| AndFS a întrebat:

Bună ziua am și eu o problema intima.în urma cu 3 luni mi am început viață sexuală știind ca am probleme cu menstruația pentru ca aceasta este neregulata, absenta chiar 4-5-6 luni. Următoare luna mai precis în august ciclul menstrual a fost unul normal cu durata de 6 zile însă acum mi a întârziat 11 zile. Recunosc ca actele sexuale nu au fost toate protejate dar partenerul nu a ejaculat iar după fiecare act amândoi ne duceam la baie..Sunt noua în așa ceva și mă panichez.Ce ar trebui sa fac? Sau ce înseamnă?

Răspuns Câştigător
| corbulalbrosu a răspuns:

Ar fi trebuit sa stii ca in cazul in care o femeie are un ciclu menstrual neregulat este imposibil de calculat si foarte greu de deterrminat perioada fertila.Din acest motiv pentru a preintampina orice posibilitate de a ajunge in situatia de a ramane insarcinata (cu o sarcina nedorita), intotdeauna sexul trebuie sa fie protejat printr-o anumita metoda de protectie. Partenerul de sex trebuie sa aiba o experienta indelungata pentru a reusi sa-ri retina si coordoneze precis ejacularea pentru a nu "scapa" vreodata sperma in vaginul tau. Spalarea exterioara a organului genital masculin nu rezolva deloc indepartarea spermei ramase INTOTDEAUNA in uretra, care INTOTDEAUNA se va scurge in vagin in cazul unei a doua reprize de sex. Aceasta sperma ramasa in uretra, este suficienta cantitativ pentru a asigura posibilitatea fecundarii ovulului in cazul in care femeia este in perioada fertila. In cazul tau nu se poate spune ca ti-a intarziat menstruatia deoarece nu ai nici un reper fix/stabil fata de care sa te referi/raportezi. S-ar putea ca si in acest moment menstruatia sa ti se porneasca la o data ulterioara, imposibil de apreciat acum din moment ce nu ai un ciclu regulat. Probabilitatea de a fi insarcinata exista, de aceea pentru linistea ta sufleteasca ar fi indicat sa-ti faci un test de sarcina. De asemenea sfatul cel mai indicat ar fi acela ca de acum inainte (daca ai scapat si nu esti insarcinata) sa practicati doar sex protejat intotdeauna. Multa sanatate.

| AndFS explică (pentru corbulalbrosu):

Vă mulțumesc! Și în legătură cu experiența partenerului.El a avut o relație de aproape 5 ani și nu a întâmpinat așa probleme..fie ca actele au fost protejate sau nu. Mulțumesc încă o data pentru răspuns

| corbulalbrosu a răspuns (pentru AndFS):

Cu multa placere, sper sa-ti fie de folos datele transmise prin raspunsul meu. Multa sanatate.

| AndFS explică (pentru corbulalbrosu):

Asemenea și dvs.

7 răspunsuri:
bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

NU ai dat detalii : vârsta, când ai avut PRIMA menstruaţie/menarha, dacă eşti în PRIMUL an de ciclu menstrual, datele ciclului menstrual pe cel puţin ultimele 6 luni, dacă au mai fost întârzieri ( în trecut ), dacă ai fost la ginecolog pentru astfel de dereglări, un eventual diagnostic, eventuale tratamente, etc.

Dacă eşti în PRIMUL an de ciclu menstrual, atunci sunt NORMALE astfel de dereglări/întârzieri şi NU ai de ce să te îngrijorezi!

În general, primele 5 menstruaţii întârzie ( uneori chiar şi 3-6 luni, depinde de vârstă ) - dar, cu timpul, cam în decurs de 1 an, se va "regla" cât de cât şi vei avea menstră aproape lunar.

Spre exemplu a 2-a menstruaţie poate întârzia cam 4-6 luni, apoi a 3-a poate veni cam după 3-4 luni, a 4-a cam după 2-3 luni, etc.

Se poate să fie aceeaşi situaţie şi în cazul tău.

