|

Ce înseamnă "plăti karmice"?

Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Cȃnd vine vorba de karmă sunt multe definiții și interpretări pentru acest cuvȃnt. Nu am intenția de a analiza originile cuvȃntului, pentru cei care doresc să facă acest lucru vă recomand o carte se cheamă Bhagavad Gita. Ȋn notele explicative ale cărții este prezentată originea cuvȃntului și semnificația dea lungul timpului. Dar și textul cărții reprezintă o explicție practică a ciclului karmă – dharmă.

Ce vreau să fac ȋn schimb este să demitific puțin acest concept bine ȋnrădăcinat ȋn textele și conceptele de spiritualitate 101. Pentru aceasta voi pleca de la ideea de karmă – dharmă. Dharma este considerată acea acțiune pe care o faci din și prin legatura cu Brahman Cel Ȋnalt. Karma ȋn această definiție reprezintă acea actiune pe care o faci ȋn afara legăturii cu Brahman Cel Ȋnalt. Seamănă destul de mult cu definiția păcatului din creștinism iar dharma ȋn creștinism este foarte asemănătoare cu harisma.

Pe de altă parte există un alt concept și mod de raportare la karma care consideră ca fiind legea echilibrului – ceea ce dai aceea ți se va ȋntoarce (ceea ce semeni aceea vei culege).

Tehnic vorbind aceste definiții sunt doar moduri diferite de a exprima același lucru. Ȋn concepția brahmanică legea echilibrului este divizată ȋn două părți: partea ȋn care ți se ȋntoarce binele facut – dharma și partea ȋn care ți se ȋntoarce raul facut – karma. Motivul principal al separării este pentru a accentua starea de conștiință necesară pentru fiecare din cele două aspecte. Dacă privim puțin mai detașat ceea ce semeni aceea vei culege. Ȋn principiu ceea ce este „provocator" la legea echilibrului este partea ȋn care culegi furtuna, ca atunci cȃnd culegi cerul senin toate bune și frumoase.

După care, tot conceptual vorbind această karma – partea aia de furtună, este ȋmpărțită ȋn două părți: plată karmică și lecție karmică. Prin plată karmică se ȋnțeleg consecințele acțiunilor tale și prin lecție karmică se ȋnțelege acel comportament, gȃndire, set de definiții pe care ȋl ai de schimbat pentru a nu mai semăna vȃnt. Ȋn esență sunt doar două aspecte ale aceluiași ȋntreg, pentru că nu poți să speri la schimbarea rezultatului pȃnă nu schimbi comportamentul, atitudinea care te-a dus la acel rezultat.


Uite un link :

https://www.inoglinda.com/plata-karmica-si-lectie-karmica/

1 răspuns: