| drakudark a întrebat:

Sunt clasa a 11-a și vreau sa dau la medicina dentară. Îmi puteți da niște sfaturi cum sa procedez cu învățatul? Îmi cumpăr manualul și învăț din el cate 2-3 pagini pe zi?

Răspuns Câştigător şi Apreciat de Editori
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Te uiti pe siteul universitatii la care vrei sa dai examenul si vezi ce manuale si ce capitole sunt in programa de examen. Le iei si inveti in jur de 10-12 pagini pe zi. La sfarsitul saptamanii reioei tot ce ai invatat in saptamana respectiva. La chimie (sau fizica) lucrezi macar cate 5 probleme pe zi. Ai grija, pana la inceperea clasei a douasprezecea sa fi treut de macar 3 ori prin fiecare pagina de materie, invatand-o la perfectie de fiecare data

| drakudark explică (pentru Brigaela):

Cum sa invat 10-12 pagini pe zi? Adica sa le tocesc(cuvant cu cuvant)? As vrea sa dau la Carol Davila din Bucuresti, chiar daca eu sunt din Arad.

| Brigaela a răspuns (pentru drakudark):

Nu, sa le inveti logic.

| drakudark explică (pentru Brigaela):

Azi mi-am cumpărat manualul de a 11-a și marcare colorate ca sa subliniez ceea ce este important. Îmi puteți da niște exemple de ce probleme trebuie sa fac la chimie? Și este Ok dacă in fiecare zi învăț 2 ore și când sunt concentrat, este când ajung poate chiar la 3?

| Brigaela a răspuns (pentru drakudark):

Lucreaza problemele din carte si apoi pe cele din culegerea din care lucrezi de obicei.
Nu stiu daca e ok 2-3 ore pe zi, in general ar trebui sa fie bine.

| drakudark explică (pentru Brigaela):

Mulțumesc de ajutor, dar după părerea mea sa învăț 10-12 pagini pe zi este cam mult, nu știu cum sa fac, sa spunem ca le citesc timp de câteva zile mai mult timp pana îmi rămân memorate? Eu nu sunt genul de persoana care sa tocească, sunt bun la matematica de exemplu unde totul este legat de logica. Îmi cer scuze ca pun atâtea întrebări dar chiar vreau sa găsesc o metoda eficientă de învățat, deoarece îmi place biologia și vreau sa merg mai departe in medicina dentară.

| Brigaela a răspuns (pentru drakudark):

Nu este vorba de tocit si faptul ca esti buna la matematica te va ajuta mult. Va trebui, ca in primul an de facultate sa ajungi la un ritm de 40-50 de pagini pe ziua de sesiune si 20-25 de pagini pe ziua in care ai 8-10 ore de scoala (sigur, daca vrei sa faci performanta).
Nu inteleg de ce ti se pare mult sa inveti 10-12 pagini pe zi, cred ca reusesti asta cam din clasa a saptea (sau asa ar fi normal). Eu nu am repetat niciodata asa ca Trasnea cum zici tu, pur si simplu am incercat mereu sa intelegce citesc, suficient de bune incat sa explic altora. Mereu mi-am imaginat, in timp ce invatam, ca sunt profesor si am invatat pana a putut sa explic logic fiecare cuvintel, chiar daca asta a dus adesea la mers la biblioteca si citit suplimentar. Asa cred eu ca se invata logic, intelegand fiecare chicita in detaliuu, fara sa iti scape absolut nimic

| drakudark explică (pentru Brigaela):

Si mai am inca o intrebare, nu stiu daca sunteti in domeniu, dar eu m-am uitat la programara ce materii se fac in fiecare an de facultate si am vazut ca la medicina dentara se face si chirurgie, ortopedie, oftalmologie, etc. Eu credeam ca va fi doar legat de dinti, ca sa spun asa. Si am citit pe mai multe forumuri ca cei din anul 2-3 se pot angaja in domeniu in cabinete de stomatologie, este adevarat? Si facultatea din Bucuresti este de viitor?

| Brigaela a răspuns (pentru drakudark):