NU ai de ce să te îngrijorezi, aceste dereglări hormonale sunt foarte FRECVENTE în primul an de ciclu menstrual.


Dacă NU eşti în primul an de ciclu menstrual, atunci NU sunt normale astfel de întârzieri!

Cauze generale posibile în cazul întârzierii menstruaţiei : răceală, dereglare hormonală, stres, infecţie, probleme medicale ( chist ovarian, ovar polichistic, etc. ), sarcină,...

O întârziere acceptabilă, din diverse cauze : răceală abdominală ( NU răceala "comună" ) sau răceală la ovare ( anexită ), infecţie, medicamente, etc., este de MAXIM 7-10 zile; tot ce DEPĂŞEŞTE 10 zile reprezintă o "problemă medicală"!

Poate fi vorba de :
1 ) o dereglare hormonală - situaţie în care TREBUIE să consulţi un endocrinolog, care îţi va prescrie analize hormonale pentru a determina dozajul din sânge şi apoi vei primi tratament
2 ) probleme de natură ginecologică ( chist ovarian, ovar polichistic, etc. ) - dacă au mai fost astfel de întârzieri şi în trecut - situaţie în care TREBUIE să faci un control ginecologic, unde îţi va face o ecografie ovariană/pelvină ( sau una transvaginală ) pentru a verifica starea ovarelor/uterului şi trompelor uterine.

AMBELE controale trebuie făcute simultan - deci, mergi la medicul de familie şi ceri Trimitere atât la endocrinolog, cât şi la ginecolog!

Dacă este vorba de chist o să-ţi prescrie un tratament cu tablete anticoncepţionale pe 3-6-9-12 luni ( până se dizolvă chistul respectiv ) şi control periodic ( din 3 în 3 luni ).

Dacă NU este chist atunci îţi va prescrie tratament cu Duphaston pe 10-30 zile ( eventual chiar pe mai multe luni ), după care o să-ţi vină regulat menstruaţia.


De asemenea, dacă ai dereglări menstruale dese, poţi să bei ceai ( sau tinctură ) de creţişoară şi/sau ceai de coada şoricelului - vezi informaţii la linkul :
http://www.formula-as.ro/......ului-10059

http://tratamente.naturale.din.plante.alb.ro/......um%29.html

http://www.formula-as.ro/2010/923/medicina-naturii-44/cretisoara-12562


Ori ceai sau tinctură/extract din/de mlădiţe de zmeur - vezi detalii la linkul :
http://magazin.remediu.ro/ceai-zmeur-frunze-50-gr-dacia-plant-683.html

http://www.naturaplant.ro/produse/591/Extract_din_mladite_de_Zmeur

http://www.sanatate-si-frumusete.ro/....../index.php


Aceste ceaiuri NU exclud un control ginecologic!

La ginecolog poţi merge şi SINGURĂ ( FĂRĂ mama, chiar dacă eşti minoră; n-ai precizat vârsta ), TREBUIE doar să ai la tine : actul de identitate + Trimitere ( de la medicul de familie sau de la Cabinetul şcolar ) + Programare ( pe care o poţi face telefonic sau personal ).


Toate cele bune!

| madalinamadu a răspuns:

Când a avut loc ultimul act sexual? În mod normal, o sarcină începe să se facă simțită după două săptămâni de la actul sexual. Simți că se petrece ceva diferit în corpul tău?

| AndFS explică (pentru madalinamadu):

Ultimul act în urma cu 12-13 zile..nu mai știu exact.Și nu simt nimic neobișnuit sau diferit, doar ca stau cu teama

| corbulalbrosu a răspuns (pentru madalinamadu):

Se simte ca "se intampla ceva in organismul femeii" cel mai devreme dupa trecerea a minim 5-6 saptamani de la data nidatiei. In marea majoritate a cazurilor dupa 2 saptamani nu se petrece nici macar nidatia (fixarea ovulului fecundat in endometru). Cati anisori ai Madalina?