Care sunt gândurile care te neliniștesc în timp de coronavirus?

Care sunt gândurile care te neliniștesc în timp de coronavirus?

Se poate întâmpla să nu știi ce să crezi, pe cine să asculți și cum să te comporți cu prietenii, părinții și cu tine însuți, mai ales acum, când nu mai mergi la școală și multe dintre activitățile tale s-au mutat pe internet.

Viața s-a schimbat de când Organizația Mondială a Sănătății a anunțat epidemia de COVID-19, care a luat curând proporțiile unei pandemii.

Acum, din solidaritate cu cei în vârstă, cu bunici, părinți și oameni bolnavi trebuie să urmăm cu toții reguli noi, de la spălatul des pe mâini cel puțin 20 de secunde până la a sta cât mai mult în casă, ca să nu răspândim infecția fără să ne dăm seama.

Tu cum te-ai adaptat la noile reguli?

Am deschis pentru tine o nouă categorie, Coronavirus, unde poți pune întrebări legate de temerile tale din această perioadă sau alte întrebări pe subiect, pentru că orice ai simți în momentele astea, trebuie să știi că e firesc și uman. Împreună cu Brigada de comunicare nonprofit și Fundația Estuar îți punem la dispoziție cunoștințele unor psihologi voluntari care vor răspunde la întrebările legate de starea ta emoțională din această perioadă. Răspunsurile lor vor fi evidențiate în cadrul întrebărilor pentru a fi mai ușor de urmărit.

Nu uita că pentru informații oficiale despre pandemia de coronavirus e bine să folosești doar surse oficiale, cum sunt https://stirioficiale.ro sau alte site-uri ale autorităților statului.

 

Lasă o întrebare!

Atenţie! Problemele medicale necesită asistenţă/consult specializat, vă recomandăm să apelați la acest tip de consult pentru diagnostic și tratament. Sugestiile utilizatorilor TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical.

Psihologii voluntari din secțiunea Coronavirus răspund doar întrebărilor legate de ce simțiți în această perioadă, întrebări care au legătură cu starea voastră psihică în contextul pandemiei.
Pentru informații oficiale despre pandemia de coronavirus folosiți site-ul https://stirioficiale.ro sau alte surse validate de autoritățile statului.
| a răspuns:

Exista, intr-adevar, foarte multe variabile - necunoscute, dar, pe de alta parte, multe dintre necunoscutele cu care ne confruntam acum erau la fel de valabile si fara existenta acestui virus in vietile noastre: o criza financiara, de exemplu, poate sa apara (cam) oricand. Cred ca, cel mai pragmatic si util, in acest moment, este sa profitam de timpul pe care il avem si sa facem tot ce nu am putea face, din lipsa de timp, in conditii de activitate (munca si/sau scoala) normale; in mod evident, in limitele permise de starea de urgenta.

Camelia ElenaCamelia Elena
77 răspunsuri:
| a răspuns:

Ca pot omora pe cineva drag cu care traiesc in casa si asta fara sa vreau.

| a răspuns:

Când o să putem ieși în oraș fără declarație?

| a răspuns:

Nu știu dacă o să ia FCSB campionatul anul ăsta.

| a răspuns:

Aceasta inchidere la tarilor nu poate tine prea mult. Nu se vorbeste prea mult in presa, dar deja guvernele din Europa isi pun intrebarea cat vom mai putea sa tine inchise toate. Statele nu pot sa suporte cheltuielile acestei inchideri in masa a frontierelor si a oamenilor. Lupta cu coronavirusul deja e pierduta pentru ca suntem practic asediati de el. Stam in case si trebuie sa ne justificam deplaserile cu hartii. Exista un potentila risc ca internetul sa intre efectiv in colaps deoarece oamenii stau numai in locuinte si o buna parte lucreaza doar de acasa. Nu doresc moarte nimenui, dar asa cum a spus dl Arafat, virusul va reaparea in forta, chiar daca reducem cazurile aproape de 0. Pana vom gasi vaccinul virusul tot va face victime. Imi este foarte teama de consecintele economice. Se vorbeste despre fapul ca o potentiala depresie economica va duce la daune mai mari decat face virusul in sine, in prezent. Nu doresc moarte nimenui, nu doresc sa lasam pe nimeni in urma, nu asta insinuez sa spun. Multumesc

| a răspuns:

Că o să rămân izolat un an de zile întreg.

| a răspuns:

După cum știți nu se mai merge la școală. Eu sunt clasa a 9 a, și pe semestrul al doilea, în mai trebuia să i-au bursă de merit. Oare se mai dă bursa?
Și prietena mea cea mai bună are bursă, și ea se întreabă același lucru.
Ne făcusem planuri din banii aceia să ne distrăm în vacanța de vară.

| a răspuns:

Mă neliniștește faptul că nu vom mai fi oameni sau așa liberi după covid. Barurile vor deveni o raritate. Dependenții de ţigari nu vor mai găsi, vor fuma mai periculoase. Guvernul actual își va menține puterea abuzivă fără opoziție. Lichidarea completă a banilor fizici ci bani virtuali accesați prin cip, vaccinări obligatorie care mie mi-au făcut rău ireparabil. Nu vom fi despagubiţi pentru lipsa Peștelui în Biserică și când veneau turcii tot ne-am dus la Biserică

| a răspuns (pentru răspundtot):

Bună, răspundtot!

Grijile pe care le descrii sună ca un "cel mai rău scenariu" sau aproape. Deja avem de-a face cu o situaţie la care nu ne-am fi aşteptat, care ne îngrădeşte libertăţile şi ne face să ne gândim la sănătatea noastră şi a celor dragi. De acolo, putem să ne gândim la ce ar putea fi mai rău în viitor. Însă acestea sunt doar atât - nişte gânduri pe care le avem uneori în încercarea de a ne asigura că următoarea criză nu ne găseşte nepregătiţi. Cu cât rămânem mai prezenţi cu situaţia reală actuală, cu atât mai mult putem participa la depăşirea ei şi putem învăţa să fim mai bine pregătiţi în viitor. Totuşi, neliniştea aceasta e parte din viaţă, ea poate exista şi încearcă să împlinească o funcţie bună. Îţi propun doar să faci loc şi pentru alte gânduri şi posibilităţi.

Diana Cosma
Răspuns utilizator avertizat
| a răspuns:

În sfârșit mi-am găsit și eu servici bun și... asta e, n-am ce sa mai zic!
Dar în principal grija pentru cei dragi și pentru mine însumi!

| a răspuns:

1. Ca nu voi mai vrea sa ies afara, nici dupa ce trece pandemia. Asadar voi continua sa ies o data la 10 zile, dupa mancare pana la magazin si inapoi in casa.
2. Cred ca sufar de claustrofobie. Asadar ma tem sa nu vina si la mine cu izoleta.

| a răspuns (pentru JulyDreams):

Exagerezi. daca iesi o data la 10 zile dupa mancare nu o sa poti cara mancarea pentru aceste 10 zile. daca nu ai intrat in contact cu nimeni suspect sau confirmat nu ai virusul asa ca nu are de sa sa vina dupa tine cu izoleta.

| a răspuns (pentru JulyDreams):

Bună, JulyDreams!

1. Asta este ceea ce gândeşti acum, într-o perioadă în care măsurile legale ne obligă la adoptarea unei rutine diferite. Îţi propun să faci loc pentru posibilitatea ca gândul că nu vei mai vrea să ieşi din casă să fie parte din felul în care te adaptezi la noua situaţie. Pandemia vine cu scepticism faţă de ce ne-ar putea infecta, uneori, inclusiv mersul afară, iar a nu vrea să mergi afară este chiar foarte sănătos acum. Cum ar fi să îţi feliciţi organismul că face atâtea ca să te protejeze de boală? Nici pandemia şi nici starea ta nu sunt permanente, deşi sunt convinsă că acum poate să pară că ar fi.
2. TPU nu este o platformă de diagnostic sau tratament, dar în cazul în care suferi de claustrofobie şi vrei, te pot îndrepta către opţiuni de psihoterapie gratuită în această perioadă.

