| Issioanameli a întrebat:

Bună! As dori sa imi explice cineva domeniile experientiale, activitatea pe centre. etc! Mi-ar fi de folos explicarea amanuntita a fiecarui domeniu si cum pot lucra eficient pe centre cu copilasii! ( sunt in practica, urmeaza sa fiu educatoare).

Răspuns Câştigător
| RoxanaIoana108 a răspuns:

Buna! Sunt ex. eleva a Colegiului Național Pedagogic și studenta la Facultatea de Psihologie și științele educației.

In primul rand, activitatea pe centre se practica la ALA ( activități liber alese). Deci tu, in proiectul tau didactic de practicanta, vei scrie la domeniul experiential: ALA (activități liber alese), iar la activitate: pe centre de stimulare.

Centrele de stimulare pot fi: de construcții (lego), de modelat (lut, plastelina) etc.

Dar, in activitățile pe centre, se pot tine și jocuri de masa. Spre exemplu "Sortează legumele timpurii", in care vei scoate jetoane cu legumele de toamna/primăvara (depinde in ce anotimp ți respectiva lecție), copiii extrag un Cartonaș, numesc leguma, o descriu (este verde, rotundă). Pentru complicarea jocului, poți adauga intruși. Sa spunem ca ai o activitate pe centre, joc de masa: "legumele de primăvara". Printre jetoanele cu legume de primăvara, vei introduce si jetoane cu legume de toamna.


Dacă mai ai nevoie de ajutor, scrie-mi in privat, te ajut cu drag si îți pot da modele de proiecte didactice pe care le-am susținut si eu in liceu.happy

5 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Intreaba pe directoarea gradinitei, ca asa ceva noi nu avem de unde sa stim, nu cunoastem organigrama acelui centru de gradinit, ce tip de ore au in planificare, care sunt lectiile sau ce activitatile pe care fiecare educator are obligatia sa le pregateasca sis a le predea micutilor, ce responsabilitati are educatoarea si asa mai departe.
Aceste detalii sunt facute de directoare gradinitei si inmanate fiecarui educator in parte, cu detaliile aferente.

| RoxanaIoana108 a răspuns (pentru Violleta2022):

Violleta, domeniile experientiale sunt fixate de către ministerul educației, nu de către educatoare. Documentul in care regăsești și domeniile experientiale și tipurile de activități ( spre exemplu activitățile pe centre de stimulare) se găsesc in Curriculum. Nu are nicio legătura cu numărul de ore, este strict un document oficial din către extragi informațiile necesare pentru a completa proiectul didactic.

| Issioanameli explică (pentru Violleta2022):

Informati-va inainte sa formulati un raspuns. Multumesc!

| Issioanameli explică (pentru RoxanaIoana108):

Multumesc pentru clarificare!?