| Lustra a întrebat:

Caut deja de o saptamana facultati, specializari, domenii, cursuri in cadrul lor, programe si am ajuns la concluzia ca n-as face fata nicaieri, iar daca m-as descurca, nu e un domeniu de viitor.

Am 8.2 la Mate in BAC (M2) si 9.2 la Fizica(Liceu Tehnologic). La "Inginerie", te mananca matematica si eu n-am fost mate-info, mai ales cand m-am uitat peste cursurile de matematici speciale, algebra, etc.
La Economie, marketing, managment, etc. faci 3 ani licenta dar nu te ajuta cu mare lucru sa te angajezi mai usor, din ce am inteles peste tot.
La Filosofie, Litere, Arte, Istorie, Geografie si alte materii de genu, cam iesi somer la noi.

"Daca faci ce iti place te vei descurca oriunde".
Nu stiu ce-mi place, nu stiu exact cu ce se mananca fiecare domeniu, nu stiu daca voi face fata sau daca o sa pot tine pasul si o sa termin.

M-am focusat pe BAC si am zis ca dupa, voi alege o directie, dar nu e chiar atat de usor. Sa nu mai zic ca ma asteptam sa repetam anul acum vreo 2 luni.

Pareri, sfaturi, idei? Cat de elaborat puteti voi,

Răspuns Câştigător
| Tataru_Ionut_2001 a răspuns:

Ai putea sa te orientezi cătrefacultati mai ușoare de IT, cum ar fi telecomunicațiile. Eu spre exemplu când am fost la primele cursuri de algebra mi se părea ca oarecum are puțin din ce am făcut în liceu, doar ca de vreo 10 ori mai greu, asta pana când am avut primul test la algebra, și ba nu știam nimic, doar am fost atent la câteva cursuri și atât, iar pe lângă asta la test m-am uitat în foaia colegului iar metoda de rezolvare era aceeași, doar subiectele erau diferite, asa ca m-am apucat sa rezol testul după metoda lui, și a funcționat, am luat 7. Deci ideea e ca se poate, nu e atât de greu pe cât ți se pare darr trebuie sa muncesti...sa te duci la cursuri. Cum vrei sa treci facultatea dacă nu te duci la cursuri și nu esti atenta la profesori și înveți doar în sesiune? Nu mai e ca în liceu, fiecare chestie pe care o înveți îți va fi de folos în cariera, acum depinde de ce facultate îți alegi. Eu spre exemplu, pe lângă un job în IT, vreau sa încep sa vand pcuri pe olx, din care pot face lejer 3000-6000 de lei pe luna, ca ulterior sa îmi deschid un service, GSM etc.

Deci depinde de mai mulți factori chestia cu facultatea, dacă poți sa reușești în viata cu sau fără ea.

Îți zic din start, dacă te duci la o facultate precum management, istorie, filosofie etc, ai sa mori de foame, la propriu, chiar am o ruda care din păcate a terminat o facultate de istorie din care nu s-a ales cu nimic.

Îți sugerez sa urmezi ori o facultate în IT, inginerie sau arhitectura, astea sunt singurele opțiuni care îți vor aduce un venit din care sa spui "ba viata e frumoasa ce sa mai", adică o sa ai un venit ok și sa îți permiți lucruri

| Lustra explică (pentru Tataru_Ionut_2001):

Referitor la IT, nu ma vad stand in fund la birou sau acasa programand si avand un teanc de bani, Ar fi foarte bine, dar nu mi-ar placea, caut ceva mai dinamic.
ETTI, Inginerie Electrica sau AR (Autovehicule Rutiere). O chestie interesanta pe care am vazut-o intre ETTI si IE, este ca la Inginerie Electrica faci mai putina matematica fata de ETTI, conform programei, ceva gen un semestru in minus de mate in Anul 1 sau 2.
Numai ca la una lucrezi cu curenti mari, IE, la alta e o electronica mai fina, dar per total in acelasi domeniu ajungi cu ambele.

