500 repede.
Aia seniori intra direct pe sal mare, dar aia e altceva.
Colegul meu de fac desi in fac habar nu avea, dupa aia a stat si a invatat acasa ceva luni si a inceput direct pe 600, si peste un an avea 1000 net pe Java si a ajuns pe la un 1500, deci salariu creste repede, nu in zeci de ani. A prins experienta, s-a vandut mai scump.

De ex IBM cauta programatori la noi. Prietenu meu a lucrat un an la IBM, a plecat in 2013, si acum l-ar primi inapoi daca ar vrea.
Unii nu gasesc programatori buni, semn ca nu si-au dat silinta multi sa devina buni, dat fiind ca in 2-3 ani ajungi la sal destul de mare, nu e asa descurajator, vs sa stea pe sal mai mic mereu.

Nu are legatura, munca 8 ore pe zi 5 zile e normala la orice job, nu e altfel la programatori, deci nu trebuie sa pui viata personala pe locul 2.
Dar asta e, nu stiu ce sa zic, si nu e doar la noi asa.

La orice meserie incepi pe mai putin, asta este. Aaa, daca stai acasa 5 ani si lucrezi si ai experienta de senior si te duci si arati ca poti, mda, iei sal mare din prima, dar acasa nu poti ca nu ai situatiile din productie adica reale ca sa prinzi acea experienta.
La noi la fac din anul doi veneau deja angajatorii sa racoleze incepatori. In an 3 a venit Vodafone, ne-au dat un examen in Aula Magna s-a tinut, apoi ne-a intrebat ce limbi straine stim.

| Dismally a răspuns:

Pentru ca este mai dificil sa inveti programare si algoritmi decat sa lucrezi ca sofer de tir ori muncitor pe santier cum fac multi romani care au plecat din tara happy

| Mosotti explică (pentru Dismally):

Si asta este adevarat, dar na, ziceam ca pentru bani omu face si pe dracu, pe asta m-am bazat, adica ca mai bine pune mana si invata decat sa stea departe de familie, sa gaseasca nevasta cu altul` in pat si altele, departe de copii.
Dar ai dreptate, multi sunt comozi.

| CostinAlamariu a răspuns:

Fiindca e meserie de tocilari luol

| Mosotti explică (pentru CostinAlamariu):

Gresit, tocilaru toceste, invata pe dinafara gen istorie, geografie, romana, programarea nu este toceala deloc, asa cum e si matematica.
Dar dat fiind ca-s bani multi in joc, multa lumea face ce o fi pentru asta.

| Ineys a răspuns:

Pai poate nu stii cum sta treaba din liceu. Toata lumea fuge de matematica si de profilul real, deci implicit fug si de viitoarea cariera de programator.

Multa lume crede ca matematica merge mana in mana cu programarea si in 90% din cauzuri se inseala.
Ce-i drept nici programarea nu e floare la ureche, dar se invata, cu timp si interes se invata.

| Mosotti explică (pentru Ineys):

Normal ca nu prea merge mate mana in mana cu programarea decat la programarea industriala, de ex cand programez un robot industrial trebuie sa stii mate, sau cand programez un calculator sa iti calculeze ceva complex.

Dar la programarea economica nu ai treaba cu mate, de ex prietenul meu este programatoe pe SQL baze de date de 16 ani, mai niciodata nu a avut nevoie de mate, si are un salariu foarte mare.
Orice se invata, nu e usor dar merge, insa multi vor ceva mai comod si mai simplu, asa ca nu prea vor sa invete.

| DeathOfDreams a răspuns:

Nu știu de ce are toată lumea impresia că e destul de faci o facultate în domeniul IT iar apoi apar toate firmele la ușa ta.
Trebuie să fi bun pe asta, să fie pentru tine și să-ți placă.

Sunt pe domeniul IT, iar când am fost în anul 1, eram o grămadă pe specializarea Calculatoare. În anul 3, deja s-au redus aproape cu 40%, fiindcă mulți nu fac față. Mai e categoria de persoane care rămân totuși până la capăt, chinuindu-se, ca mai apoi să facă o altă facultate sau să lucreze într-un total alt domeniu.
Nu e deloc ușor și sincer, nu cred că e deloc pentru toată lumea.
Poate mai sunt persoane norocoase care fac o facultate slabă de informatică simplu(care e diferită de domeniul calculatoare-politehnică) și poate au ceva noroc mai departe, mai ales că domeniul e foarte vast.
Poate la început merge cu "hai că și dacă nu-mi place, măcar iau salariu", dar trebuie să fi bun pe asta, iar dacă nu-ți place, cam greu. Oricum, mi-i se pare stupid să lucrezi pe un domeniu pe care ești paralel, fără să-ți placă. La un moment dat, mai târziu, ajungi secat psihic.

| Mosotti explică (pentru DeathOfDreams):

Cam ai dreptate aici, cheia e sa-ti placa, ca e munca f multa si stresanta.
Insa putini fac ce le place, de ex prietenul meu isi da silinta ca ii si place, colegii lui multi o fac doar pentru bani, dar sigur ca isi dau interesul, ca aia e. Dar nu vin cu idei noi, nu optimizeaza treburile, daca sefu ii zice sa daca printr-o metoda mai tampita, ei il fac, asta al meu a facut cumva sa iasa mai bine mai simplu, mai optimizat drumul catre rezultat.

Întrebări similare