| KsfNksf a întrebat:

Vouă ce alfabet v-ar conveni să folosească limba română: latin sau chirilic? Nu vreau să aud comentarii de genul "Latin, că rușii ne-au făcut doar rău", pentru că alfabetul chirilic nu e folosit doar de ruși, ci și de popoare cu care suntem prieteni (ex: bulgarii). Eu știu să citesc și în alfabetul latin, dar și în cel 'русеск' și, cel puțin pentru mine, n-ar fi o problemă așa mare de adaptare. Oricum primul document în română (Scrisoarea lu Neacșu) e scris în alfabetul chirilic românesc (puțin diferit de cel standard, adaptat fiind la nevoile limbii), la care s-ar putea reveni oricând dacă guvernul ar dori.

19 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Si ce propui, daca tu stii alfabetul chirilic restul de 20 milioane trebuie sa il invatam si noi? Întrebarea mai are vreun scop in afara de a ne spune va tu stii alfabetul?

| KsfNksf explică (pentru suntserios):

De a vă cere părerea.

| suntserios a răspuns (pentru KsfNksf):

Parerea la ce? La a reeduca 20 mil de oameni si de a schimba o societate la 180 grade pentru ce?

| Meme10Meme a răspuns (pentru KsfNksf):

Eu l-am blocat. In loc sa argumenteze, ataca lumea.

| minrest a răspuns (pentru suntserios):

Omul asta este postacul pro-Putin de pe site; in sfarsit ne-au alocat si noua un postac. Sigur, daca am adopta alfabetul chirilic, am invata mult mai greu engleza, franceza, germana, si mult mai usor limba rusa; mai ales, nu am mai putea sa ne citim propria cultura, asa ca am fi ca un om complet amnezic; asta ar fi idealul pentru pro-Putinisti. E un balon de incercare, vrea sa vada ce opozitie intampina ideea.

| minrest a răspuns:

Da, o fi Scrisoarea lui Neacsu scrisa in alfabet chirilic, dar toata cultura romana moderna este scrisa in alfabet latin, iar daca adoptam alfabetul chirilic, pierdem accesul la propria cultura. Asta iti este si scopul, stiu! Nice try!

| SG1995 a răspuns:

Latin, îți dai seama, și din motive foarte practice, jumate din lume folosește alfabetul latin, e cel mai accesibil.

| CostinAlamariu a răspuns:

Alfabetul latin e mult mai practic plus ca ar costa enorm sa schimbi toate documentele oficiale si toate placutele de nume de sate, orase si judete si toate numerele de inmatriculare si asa mai departe. Efectiv ar fi o nerozie crasa sa treci pe chirilic fiindca asa iti tuna tie

| Meme10Meme a răspuns:

Nu,pentru ca noi n-avem vreo legatura cu popoarele slavice. De ce sa avem alfabetul chirilic cand suntem latini? N-are sens. Stiu ca suntem prieteni cu bulgarii dar eu nu ii mananc dupa ce ne-au furat Cadrilaterul.

| MeisterSchnitzel a răspuns (pentru Meme10Meme):

Bulgarii nu au furat nimic. Ce nu pricepi?
După lovitura de stat de la 23 August 1944, România a intrat de partea Aliaților. Bun, până aici sper că ai pricep. Doar că rușii deja aveau trupe pe teritoriul țării noastre iar Stalin a refuzat să le retragă chiar dacă noi eram acum de partea lor. La 9 mai 1945, Germania a capitulat, iar cu ea au pierdut și bulgarii și ungurii. Stalin voia să transforme România în stat comunist, și nu o trata ca pe un stat învingător, ci ca pe un pierzător, și considera că România trebuie să compenseze ăia 3 ani de alianță cu germanii. De asta au fost sovromuri, de asta am ajuns stat comunist. Cadrilaterul l-am cedat în 1941, la Diktatul de la Viena. Deci nu bulgarii l-au furat, ci Hitler ne-a obligat să-l dăm bulgarilor pentru că bulgarii erau și ei fasciști. Ce e așa greu? Bulgarii n-au furat, Hitler ne-a obligat să îl dăm. Și cum și noi și Bulgaria eram țări "învinse" (bulgarii chiar au fost învinși, că au luptat până la capăt cu Hitler), pe Stalin nu-l interesa ce și cum și noi nu puteam să ne dăm cu părerea. Am primit N. Transilvania de la unguri doar pentru că Stalin considera că ungurii ar merita pedepsiți, atât! Zii tu: cum au furat bulgarii? Ei n-au avut un cuvânt de spus în toată chestia asta. Dacă ești așa frustrat și vrei musai să dai vina pe cineva, dă vina pe Germania și Rusia!