Sunt medic si am legaturi stranse cu facultatea de stomatologie a UMF Bucuresti.
Stomatologii sunt medici, trebuie sa aiba cunostinte foarte ample de medicina, din toate domeniile, altfel ar fi niste carpaci fara nici o valoare. Facultatea de stomatologie dentara te scoate medic, trebuie sa stii foarte multe, inclusiv resuscitare si alte chestii esentiale pentru un medic.
NU am vazut studenti de anul 2 angajati in cabinete dentare, doar pe cei care au facut inainte de facultate, postliceala de tehnicieni dentari. De altfel, timpul este foarte limitat, in general vei avea ore de la 8 dimineata pana la 16 sau 18 seara si apoi macar 4-5 ore de invatat intens pentru a doua zi (ma refer la studentii buni). O sa fie greu sa lucrezi intr-un cabinet dentar, cu program fix, daca ai nevoie de job e mai bine sa iti gasesti un job de noapte sau de weekend.
Cred ca facultatea de stomatologie ofera un viitor foarte bun celor foarte harnici si studiosi. Pentru ceilalti, e o pierdere de timp si bani.

| drakudark explică (pentru Brigaela):

Si vor fi si perioade cand o sa am niste timp liber de iesit prin oras ca sa spun asa, de exemplu eu vreau sa raman definitv in Bucuresti si imi place orasul, si as vrea sa il descopar si pe el, dar bineinteles pe primul loc este facultatea. O sa am ore in fiecare zi de la ora 8 la 16-18? Si la chimie, trebuie sa invat formulele din chimia organica?

| Brigaela a răspuns (pentru drakudark):

Da, o sa ai si timp liber, 2-3 ore in fiecare weekend, uneori chiar cate o jumatate de zi. Plus vacantele, in care nu vei invata decat 4-5 ore pe zi ca sa nu iti iesi din mana (plus, daca esti interesat, ceva practica).
Da, o sa ai multe ore in fiecare zi, ami ales in primii 3 ani. Laboratoarele sunt obligatorii. Daca vei chiuli la cursuri, adio performanta!
Da, la chimie vei invata toate formulele din liceu (asta pentru admitere), iar in facultate vei invata formule mult mai complexe, dar bazate pe cele pe care le vei sti deja

| drakudark explică (pentru Brigaela):

Si practica unde se face?

| Brigaela a răspuns (pentru drakudark):

O parte din practica, cea obligatorie, se face in clinicile facultatii de stomatologie. Nu e suficient, evident, asa ca daca vrei sa faci mai mult, vei gasi un stomatolog care sa te primeasca in practica ca voluntar (o sa il ajuti si tu cu ceva, evident)

| drakudark explică (pentru Brigaela):

Și vor fi ore care se vor desfășura in morga de exemplu? Și dacă am cercel, sa îl scot când dau examenul și pe parcursul școlii ca sa nu dau o impresie proasta nu?

| Brigaela a răspuns (pentru drakudark):

O sa fie maxim un laborator in anul 2 care se va desfasura in morga. In schimb, in anul I vor fi multe ore care se vor desfasura in sara de disectii, lucrand pe cadavru (nu stiu daca faci diferenta intre o sala de disectii si o morga). Nu te pot sfatui in legatura cu cercelul, pe mine una nu ma intereseaza daca studentii au sau nu cercel, conteaza strict ce au invatat

| drakudark explică (pentru Brigaela):

Pai eu inteleg prin sala de disectii adica un loc in incinta facultatii(sala de clasa) ca sa spun asa, in care e un fel de morga, doar ca nu in spital, adica taie cadavrul in sala de clasa pe o masa, asa imi imaginez eu. Si banuiesc ca la inceput profesorii vor face disectii, dupa care nu stiu daca chiar si noi, banuiesc ca, cu timpul oricum o sa ne obisnuim cu mirosul.

| Brigaela a răspuns (pentru drakudark):

Nu e ca un fel de morga, fiindca morga este, prin definitie, o sala special amenajata intr-un spital. Nu exista morga, dar nu in spital sau in institutul de mediina legala. Sala de disectii de la facultate este o sala de laborator, in care veti face si teorie si practica. Mirosul la care te referi va fi dar cel de formol, cadavrele pentru disectie nu sunt lasate sa intre in putrefactie. Nu stiu daca profesorii vor face vreun pic de disectie, mai degraba vor preda teoria si va vor supraveghea si ajuta pe voi la nevoie, disectia o vr face, in mare majoritate, studentii (pana la urma ei trebuie sa invete, profesorii stiu deja)

| drakudark explică (pentru Brigaela):

Și după ce cadavrele au fost tăiate, ce se întâmpla cu ele? Sunt duse la crematoriu?

| Brigaela a răspuns (pentru drakudark):

Sau inhumate.

18 răspunsuri: