| Nimeni91 a întrebat:

Voi ce materie ati ales la disciplina la alegere: geografie sau socilogie?(sau alta materie din lista). Sunt abia in clasa a 11 a, insa stiu ca sociologia se face doar un an si profesoara mea nu prea ne preda bine, nu foarte detaliat si ceea ce ne preda este pe langa subiect, multe lectii care nu se regasesc in programa de bac, dar pe care le facem pentru ca sunt in carte! La geografie imi e groaza sa incerc macar sa visez ca pot sa ma inscriu, deoarece imi e foarte greu cu hartile, le retin pentru un scurt timp, apoi le uit de parca nici nu au fost invatate si intelese vreodata.
Sociologie este o materie accesibila, pe care sa o pot invata singura? Desi fac aceasta materie acum, e ca si cum nici nu as avea asta in program. Daca mi-ati putea raspunde v-as fi foarte recunoscatoare!

5 răspunsuri:
| Adry05 a răspuns:

E ușoară sociologia, ai mai puțin de tocit decât la geogra și dând puțini cred că și profii la corectat sunt mai indulgenți
la logică e și mai ușor dacă pricepi materia că nu prea ai nimic de învățat/tocit

| Nimeni91 explică (pentru Adry05):

Multumesc pentru raspuns!?

| SingleForOne a răspuns:

Eu am dat la sociologie pentru că mă pasiona cum interacționează oamenii între ei, statistici despre câți oameni ce fac, cine sunt, unde fac/sunt, de ce, și cum au ajuns să realizeze unele lucruri. Sunt o tonă de întrebări, și tot atâtea răspunsuri și soluții. E ca o joacă a gândiri logice (sociologice, fiind pe subiect).
Și la mine profesoara a fost vai de capul ei, eu abia am învățat la materia asta în timpul acelui an sau cel de după. M-am uitat la câteva subiecte de examen de sociologie, și nu mi se părea greu. Unele subiecte pot fi despre termeni specifici pe care îi întâlnești în lecții, alte subiecte vor fi despre ce știi tu despre anumite idei (de exemplu: "ce înseamnă meritocrația, ce rol are în societate, aspecte pozitive și negative, ai promova aceasta idee?"
Totuși, din lipsă de consolidare din partea profesorilor și a colegilor, nu am avut o idee la ce să mă aștept. Parcă eram picat din cer în sala de examen, iar pe foaia de examen erau câteva lucruri de care îmi aminteam din manual, și câteva lucruri despre idei generale sociale despre care știam deja, deși trebuie argumentat în stil sociologic, iar acesta l-am învățat cât de cât pentru că m-am interesat singur (de exemplu, cum evoluează societatea, din perspectivă socială). Acum nici n-am idee ce am scris pe foaia aia, nici măcar un cuvânt, dar tot am luat un 8.

Deci e ușor, numai că trebuie să te interesezi, și să înveți chiar dacă ești pe cont propriu.
Manualul ar fi îndeajuns, dar de asemenea ai și internet, deci aria de căutare este mai largă. Ai putea lua 7-10 fără griji. Deși, neînvățând pentru note, ci pentru a dobândi o gândire avansată, sociologia e o materie fascinantă, ai putea învăța multe lucruri interesante, mai ales dacă te interesează lucrurile legate de domeniul uman, societății, și evoluția acestora, și mult mai multe. Singurul dezavantaj ar fi despre grafice, statistici, numere, procente, și chestii de genul acesta. Dar nu e greu nici asta, e relativ ușor-mediu chiar dacă te pierzi cu numerele.

P.S.: Mai mult m-a pasionat ideea de a da la filosofie decât la sociologie, doar că în anul următor am făcut filosofia cu aceeași profesoară. Informațiile sunt de 10 ori mai multe, și trebuie argumentat în stil filosofic despre atâția filosofi + opinia ta. Deci, am rămas pe ideea de examenul la sociologie ca cea mai bună opțiune. happy

| SingleForOne a răspuns (pentru SingleForOne):

P.S.2: Am vrut să dau examenul la economie, pentru că e mai aplicabil în viața decât celelalte 2, și îmi plăcea și ideea acea, dar avea în considerare prea multe numere, procente, calcule matematice, și tot așa. Deci, Sociologia ar fi o materie mijloc între economie și filosofie, dar și puțin mai specială în felul ei.

| Nimeni91 explică (pentru SingleForOne):

Multumesc mult pentru raspuns! Aveam nevoie sa aud si parerea altei persoane!