Diana Cosma
| a răspuns:

NU am destula ZACUSCA
TREBUIE sa mai cumpar big grin

| a răspuns:

E posibbil să ne infectăm toți?

| a răspuns (pentru wishy):

In ce unitate de timp?

Camelia Elena
| a răspuns:

Nu stiu de voi dar mie mi-e al naibi de frică, mi-e frică să nu putem ieși din casă(la mine încă se poate), mi-e frică să nu trebuiască să abandonez realizările pe care le-am făcut și să pierd oportunitățile.Am crezut ca anul acesta o sa fie cel mai bun an dar nu este, au murit o grămadă de persoane importante din viața mea și gândul la virusul îsta mă sperie groaznic.Si plus ca nu am ce face in casă, nu am cu cine comunica.

| a răspuns (pentru MariaMonica2009627):

Bună, MariaMonica2009627!

Îmi pare rău să aud că ceea ce se întâmplă este atât de greu pentru tine, într-o perioadă care deja era cu pierderi multe.

Frica şi gândurile pe care le ai sunt împărtăşite, într-un fel sau altul, de foarte multe persoane în această perioadă. Nu ştim cât va dura şi de aceea este incert şi cât impact vor avea aceste schimbări temporare în fiecare aspect al vieţii.

Dacă vrei, ai putea face o listă cu realizările şi oportunităţile pe care ţi-e teamă că le-ai putea pierde. Gândeşte-te apoi, cum crezi că ai putea pierde realizările pe care deja le ai? Este ceva din ce se întâmplă acum care ar putea nega ceea ce ai făcut deja? Este doar o posibilă temă de reflecţie. Cât despre oportunităţi, îţi propun să iei în considerare două aspecte: 1. Crezi că ceilalţi din jur care ar putea aspira la aceleaşi oportunităţi ca tine, le vor avea în această perioadă? Sau este posibil ca măcar unele dintre oportunităţi ar putea fi amânate şi să profiţi de ele când ieşim din criză? 2. Oare ce oportunităţi ţi-ar putea oferi fix această situaţie? Este cumva vreun lucru pentru care ai timp acum sau pe care dacă îl faci te-ar ajuta în viitor să accesezi noi oportunităţi? Sigur, spun asta fără să ştiu la ce anume te referi, deci este foarte general, dar sper ca ceva din această atitudine de întrebare şi căutare a posibilităţilor să ţi se potrivească.

În legătură cu persoanele importante pentru tine care au murit anul acesta, în primul rând, condoleanţe! Este o perioadă dificilă, poate chiar copleşitoare. S-au adunat deja multe. Dacă te confrunţi cu emoţii diferite sau intense în această perioadă, aş vrea să ştii că este normal.

Îţi propun să fii atentă la cum se schimbă starea ta de la zi la zi sau de la o săptămână la alta. Poţi constata cum se schimbă emoţiile şi gândurile pe care le ai în legătură cu oamenii dragi care au murit şi în legătură cu pandemia. Acestea sunt şi indicii despre nevoile tale, ca să poţi avea grijă cât mai bine de tine în fiecare moment. Poate uneori ai nevoie să fii ascultată, poate alteori ai nevoie să te gândeşti la anumite persoane sau dimpotrivă, să iei o pauză. În unele momente poate nu îţi va veni să crezi, în altele poate vei simţi descurajare sau chiar furie. Totul este o reacţie firească la pierderi. Când simţim durere şi frică, poate fi greu să ne gândim că acestea vor trece, că stările noastre se schimbă permanent, însă aşa se întâmplă.

Totuşi, dacă stările acestea devin copleşitoare şi sunt prea mult, îţi propun să mai pui întrebări aici şi îţi vom fi alături. De asemenea, în această perioadă sunt multe servicii de suport emoţional online gratis, în cazul în care vei simţi nevoia.

Ai grijă de tine!

