| MagElena a întrebat:

Bună ziua! Sunt în primul an la Facultatea de Construcții la fără taxă, am luat bursa de merit până acum, pe primul semestru m-am prezentat la examene, dar am niște restanțe, dar pe al doilea semestru m-am prezentat doar la câteva examene din cele pe care le aveam și aș vrea să-mi retrag dosarul pentru a mă putea înscrie la o altă facultate. Întrebarea mea este, dacă banii bursei de merit trebuie restituiți, dat fiind faptul că nu m-am prezentat la toate examenele din semestrul al doilea? Există un regulament ceva în privința asta?

1 răspuns:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu trebuie restituita bursa, ai primit-o pe meritul tau, dar va trebui sa platesti taxa de studii, daca vrei sa intri tot pe loc bugetat la a doua facultate.
Conform art.142, alin.(6) si urm. din L.1/2011, a educatiei nationale, cu md. si compl. ulterioare, citez:
„(6) O persoană poate beneficia de finanţare de la buget pentru un singur program de licenţă, pentru un singur program de master şi pentru un singur program de doctorat.
  (6^1) Persoana care a beneficiat gratuit de şcolarizare în cadrul unui program de studii universitare finanţate de la bugetul de stat are, în condiţiile legii, dreptul de a urma un alt program de studii universitare în cadrul aceluiaşi ciclu de studii universitare:
a) în regim cu taxă, dacă instituţia de învăţământ superior de stat organizează programul şi în acest mod;  
  b) în regim gratuit, cu finanţare de la bugetul de stat, în condiţiile în care persoana achită contravaloarea serviciilor de şcolarizare de care a beneficiat anterior cu finanţare de la bugetul de stat, integral sau parţial, în cazurile în care programul de studii la care a fost admis este organizat doar cu finanţare integrală de la buget.
  (6^2) Încasarea sumei reprezentând contravaloarea serviciilor de şcolarizare se realizează de către instituţia de învăţământ superior de stat care a asigurat şcolarizarea, aceasta având totodată dreptul de a stabili ca plata efectivă a sumei să se realizeze şi în tranşe/rate. Sumele încasate se fac venit la bugetul de stat.
  (6^3) Cu ocazia înmatriculării persoana prevăzută la alin. (6^1) prezintă dovada că a efectuat/efectuează plata prevăzută la alin. (6^2)."