| Thecurious a întrebat:

Cu ce discipline asociati termenii "stiinta" "savant", "cercetare" si "inovare "?
In genere, oaamenii, cand aud de stiinta, se gandesc la fizica, chimie, medicina, biologie, iar cand aud de inovare, domeniile : fizica, inginerie si informatica, robotica si medicina.
In teorie, cercetare se poate face in orice domeniu, insa cele de sus sunt preferate.
Spre exemplu, om de stiinta si cercetator poate fi numit/calificat si istoricul Mircea Eliade.
Intrebarea este : de ce exista aceasta perceptie a publicului larg?

6 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Spre exemplu, om de stiinta si cercetator poate fi numit/calificat si istoricul Mircea Eliade.
Om de gargară despre religii, nu om de știință.

| laSoledad a răspuns:

Pentru ca se mediatizeaza tehnologia si medicina mai mult. Sunt nevoi mai puternice ale oamenilor. Mai palpabile. Iar acele discipline ii afecteaza direct prin rezultatele inovarii lor. "Cercetătorii x au vindecat boala y."; "Cercetatorii z au inovat in tehnologia x. " - Oamenii de rand si investitorii sunt deja pe pozitii, asteptand sa arunce cu bani in ei.

In schimb, inovarile in literatura, economie, antropologie, arte vizuale, etc afecteaza societatea, insa indirect si intr-o perioada mai indelungata de timp, pana cand schimbarile sa se instaleze-n societate. In tehnologie si medicina se implementează orice schimbare direct si la momentul inovarii. In cazul stiintelor umaniste, e altfel.

| christine99 a răspuns:

Pentru ca omenia evolueaza puternic doar cu ajutorul stiintelor exacte si al medicinei. Mircea Eliade putea scrie o carte frumoasa dar nu a inventat electricitatea sau bomba nucleara. Eliade a fost un om important dar nu poate fi considerat om de stiinta, din punctul meu de vedere. Uita-te la americani si chinezi cum se cearta pentru tehnologia 5G sau roverele pe Marte si pe Luna, pur si simplu vezi cine le are, are si o demonstratie impresionanta de putere.

| minrest a răspuns (pentru christine99):

OK, dar fara stiintele sociale, in ansamblu, nu ar fi avut americanii nici societatea in care sa fie posibil sa ajungi la dezvoltarea care sa iti permita sa faci rovere si 5G. Sistemul de ''checks and balances'' intre institutiile statului l-au creat dupa opera lui Michel de Montaigne, care l-a dedus prin analiza institutiilor britanice; fara asta SUA ar fi fost un stat cu functionare prin comanda, ca multe alte state care nu s-au dezvoltat nici pana azi. E un mic exemplu, din nenumarate. Mircea Eliade este om de stiinta, istoric al religiilor, chiar daca a scris SI beletristica.

| christine99 a răspuns (pentru minrest):

In majoritatea cazurilor insa matematica, fizica, chimia, ingineria si medicina sunt mai importante, e doar un adevar necontestabil, cum e faptul ca majoritatea barbatilor sunt mai puternici decat majoritatea femeilor, exista femei care au o forta fizica mai mare, dar majoritatea nu o au, asa e si cu stiintele exacte vs stiinte sociale.

| minrest a răspuns (pentru christine99):

Nu mi-ai citit raspusul, vad. Fara stiintele sociale nu ai societatea in care: 1. Sa exceleze stiintele exacte. 2. Sa se poata crea liber, fara sa te arda pe rug o inchizitia, securitatea sau gestapo, de un fel sau altul. 3. Sa fie rentabil si fezabil sa inventezi si sa inovezi.