Diana Cosma
| a răspuns:

6 luni de acum inainte vom sta numai in casa, in arest la domiciliu. Dupa ce trece o luna de stare de urgenta se mai prelungește cu o luna sa fie 2 luni, dupa care vom intra in stare de asediu pe 2 luni, care vor fi prelungite la inca 2. Pana in toamna suntem sechestrati

| a răspuns:

Oare ne va ajunge mâncarea dacă se va agrava situația?

| a răspuns:

Buna Ziua! Va rog sa ma ajutati, am devenit destul de agitata cu situatia care a luat deja o mare amploare, as vrea sa stiu cand pot sa vin acasa fara sa fiu nevoita sa intru in carantina, eu sunt plecata in Austria si trebuie sa vin in Romania pe 21, firma care m-a angajat mi-a spus ca nu se stie daca pot sa vin in Romania la data respectiva.Intrebarea mea este cand pot sa vin in tara fara sa fiu nevoita sa intru in carantina? Va multumesc anticipat!

| a răspuns:

Care sunt sansele ca o persoana de 16 ani, sanatoasa, fara boli preexistente sau actuale, care consuma vitamine, sa moara cand il contacteaza? sincer, mi-e frica ca isi va schimba rata de mortalitate si va fi mai naspa sad

| a răspuns:

Buna, TPU! Sunt student Erasmus in Spania si ma simt atat de nelinistita..Cand credeti ca se va termina aceasta pandemie? Sau cand credeti ca va incepe sa dispara? Oare sunt sanse pana iunie? Sper sa se termine pandemia si sa pot termina semestrul cu bine si sa ma intorc in tara. Aici se termina mai repede semestrul ca in Romania deoarece s-a inceput mai devreme anul scolar. Credeti ca exista sansa se se inghete anul scolar si la facultate in Ro sau Spania? Daca s-ar ingheta doar in Ro, dar in Spania nu, s-ar lua in considerare ca am terninat anul? Nu vreau ca sa stiu ca am studiat 2 luni in regula aici prin programul Erasmus si am mai stat si in carantina ca dupa sa aflu ca a fost degeaba si nu s-a luat in considerare. Desigur, asta este doar ce imi doresc eu. In afara de asta, simt ca innebunesc inauntru, dar macar mai am o colega tot din Ro de la mine de la facultate. Voi ce faceti in casa ca sa nu va plictisiti? Si cum treceti peste? De fiecare data cand deschid telefonul sau TV vad ca se moare si iar se moare? mi se pare atat de trist asta, si mi se face atat de frica, deoarece tatal meu e in Franta, eu in Spania, mama in Franta...anul asta trebuia sa fie diferit, trebuia sa am o experienta minunata Erasmus si dupa sa ma intorc in tara si sa ma angajez pe vara....imi doresc doar sa se termine si sa nu mai pateasca nimeni nimic?

| a răspuns (pentru NuDauNiciunNume):

Buna NuDauNiciunNume,

Tot efortul pe care l-ai depus isi pastreaza greutatea, cand lucrurile vor reveni la normal. Inca sunt incerte lucrurile in privinta anului scolar, dar sunt sigura ca se vor face eforturi mari in toate statele membre UE, pentru a fi evitata inghetarea anului.
Cele mai multe activitati din perioada asta, despre care am citit sau auzit, sunt activitati "prin casa" si sunt legate de lucruri pe care nu apucam sa le facem in mod normal atunci cand mergem la serviciu si/sau scoala, din lipsa de timp in mare parte, lectura este de departe activitatea predominanta.
In rest, incertitudinile sunt aceleasi si aici si impactul lor este considerabil, de asemenea. Incercam, atat cat putem sa ne pastram optimismul si sa ne pregatim cat putem de bine pentru perioada de dupa izolare/stare de urgenta. Multe dintre lucrurile invatate acum vor fi foarte utile atunci.
Nu ezita sa ne mai scrii si stai sanatoasa.

Camelia Elena
| a răspuns:

Avand in vedere ca, cel putin la mine in oras, nu am voie sa ies din casa, doar la cumparaturi la cel mai apropiat magazin, acest gand ma cam nelinisteste pentru ca ma gandesc ca daca noi am iesi din casa la o plimbare de exemplu am putea primi amenda sau ceva de genul, si ar fi destul de naspa zic eu

| a răspuns (pentru badriel):

Bună, badriel!