La AR, chiar daca nu am dat bacu la mecanica, am dat termodinamica si curent, s-ar putea sa inteleg mai logic si usor chestiile. Sunt multe materii acolo ce le-am facut si in liceu precum Termodinamica, Termotehnica, AutoCad, Desen Tehnic, DAAR, sunt niste materii destul de grele cum ar fi Structura materialelor, ceva geometrie analitica sau ceva de nici nu pot desena

Ma rog, overall, cred ca voi da la Inginerie, chiar daca e mai greu si posibil sa nu reusesc sa o termin. Din punctul asta, nu mai am increde in nimeni, nici macar in mine, ( Asa am zis si la BAC, ca s-ar putea sa nu iau 5 si sa dau in toamna, si am luat 9.2), am ajuns la un punct in care chiar nu ma mai pot auto-evalua.

Alte aspecte importante de care vreau sa beneficiez, ar fi proiectele din cadrul facultatii, viata de student, noi relatii, experiente, imbinate cu studiul in domeniu evident.
Chestiile astea mi-au lipsit in liceu, nu am prea avut ocazii si nici n-am simtit nevoia. Dar acum chiar simt ca n-am facut chiar tot, si vreau sa le fac in continuare.

5 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Decat sa obtii o diploma de facultate de 3-6 ani si sa nu-ti gasesti loc de munca, mai bine invata o meserie rara, cautata (care e si banoasa).
De exemplu, meseria de tamplar (in lemn), sudor special etc. sunt foarte bine platite, mai ales dupa 4-5 ani de experienta de ucenicie.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Nu e un domeniu de viitor. cam iesi somer la noi.
Dacă ar fi așa cum vezi tu lucrurile, nimeni cu facultate nu și-ar găsi loc de muncă. Realitatea e invers.
Nu stiu ce-mi place.
Ce vrei să elaborăm, ca să te ajutăm să îți placă ceva?

| Aliveralovera123 a răspuns:

Ideea este ca in Romania daca in timpul liceului nu ai avut diferite activitati nu prea stii pe unde sa o iei, in ce directie si cand ti se pune marea intrebare "Unde te vezi peste 5 ani?" nu stii ce sa raspunzi.
In aceasta situatie ma aflam si eu anul trecut cand am terminat liceul, nu stiam ce sa fac cu viata mea, pe unde sa o iau si in ultimele 2 luni de liceu am lasat-o pe dreapta cu liceului si nu m-am pregatit pentru bac, l-am si picat, dupa asta chiar nu am stiut ce sa fac dar mie mi-au placut calculatoarele de mic si am ales sa fac un curs de programare si sa-mi iau licenta de "Analist programator" si dupa asta mi-am dat seama ca nu este chiar ce as vrea sa fac si ca nu pot sta o zi intreaga in casa pe un scaun holbandu-ma la un monitor si in acest moment as vrea sa imi traiectoria, nu consider ca am pierdut acest timp pentru ca imi va folosi tot ce am invatat pana acum.
M-am lungit dar ideea este ca daca alegi un drum in viata sa stii ca nu va fi drept, vor aparea intersectii si vei putea lua alegeri, daca la un moment dat simti ca nu iti place ce a ce faci si vrei sa alegi alt domeniu poti schimba asta pentru ca este viata ta si tu vei fi responsabil/responsabila in viitor.
Daca vei urma o facultate probabil ca in primul an te vei simti lejer si te vei gandi " Acum stiu ce sa fac" dar este foarte probabil sa iti dai seama ca parca ai vrea sa incerci si altceva.
Pe mine a inceput sa ma pasioneze culturismul si partea de fitness/nutritie si vrea sa urmez un curs pentru a fi antrenor personal.
Nici la bac nu am scris atat laughing)
Bafta in continuare si daca citesti tot astept un feedback laughing

| Lustra explică (pentru Aliveralovera123):

Bine ca am eu bacul, dar nu stiu ce sa fac cu diploma laughing Ma declar in aceeasi oala cu tine, cu sau fara bac din punctul asta de vedere.

Si eu am alte planuri secundare in cap, la 25 ani vreau sa dau atestat pentru instructor auto, Agent de vanzari/imobiliar, mi-a facut placere sa vad marfuri, pe cont propriu, aduse din afara. Mai sunt multe idei, chiar daca nu-mi ies mi-ar face placere sa le incerc.