| Meme10Meme a răspuns (pentru MeisterSchnitzel):

Ooo frustratule. Ok, sa-ti explic. Bulgarii au trecut de partea "aliatilor" [ca au fost un rahat mai mare ca Hitler] in '44. Nu stiai? Si au iesit ca invingatori practic. N-au pierdut nimic, au luat Cadrilaterul, deci... Cum zic eu ca ne-au furat Cadrilaterul? Pai Hitler nu-l lua daca nu-l cereau ei. Deci tot furt e.

| MeisterSchnitzel a răspuns (pentru Meme10Meme):

Hai să-ti zic o chestie: Dictatul de la Viena a avut loc la 30 August 1940. Negocierile de la Craiova, 9 zile mai târziu (7 Septembrie). Abia la Craiova, bulgarii au pretins Cadrilaterul (după ce le-a dat Hitler ideea). E drept că bulgarii au trădat și ei nemții la 7 Septembrie 1944, dar tot au fost țară învinsă, tot nu au avut niciun cuvânt de spus. Singurul motiv pentru care au putut păstra Cadrilaterul este pentru că prietenul lui Stalin, Gheorghi Dimitrov, a ajuns prim-ministru al Bulgariei imediat după război. E drept că și Groza a ajuns la conducere la noi, dar Stalin și Dimitrov se cunoșteau (există o poză cu Stalin și Dimitrov care se iau de mânuță în 1936 pe pagina de Wikipedia a lui Dimitrov) și aveau o relație un pic mai specială. De asta Stalin le-a lăsat lor Cadrilaterul și ne-a dat nouă Transilvania de Nord (bine, ne-a dat-o mai mult ca să-i pedepsească pe unguri, dar chiar și așa e mare lucru că ne-a dat-o).

| Meme10Meme a răspuns (pentru MeisterSchnitzel):

Da,dar tot furt a fost ca au acceptat. Deci eu nu ma consider prietenul lor. Am fost la Bachick [cum s-o scrie, mai bine este redenumit Dionisopolis si gata] si a fost foarte frumos. Faza este ca bulgarii chiar au iesit invingatori din razboi. De ce? N-au pierdut nimic din ce aveau inainte de razboi si au luat Cadrilaterul.

| MeisterSchnitzel a răspuns (pentru Meme10Meme):

Eu nu cred că e furt pentru că nu au făcut-o cu intenție, bulgarii având rol pasiv, cum ar veni.

| Meme10Meme a răspuns (pentru MeisterSchnitzel):

Na,acum depinde cum privesti situatia. Eu cred ca este un furt.

| Theo94 a răspuns:

Sa fie folosit cel latin in continuare, suntem latini, toate tarile occidentale il folosesc (adaptat limbii locale), si mai toate tarile cu o cultura occidentala.
Engleza care este "limba internationala" foloseste alfabetul latin, franceza care este pe locul 2 (?) foloseste alfabetul latin, spaniola are mai multi vorbitori nativi decat engleza, foloseste alfabetul latin.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Alfabetul latin e mult mai bun. Mai ușor de scris și universal înțeles. Dacă un francez vrea să învețe româna trebuie doar să învețe regulile de pronunție, căci literele le cunoaște deja, dar dacă ar fi un alt alfabet nu s-ar mai încumeta. Te-ai gândit oare de ce țările din fosta Iugoslavie fac tranziția spre alfabetul latin? Pur și simplu este mai la-nde-mâna.

| KsfNksf explică (pentru anonim_4396):

Ni se pare mai ușor pentru că suntem obișnuiți cu el. Limba română diferă de franceză nu doar prin pronunție, ci și prin faptul că avem elemente grecești, dacice, germane, slavone, maghiare și altele. Plus articolul hotărât de la finalul cuvântului, care ne diferențiază mult de alte limbi latine. Singurul motiv pentru care cred că ar trebui să păstrăm alfabetul ăsta e pentru că, cum spunea-i și tu, este cunoscut peste tot în lume datorită limbii engleze.

| Meme10Meme a răspuns (pentru KsfNksf):

De ce sa avem alfabetul chirilic de moment ce suntem latini? De ce sa ne dam cu slavii ăștia? Suntem slavi? Nu.