| sabin89 a întrebat:

Pe cine aţi numi voi cel mai mare geniu militar din istoria lumii? - Alexandru, Hanibal, Cezar, Suvorov, Napoleon...

11 răspunsuri:
| cristi202 a răspuns:

Hitler. A participat la primul razboi mondial, si l-a creat pe al doilea mintind o tara intreaga, si bagind in razboi intreaga lume.
happy happy happy happy happy
Sper ca nu m-ai luat in serios.
Alexandru, nu degeaba i s-a zis "cel Mare"

| sabin89 explică:

Eu l-as considera pe Napoleon "cel mai mare dintre cei mari". Napoleon a dat în viaţa sa vroe 60 de bătălii mari si mici, număr incomparabil mai mare decât cel al bătăliilor lui Alexandru, Hanibal, Cezar si Suvorov luate la un loc. În aceste bătălii s-au înfruntat mase de oameni mult mai mari decât în războaiele purtate de către predecesorii săi în arta războiului.
Apoi în ordine i-as aseza pe Alexandru, Cezar si abia pe locul 4 pe Hanibal.

| cristi202 a răspuns (pentru sabin89):

Si totusi, Napoleon s-a intors cu coada intre picioare din Rusia, infrint de iarna ruseasca mai mult.

| AFR81 a răspuns:

Hannibal il numeste pe Alexandru ca fiind cel mai mare comandant din istorie, cu mult peste el insusi, ba chiar il are ca si model. Desi, personal, sunt un mare admirator al Cartaginei acelor vremuri si, in special, al lui Hannibal Barca, despre care sper sa pot sa-mi fac si disertatia, daca el a spus asta, inseamna ca asa si e. Alexandru cel Mare a fost cel mai mare comandant al lumii antice, desi nu a atacat niciodata Roma. Ceea ce a reusit, insa, Hannibal, mie mi s-a parut uluitor. Desi cei mai multi istorici il plaseaza pe Alexandru pe primul loc si dupa cum am spus, chiar si Hannibal insusi, eu unul as fi de alta parere. Nu ca ar conta asta. Totusi, e gresit sa ii comparam cu Napoleon, fiind vorba de cu totul alte vremuri.
Pe Iulius Cezar nu l-as vedea aici. A avut lupte cu galii, unde era sa o pateasca, in Alessia, in fata lui Vercingetorix, si un razboi civil, despre care a si scris doua carti, un lucru foarte folositor. Traian a fost, dupa parerea multora, figura cea mai semnificativa din istoria Imperiului Roman. Despre Suvorov stiu prea putine si nu imi place sa discut fara sa am o baza clara, iar pe Napoleon il cunoaste toata lumea. Probabil ca, din Epoca Moderna incoace, da, el a fost cel mai mare geniu militar. Asta desi a facut si unele greseli imense. In rest, nu stiu, ar mai fi si von Manstein sau Jukov, insa in cu totul alt context fata de cei enumerati mai sus, fiind subordonati unei autoritati superioare.

| sabin89 explică (pentru AFR81):

Şi Cezar l-a admirat pe Alexandru si l-a avut ca un fel de model sau ţintă de atins.
Din ce ai scris mai sus, ceva nu am înţeles. Prima data ai spus "Alexandru cel Mare a fost cel mai mare comandant al lumii antice" si mai apoi ai spus că, deşi mulţi istorici îl plasează pe primul loc, tu ai fi totuşi de altă părere. Aici pari a te contrazice. Recunosti că e cel mai mare commandant, dar totusi nu l-ai pune pe primul loc. În plus, dacă ai spus că esti de altă părere, m-asteptam să spui care e această altă părere. Pe cine pui pe primul loc.

| AFR81 a răspuns (pentru sabin89):

Pai, e usor. Eu nu insemn nimic, nu sunt nicio autoritate, doar o simpla persoana care are dreptul la o parere. Pot sa fiu, insa, si obiectiv. Daca Anthony Beevor, Theodor Mommsen, Erik Hobsbawm, Norman Davies, Ian Kershaw (am dat niste nume fara vreo legatura cu subiectul dat) spun un lucru, cel mai probabil asa este, chiar daca eu sunt de alta parere. Eu am fost impresionat de ceea ce le-a facut romanilor, mai ales in Batalia de la Canae. Sa pleci din Cartagina, sa treci prin Peninsula Iberica, prin munti si sa ajungi pe teritoriul roman este, in sine, o realizare admirabila. Sa ii invingi in batalii, sa ii macelaresti la Canae si sa asediezi, practic, Roma (chiar daca "asediat" este un cuvant cam mare) este un lucru fantastic, pe care nimeni nu l-a mai reusit. Doar vastitatea teritoriului roman si disponibilitatea de a "fabrica", constant, legiuni, au facut ca acesta sa nu dispara de pe harta lumii atat de devreme.

| RAY a răspuns:

Alexandru cel Mare =am vazul filmul care ma uimit, trebuie apreciati si cei 300 de spartani si Napoleon pentru gandirea lui poate cam misogina

| WaterDrop a răspuns:

Lelouch Lamperouge cu siguranta a fost cel mai bun.

| SG1995 a răspuns (pentru WaterDrop):

Code Geass moor laughing Viva Zero!

| NGheorghe a răspuns:

Nu prea văd unde vrei s-ajungi, ca la urmă compari sulita cu sabia cu arcul cu pușca si cu tunul.
cel mai bine era să intrebi: dacă cineva de aici a studiat ingineriile si strategiile militare?

| sabin89 explică (pentru NGheorghe):

Unde am vrut să ajung...Ca în majoritatea întrebărilor de pe aici, nu se vrea neapărat să se ajungă undeva. Se deschid doar diferite subiecte de discuţie. Ce să facem. E mai bine decât să stăm tot timpul la televizor, cu sticla de bere lângă noi. Stiu ce zici, si ai dreptate. Nu se poate spune că lalelele sunt mai frumoase decât crinii, sau decât trandafirii. Totusi, într-o accepţiune mai largă pot spune si că eu zic că floarea cutare este cea mai frumoasă; sau că dintre toate cărţile pe care le-am citit, cutare zic că e cea mai bună. În mod asemănător, cred că putem face si afirmaţii referitoare la ce am propus eu în acest topic. Chiar dacă fiecare a activat într+o anumită etapă istorică si evident în condiţiile specifice acelui timp, nu ar fi gresit să spun că îl consider pe cutare ca fiind cel mai mare geniu militar.