Citind mesajul tău de aici, observ că eşti informat cu privire la ce trebuie făcut şi la consecinţe. Acest lucru îţi dă ţie puterea de decizie cum să acţionezi, în cunoştinţă de cauză. Ştiu, e greu să rămâi în casă doar cu ieşiri scurte, verificate de autorităţi. Oare cum ai putea să fii cel mai bine posibil în situaţia asta, cât timp avem aceste restrângeri? Ele sunt oricum doar temporare.

Multă sănătate!

Diana Cosma
| a răspuns:

Nu mai vreau carantină, vreau ceafă de porc sad

| a răspuns:

Ca nu voi iesi afara

| a răspuns:

Să dispară cât mai repede Corona Virus!

| a răspuns:

Eu ma gandesc la faptul ca imi doresc ca totul sa fie frumos ca inainte sa putem iesii sa ne plimbam in aer liber si curat, mereu imi spunea mama ia si profita de timpul asta frumos ca nu se stie ce va fii...si uite ca lumea s-a schimbat si Dumnezeu s-a suparat si ne-a dat acest virus in schimb sa ne potolim,daca numai avem credinta, si suntem rautaciosi, primim dupa suflet fiecare, dar totusi tot imi doresc si sper sa revin la timpul dinainte, si toata lumea vrea asta!

| a răspuns (pentru angelica02):

Bună, Angelica02!

Ce sfat frumos de la mama ta! Ai putea să ţii cont de el, dacă vrei, chiar şi în izolare. Oare de ce lucruri bune ai putea profita chiar acum? Recunoştinţa are efecte pozitive asupra stării de bine şi poate fi o schimbare binevenită să ne întrebăm... ce avem acum de care ne putem bucura şi căruia i-am putea duce dorul dacă s-ar pierde?

Multă sănătate!

Diana Cosma
| a răspuns:

Sa se terminr cat mai repede.

| a răspuns:

Nu stiu cand se va termina, asta este cel mai mare gand

| a răspuns:

Ce vor face bolnavii de tiroida autoimuna care nu au euthyrox si care nu se gaseste decat la negru?

| a răspuns:

Mai bine pierd un an din viata decat sa ma imbolnavesc, îi îmbolnavesc pe alții, acei alții pe alții și tot așa. Mie cel mai frică că cei dragi mie pot patii ceva. Nu eu, cei dragi mie. Nu pot trai fara familia mea, mai bine mor eu decat un membru din familie❤

| a răspuns:

Oare se va amana anul scolar? Nu vreau sa pierd un an.

| a răspuns (pentru CristinaAnAAAA):

S-a comunicat de la ministerul educatiei ca nu se va amana nimic.

| a răspuns (pentru CristinaAnAAAA):

Buna Cristina. Sunt aproape sigura ca asa simt toti - ca nu vor sa piarda un an - inclusiv, autoritatile si profesorii. La momentul oportun, cred ca se vor identifica solutiile optime si pentru acest aspect social.

Camelia Elena
| a răspuns (pentru CristinaAnAAAA):

Ar fi aiurea sa mai repetam un an scolar daca ar fi chiar asa atunci m-as lasa de liceu Cel mai probabil vom recupera in vara

| a răspuns (pentru Frank51):

Nu cred ca gasesc alte solutii daca pandemia bubuie in mai, asa ca, nu fiti atat de optimisti ca nu se amana, este probabil, mai ales ca doamna ministra a zis si in trecut ca nu este pune problema inchiderii scolilor, dar uite ca o sa stam mult si bine acasa, nu se potriveste socoteala de acasa cu cea din targ, vorbeste in prezent dumneaei, dar totusi, nu stie cum va evolua pandemia, asa ca ar putea doar sa spuna ca nu se stie, afirmatiile nu sunt plauzibile in momentul de fata.

| a răspuns (pentru CristinaAnAAAA):

Cică nu se amână anul școlar!