| Vikaa a întrebat:

Buna,as dori sa stiu experientele voastre din studentie,cum a fost sa stati la camin,cum a fost cu colegii,cat de des mergeati la cursuri,v-ati prins voi. Vreau sa va intreb daca mai exista catalog,daca se pun absente sau nu, daca se intampla ceva daca lipsesti o zi, cum se pun note.

Răspuns Câştigător
| WhiteLife a răspuns:

Mi s-a spus ca studentia este cea mai frumoasa perioada a vietii. Nu am avut asteptari mari (si nu am, ca inca nu e gata), dar incerc sa iau partea buna din toate. La noi, unele cursuri sunt obligatorii, altele nu. Profesorul ne spunea la inceputul anului daca tine cont de prezenta. In general cursurile nu sunt obligatorii, dar profii au pretentia da vada studenti in sala (macar jumatate). La noi, cel putin, se citea de pe slide-uri si eram mai castigati daca stateam acasa. Exista un caiet, pe care il are fiecare sefa de grupa, unde trebuie sa tina prezenta la fiecare curs, dar sefa noastra (cand venea la scoala) nu il aducea. Profii care vor prezenta ne pun sa ne scriem numele si grupa pe o foaie care circula prin sala (si se treceau si din cei absenti). Unii profi nu rotunjeau nota daca nu le era cunoscuta fata ta, altii ne dadeau un punct in plus daca aveam toate prezentele. Laboratoarele, in schimb, sunt obligatorii si se admit cam 3 absente, dar si alea trebuie recuperate (daca grupa mea are laborator luni si nu pot merge, merg cu grupa de marti si tot il fac). Cine are mai mult de 3 absente la laborator, automat nu intra in examenul din sesiune (sau are direct refacere). Se dau examene si acolo, dar nota nu e trecuta niciunde, important e sa iei peste 5 ca sa poti da examenul de curs. Motivarile nu se iau in considerare. Absenta e absenta, chiar daca ai fost in spital, trebuie maxim 3, altfel nimeni nu discuta cu tine. Catalog este online (nu stiu daca toate facultatile au) si secretara ni le trece acolo. Este si carnet de student, dar doar la examene orale ni se trece nota acolo. Am observat ca tantiile secretare nu se prea bucura daca mergem sa intrebam ce nota am luat, asa ca cel mai bine e sa stam cuminti si profa trimite sefei de an lista cu notele (nu tot timpul, asta e cazul ideal).

Timp de 3 ani am stat la un camin privat, cu studenti de la o alta universitate. A fost foarte ok, m-am inteles foarte bine cu colegele de camera/apartament si am legat prietenii foarte frumoase. La caminul de la stat nu stiu cum e, dar te poti muta daca nu iti plac colegele de camera, si dupa primul an, daca iti faci 2-3 prietene, poate poti sa stai cu ele in camera si sa fie ok. E mai greu, pentru ca e spatiul mic, depinzi cumva si de ceilalti (lumina, zgomot, curatenie), dar dupa ce te obisnuiesti va fi frumos happy

6 răspunsuri:
| Adry05 a răspuns:

Depinde de facultate, unii profi fac prezența, și țin cont de număru de prezențe când dai examen.
poți avea colocvii în timpul semestrului, adică o testare a materiei învățate până la momentu ăla ca să ai mai puțin în sesiune. În rest nu, doar sesiune. Nu există ascultări sau teste surpriză, toate sunt anunțate.
LA cămin e foarte fain, am stat doar un semestru dar am mai fost în vizită și mi-a plăcut, chiar recomand dacă nu ești o persoană foarte timidă și singuratică.
la curs mergi în funcție de cât te interesează cursu, cât consideri și cât îți cere profu.
oamenii sunt mult mai deschiși și faini la fac față de liceu

| Mosotti a răspuns:

La mine a fost frumos in studentie, nu se puneau absente, de multe ori profii habar nu aveau cine esti, nu se intampla nimic daca lipsesti, la laboratoare nu ai voie sa lipsesti doar.
Eu am facut informatica si psihologia dar la privat, acum nu stiu cum e la stat.
Am stat acasa, ca fac era la 10 min de mine, nu la camin.

Cea mai mare aventura e cand vrei sa mai copiezi la materiile care nu-ti plac, acolo e durere!
Acolo plan, simulari, pregateli ca sa fie cat mai sigura operatiunea, ne prinde, nu ne prinde, era si nasol, ca erau si asistenti la supraveghere care mergeau prin clasa ca dracu, insa cu metode inteligente ii fentam si pe aia.

Colegii erau toti okey, din 100 care erau in grupa daca veneau 70 sa zicem pe la cursuri.

| JicaContra a răspuns:

Tot ce imi aduc aminte sunt cele 3 minciuni ale studentului:
1. dezbraca-te ca nu iti fac nimic
2. imprumuta-mi cursurile ca ti le dau inapoi (am inteles ca acum sunt niste tablete care invalideaza minciuna asta, pentru ca nu mai imprumuti nimic, trimiti o copie a cursuluiwinking )

CEA MAI TARE:

3. de maine ma apuc de invatat big grin (yeah, RIGHT)

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Primul meu an de studentie l-am facut in mare parte la mine acasa in pijamale, din varful patului. laughing
Dar o sa iti spun cum a fost primul semestru:
Ma mutasem singura in Bucureşti (singura in chirie, nu la camin) si asta a fost cea mai faina parte. Trebuia sa merg la facultate 4 zile pe saptamana, si mergeam mai mult la seminarii, si la cursuri aproape deloc. La seminarii mergeam pentru ca unii profesori faceau prezenta. Dar erau si profesori care nu tineau cont de prezenta. Doi nu faceau deloc, si era unul care o facea doar daca ii aminteam noi, studentii. Catalog nu stiu daca exista, eu nu am vazut asa ceva. Aia de faceau prezenta, o faceau pe ciornele lor.
Nu se intampla nimic nici daca lipsesti o luna. Da, am colegi care lipseau la greu.
Faceam cu autobuzul cam 30-40 de minute pana la facultate, iar dus-intors pierdeam cam o ora- o ora si jumatate pe zi. (clar, din toamna o sa imi caut chirie in botul facultatii daca se poate, m-am saturat de autobuz si de timpul irosit.)
La cursuri niciodata nu se face prezenta, deci tu decizi daca te duci sau nu. Eu am decis ca nu. laughing
Mama imi trimitea mancare saptamanal, dar mai gateam si eu din cand in cand. Faceam paste, mici, pui la cuptor, salata beouf, salata de cartofi si mai multe chestii dar nu imi vin acum.
Cu notele e mai complicat, fiecare profesor are propriul sistem. Exista nota din seminar, nota din examen si nota finala. Nota finala e aia care conteaza. Unii profesori le aduna, altii fac media intre seminar si examen 50-50 alti 30-70, etc. E complicat. Se pun puncte si pe proiecte, pe care daca nu le faci o cam incurci, alea sunt importante rau de tot.
Primul an e mai greu, dar dupa te obisnuieti si nu mai ai treaba.

| ReZiSTorr a răspuns:

Am terminat anul 1 la Universitatea Tehnica din Cluj Napoca. Catalog nu exista, la cursuri merge cine vrea, dar sunt profesori care iti dau "puncte in plus la examen" daca mergi la cursurile lor.Nimanui nu-i pasa de tine ca mergi ca nu mergi la cursuri, unele cursuri sunt de umplutura daca mergi pe ramura tehnica, niste lucruri care nu o sa iti foloseasca pe viitor.In schimb trebuie sa ai toate laboratoarele facute si la fel si seminarele, sa nu ai nici o absenta deoarece nu vei putea intra in examen.La camin mi-a placut, m-am acomodat repede, abia astept sa plec din nou la camin deoarece acasa chiar nu mai am ce face.Depinde,studentia e faina daca stii cum s-o traiesti! Bafta

| Andee10 a răspuns:

Salut!

Fiecare facultate are regulamentul ei cu privire la prezența la cursuri și modul de evaluare, cred că cel mai util ca să înțelegi cum funcționează ar fi să citești regulamentul facultății unde ți-ai dori să aplici. De exemplu, eu nu aveam cursuri obligatorii puteam să lipsesc liniștită dar aveam seminarii și ateliere unde prezența era obligatorie (puteam face maxim 2 absențe la seminarii pe parcursul unui semestru și doar 1 singură la ateliere). Am avut și cursuri unde profesorii țineau evidența prezențelor pentru puncte în plus la notă. Am colegi pe care nu i-am văzut niciodată la cursuri, ci doar la seminarii. Evident că și notele în sesiune reflectau faptul că nu veniseră deloc, și cred că ăsta e singurul lucru cu care absentatul frecvent la cursuri te afectează. La mine cursurile și seminariile era de două ore/o oră jumate.

În ceea ce privește notele, da există cataloage însă acolo se trece doar nota finală pe curs (noi foloseam o platformă numită Academic Info și acolo vedeai exact notele). La noi nota era de obicei 60% examen și 40% activitate de seminar (asta însemnând teme/proiecte/prezentări/puncte de răspuns la curs). Există cursuri unde se dă parțial la mijlocul semestrului, examen care reprezintă jumate din nota finală. Mai sunt cursuri unde se dau colocvii (prezentări de proiect în general) sau examen oral.

Mediul academic e foarte diferit față de liceu. La noi în prima zi după festivitate îndrumătorul de an ne-a explicat tot ce trebuie să știm și cum stă treaba exact.