| Link01234 a întrebat:

În vara aceasta am intrat la liceu, la profilul matematică-informatica, intensiv informatică. Prima întrebare este:cate ore de info voi face? Și ce se preda mai exact la această materie? Voi învață programare în C++?
Apoi, mi-aș dori sa ma fac game developer, dar nu știu ce presupune mai exact aceasta meserie și ce tipuri de game developeri există.
O alta alternativa ar fi sa ma fac web developer sau sa fac roboți(sau ceva în inteligenta artificială, sa o creez sa inovez lumea).
Ma puteți ajuta? Vreau sa îmi spuneți ce presupun aceste meserii și ce tipuri exista pentru fiecare meserie în parte., ca să ma gândesc ce mi-ar plăcea și ce as vrea sa urmez dupa.

Răspuns Câştigător
| LPCTSTR a răspuns:

In a 9-a ai o ora de info pe ne-intensiv, s-ar putea sa ai doua.
Se preda, in marea majoritate a scolilor, C++, fundamente si logica informationala. Când zic C++ ma refer la sintaxa, nu la limbajul in sine, caci cu limbajul intelegi algoritmi, asta se invata la liceu la mate-info: algoritmi, nu cum sa lucrezi cu consola, cu sistemul, cu internetul, cu alte programe, integrare vizuala si cate si mai cate, pe astea le vei invata la facultate.
Trebuie sa iti stabilesti ce vrei sa inveti: programare la nivel strict superior, adica masa de software ce nu implica hardware-ul (jocuri, browsere, programe editat foto/video) sau programare la nivel inferior, adica masa mai mica de software care implica strict hardwareul si nu necesita neaparat o interactiune cu utilizatorul (drivere, echipamente IoT).

Pentru game development te poti imparti in programator, level designer, sau model designer (modele 3D, integrarea personajelor), cel putin astea sunt cele mai cautate. Pentru programator in industria jocurilor video ai mai multe optiuni de limbaje de programare: C++, C#, Java + altele mai mici pentru integrarea cu serverele ca Python, PHP, etc., cu cate stii mai multe, cu atat vei fi mai util, iar sansele de angajare vor fi mai mari.

Pentru web developer ai merge daca ai inclinatie spre internet si servere. Mecatronica este altceva, nu prea intalnit sau cautat acerb. Iar cu inteligenta artificiala te intorci la calculator.
Sa inovezi lumea este un pic un plan prea maret pentru capacitatile inteligentei artificiale de acum, cu suportul tehnic de acum, nu imposibil, doar ca dureaza.

1 răspuns:
| GeorgianRaGe a răspuns:

Buna.
La informatica se face programare. In primul an de liceu vei face algoritmi. O sa faceti programe in pseudocod (calea de mijloc intre limbaj natural si limbaj de programare). Un program are rolul de a rezolva practic o problema - de matematica, de economie, de fizica chiar, sau sa desfasoare anumite actiuni gen derularea unor filme sau fisiere audio. Tot ce folosesti pe pc si nu e fizic, inseamna ca e program : winamp, photoshop, word, orice.
Eu zic sa nu te descurajezi. Vei invata totul de la zero in clasa a9a si poti fi chiar mai bun decat ceilalti. Eu asa am facut. Nu facusem programare in gimnaziu dar cand am inceput liceul, fiind la mate-info chiar intensiv info, m-am pus sa invat si chiar imi place. E o cale de a rezolva probleme, de a elabora programe. Este dragut sa stii ca pe viitor, daca muncesti, poti lansa un soft popular pe care sa-l foloseasca toti gen excel, power point, bs player, mozila si altele.
Din clasa 12 dai atestat in informatica si pe diploma scrie asistent analist IT (adica asisti un programator mai bun, il ajuti). De atunci te poti si angaja, daca iti gasesti undeva de munca. La o firma care testeaza jocuri, care dezvolta softuri, care face orice legat de computere. Iti poti alege orice ramura in facultate - internet si browsere, design, dezvoltare de aplicatii. Eu sunt in clasa 11 la un profil de mate-info intensiv asa ca orice intrebari ai, iti voi raspunde.
Dupa facultate, la licenta, iesi analist IT.
Este mai greu la orele de mate la acest profil decat la stiintele naturii iar subiectul de bac este mai greu decat la stiinte.
Bacul se da deci la mate - cel mai greu, romana si alegi intre fizica/bio/chimie/info.
Se fac 4 ore de mate pe saptamana, 5 ore incepand cu clasa 11; 3 ore de fizica pe saptamana; vreo 5 ore de info pe saptamana, apoi din a11a cate 7.
Teza se da la mate, romana, info si alegere intre bio/fizica/chimie. La stiinte nu dai teza la info, dar dai la 2 obiecte dintre biologie / chimie / fizica.
Este mai bine sa dai la mate-info, e ceva de viitor - se cauta si se plateste bine. La stiinte merg majoritatea care vor sa mearga la farmacie sau medicina. Totusi, de la mate-info poti merge si la finante-banci, la matematica si chiar si la medicina dar ti-ar fi greu acolo caci nu ai asa multe ore de biologie si chimie ca ceilalti.
La mate-info simplu, adica nu intensiv, se fac 5 ore de mate pe saptamana si mai putin informatica. Eu as merge la intensiv in locul tau, informatica e frumoasa in ciuda a ceea ce zic altii. Daca ai invata macar 2 ore in weekend la info si iti faci toate temele si esti atent la ore => esti super bun la programare.
De la mate-info ai acces la cele mai multe si cele mai bune facultati, nu iti va parea rau.
1. Informatica - 5 ore ( 4 ore in clasa a 9a )
2. T.I.C. - 2 ore ( a 9a si a 10a )
3. Matematica - 4 ore
4. Romana - 3 ore ( 4 ore in clasa a 9a )
5. Limba incepatori si limba avansat cate 2 ore
6. Fizica - 3 ore
7. Chimie - 2 ore
8. Biologie - 2 ore ( clasa a 9a si a 10a), o ora urmatorii ani.
9. Educatie fizica /Geografie / Istorie / Religie/ Stiinte sociale ( logica, psihologie, educatie anteprenoriala etc) - o ora
10. Muzica / Desen o ora la 2 saptamani - asta doar in clasa a 9a si a 10, dupa scapi.