| AlexMarosan21 a întrebat:

Salutare! O sa va explic situația mea pe scurt ca sa ma înțelegeți: Am 24 de ani, lucrez de 3 ani ca si agent de turism, din luna februarie m-am mutat singur in chirie pentru ca acasa erau mereu certuri si scandaluri între părinți si nu am mai suportat, asa ca m-am decis sa plec, de ceva timp încoace situația e tot mai proasta la munca deoarece nu mai sunt solicitări si nici de lucru, ma tot bate gândul sa vorbesc cu un prieten si sa plec in Germania, acasa nu ma pot întoarce pentru ca ar însemna să revin la viata aceea si eu nu imi doresc asta. In Germania as merge la curierat, salariul ar fi 2400 de euro brut din care as rămâne cu 1700 euro net, chiar daca as plati chiria si mâncarea tot as mai rămâne cu ceva, problema e ca nu am mai lucrat in domeniul respectiv si nu stiu cu ce se mananca. Aici in Romania singur in chirie e foarte greu si nu rămân cu aproape nici un ban, am 4000 de lei din care 1300, 1400 merg pe chirie si utilități plus mancare si câteva ieșiri. Voi ce părere aveți? Merita sa plec in strainatate? Sau sa invat o meserie bine si sa raman aici? Dau funda.

Răspuns Câştigător
| StoicAnalysis a răspuns:

Eu zic sa ramai aici si sa inveti o meserie. In momentul cand pleci in strainatate, si vrei sa te intorci inapoi in tara, practic iti tii viata pe loc. Merita sa te duci in strainatate, doar daca te duci cu familia pe care deja o ai. Daca esti tanar si nu ai familie, o sa iti fie greu sa te intorci peste 5 ani sa zicem inapoi, si sa realizezi ca toate cunostintele tale din Romania, au evoluat atat social cat si profesional, iar tu sa fi venit cu niste bani in plus, fara prieteni, fara familie si fara nimic. Ca apoi la 29-30 de ani, sa te chinui sa-ti refaci relatiile din tara.

6 răspunsuri:
| ViorelBrad a răspuns:

Daca ai permis e usor, ai GPS te duci la locatia lasi colete nu e mare chestie

| StoicAnalysis a răspuns (pentru StoicAnalysis):

Eu am avut ocazia sa ma duc in Anglia de exemplu la varsta de 19 ani, dar eu abia iesisem din liceu si nu aveam decat 2 prieteni. Unul din ei era si el plecat tot in Anglia. Si mi-a fost usor sa plec pentru cativa ani. Ca oricum chiar daca ramaneam in tara, tot o luam de la 0 din punct de vedere social si profesional.

| AlexMarosan21 explică (pentru StoicAnalysis):

Cam ai dreptate, chiar acum vreau sa ma apuc sa invat bine o meserie si dupa câțiva ani de experienta o sa fac bani si aici, si nu o sa trebuiască sa mai plec. Sincer nu prea îmi convine ideea de a pleca dar e mai mult din cauza banilor, de aceea vreau sa imi schimb si jobul.

| MistarGoGu a răspuns:

Cauta sa înveți ceva din care sa poți lucra pentru tine! *( pfa sau firma )! Ca angajat peste TOT in Europa vei plati cele mai mari taxe! Și in Germania chiriile sunt scumpe! Nu avea impresia ca romanii, nemții sau alte nații care traiasc acolo o duc pe roze! Exceptand medici, avocați, Ingineri sau manageri de companii marea majoritate aproape ca muncesc de la salariu la salariu! Iar Germania cu legile, regulile si oamenii o sa te bage in depresie grav in maxim 6 luni îți garantez! Evita pe cât posibil!

| AlexMarosan21 explică (pentru MistarGoGu):

Totusi sa nu comparam Germania cu România, într-adevăr chiriile si viata sunt mai scumpe dar daca ramai cu 700 800 euro pe luna sa pui deoparte deja e bine, in Romania castig 3800 de lei din care plătesc chiria, taxele mâncarea, motorina itp asigurare etc si nu mai raman cu mare lucru. Mai trebuie o haina, un concediu măcar odată pe an. Pana mea, aici oricâte studii ai avea e degeaba. Macar acolo tragi dar știi ca ai o șansă sa te realizezi cu ceva. Părerea mea.

| MistarGoGu a răspuns (pentru AlexMarosan21):

Important banii ce îți rămân sa ii investești in ceva *( ori in educație care sa îți aducă un job mai bine platit sau intr-o afacere cu venit pasiv - muncești o singura data si apoi îți vin banii ) altfel va trece timpul si vei rămâne prins in alergatura zilnica după bani! Nu cred ca asta îți dorești nu?