|

Bună TPU! Am 15 ani si sunt la liceu în clasa a IX a. Aș dori și eu niște sfaturi cu privire la un mod de învățare mai eficient de la cei care învăța mereu. Eu până acum am învățat mecanic și mai târziu mi-am dat seama că după o săptămână sau o perioadă scurtă de timp uitam ce învățăm. În prezent nu prea mai învăț deoarece mi-e frică că nu o să rețin informațiile și am să le uit. Vă rog să mă ajutați! Ps : Îmi pare rău dacă am greșit categoria!

6 Raportează Evaluează
6 răspunsuri:
| a răspuns:

Ca sa inveti logic si sa pot retine lectiile trebuie sa fai urmatoarele:
- elimini orice aparatura telefonica din camera (telefon, laptop tableta), sau le inchizi (TV, PC)si pana nu ai terminat cu invatatul pe ziua respectiva, nu le deschizi.
- mananci si mergi la toaleta, ca pe urmatoarele 3-4 ore, sa nu ai nevoie de ele.
- te apuci de invatat citind cate un paragraf, incercand sa-i intelegi logic esenta lui si sa o retii. Nu incerca sa memorezi fraza, ca-i greu si o uiti repede. Doar esenta frazei, dar inteleasa logic, ca asa se sedimenteaza in creier.
- faci asta cu fiecare lectie in parte, fiecare obiect si la sfarsitul zilei, vei vedea ca stii ceea ce ai invatat foarte bine.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Uiti ceea ce inveti deoarece atat de bun este sistemul roman de invatamant incat dupa ce inveti o lectie nu se mai aduce vorba sau nu-ti mai trebuie pe tot restul parcursului liceului.

Singura exceptie care imi vine in minte este matematica. In schimb la romana, geografie, istorie, etc, inveti ceva si apoi faci ceva cu totul diferit. Cum sa retii acel ceva invatat cand nu se mai aduce vorba despre el? Odata ce nu folosesti acele noi notiuni in mod repetat e cam imposibil sa le ti minte asa.

Eu am uitat ce am invatat pentru examenele de la facultate din anul 1, deoarece unele materii nu au nici o legatura cu cele din anul 2. A trecut 1 an, creierul le considera informatii nefolositoare deoarece nu le-am mai utilizat de mult si le-a sters.

Cam asta e scoala. Inveti sa iei o nota buna, apoi uiti si adio.

Banuiesc ca nu ai uitat tabla inmultirii deoarece o folosesti mereu zi de zi, de atata timp. Fi sigur ca daca o invatai pentru 1 ora sa iei o nota cand erai mic si de atunci nu o mai foloseai niciodata pana acum, o uitai.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Fiecare are alt stil de a retine ceea ce invata. La unii functioneaza cititul cu voce tare, la altii merge subliniatul cu culori diferite. Eu incerc sa inteleg ce vrea sa spuna textul respectiv, imi creez imagini si il regandesc in cuvintele mele, cu modul meu de exprimare. Asta merge la mine. Poti incerca si tu.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Trebuie sa cauti o metoda care sa functioneze pentru tine.Invatatul logic se invata in timp.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Bună.Am 14 ani, deci ma aflu si eu intr-o lunga perioada de studiu..Iti pot da niste sfaturi si moduri in care sa retii informatiile logic:
-daca inveti ideile complete si incerci oarecum sa ti le spui tie(sau unei persoane dornice sa asculte)folosind cuvinte tale, vei incepe sa intelegi mult mai bine.iti recomand sa si gandesti ceea ce inveti ca sa iti dai seama ca totul are o ordine logica;
-iti recomand sa inveti fiecare lectie pe fragmente(le retii mult mai bine,iar in timp ce invetu le poti relua pe rand,spunandu-le intr-un final pe toate;
-poti folosi surse in plus de documentare daca ceva nu iti este bine fixat in cap happy macar sa iti faci o idee
-nu fi atat de concentrat pe studiere,nu iti recomand sa inveti fara cateva mici pauze. Astfel,creierul va fi mult mai centrat pe urmatoarele lucruri de invatat din lectie;
-poti descoperi o proprie metoda pentru a retine bine informatiile(de exemplu, cunosc o persoana care invata prima si ultima litera a fiecarui cuvant, reusind sa inteleaga usor totul)-asta nu stiu cat de mult te-ar ajuta pentru ca eu sincer nu reusesc sad
-nu te stresa prea mult pentru ca astfel oui mult mai multa presiune si nu vei mai avea ambitia sa continui!
Cam atat stiu, sper ca te-am ajutat macar putin si spor la invatat, nu te da batut!

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Salutare! Am sa incep prin ati spune ca si eu am avut aceeasi problema, doar ca mi-am dat seama putin mai tarziu de cat tine, deci esti norocos!
In primul rand, eu citesc o data sau de doua ori pentru ca sa imi fac o idee despre ce e vorba. Dupa care imi iau o foaie si imi notez ideile principale pe care le-am retinut.
Ideea este sa treci tot ce citesti prin filtrul mintii tale, nu sa retii cuvant cu cuvant.
Eu imi pun mereu intrebari, de exemplu: unde se foloseste ce invat eu acum si incerc sa fac legaturi cu ceea ce am invatat pana atunci.
Asa invat eu. Poate altii au alte metode. Important e sa iei ce e mai bun de la toti si sa nu te descurajezi. Nu uita ca nimeni nu e perfect, ci ne perfectionam pe parcurs.
Daca mai ai nelamuriri, intrebari, te ajut cu drag!

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează