| StrongHeart a întrebat:

Cum a reusit Alexandru cel Mare sa invete atat de repede si sa devina un conducator atat de puternic?
Inteleg ca Aristotel i-a fost profesor, dar ce l-a invatat mai concret din filozofie? O arta a razboiului?

15 răspunsuri:
| Bizon95 a răspuns:

Nu a invatat nimic "asa de repede"
a fost EVIDENT UN GENIU STRATEGIC ABSOLUT
nimic din ce inventi nu te pregateste sa vezi EXACT chichita care v-a castiga batalia, si care e ABSOLUT diferita la fiecare batalie

ori el a plecat de la - ne invadeaza persanii cu o armanta de 1 milion SI suntem in spatele Greciei (persanii veneau din SE, Macedonia e in N-NW-ul Greciei) si el cu o armata de 50mii in cateva luni invadeaza el Persia si merge pana in Afganistanul de azi, unde a fost oprit numai prin crima pe la spate

genii strategice absolute numeri pe degetele de la o mana cati au fost in intreaga istorie, imi cap imi vin numai alti doi: Cezar si Napoleon, Cezar a fost de asemenea oprit NUMAI prin crima pe la spate

LE
iar, parerea mea e ca daca nu ar fi fost oprit, poate vorbeam Greaca acum, dar CU ADEVARAT PROBABIL, nu ar fi fost invazie turca/otomana in SE-ul europei timp de secole

| sabin89 a răspuns (pentru Bizon95):

Nu e sigur că a murit de crimă pe la spate. E foarte posibil să fi murit pur şi simplu răpus de o boală - malaria. Prietenul lui murise ceva mai înainte de febră tifoidă. Bolile făceau ravagii în vremea aceea.

| TheGentleman a răspuns (pentru Bizon95):

Gengis Khan a avut cel mai mare imperiu de pe uscat, fără mări

Din păcate pentru ei și din fericire pentru Europa, viața nomadă și-a spus cuvântul. Mongolii de fapt erau preocupati de pășuni pentru cai și vite

| TheGentleman a răspuns:

Tatăl lui a fost Filip al II-lea. Din fragedă pruncie l-a însoțit pe câmpul de bătălie, unde a deprins arta războiului.

Aristotel i-a fost profesor și l-a învățat filosofie, politică, astronomie, matematică. Alexandru nu a fost un tiran, ci un om cult. Peste tot pe unde a cucerit a deschis biblioteci, a făcut drumuri și a răspândit cultura grecească.

A perfecționat stilul de luptă grecesc (falanga) și a fost creativ. A acționat contrar așteptărilor (atacuri de noapte, tactici de gherilă, ba chiar și lupte în câmp deschis, atunci când adversarii se bizuiau prea mult pe superioritatea numerică. (Cum acționa și Spartacus) happy

| StrongHeart explică (pentru TheGentleman):

Filip a fost ucis de un gardian cumva? Si cumva biblioteca arsa "Alexandria" nu ar fi existat daca nu ar fi existat Alexander the Great?

| TheGentleman a răspuns (pentru StrongHeart):

Exact. Orașul ăla este construit din ordinul lui. A cucerit și eliberat Țara Sfântă (Ierusalimul)...

| StrongHeart explică (pentru TheGentleman):

Hei,ce parere ai despre noua biblioteca Alexandria? Stiu ca nu se compara cu cea veche, care avea manuscrisele originale, dar ce impact au acestea, se aproprie macar putin de fosta bilbioteca? Sau au fost sterse multe informatii importante odata cu arderea bibliotecii?
wikipedia spune asa:
"Sunt patru variante care încearcă să explice dispariția celei mai mari biblioteci a antichității:
războiul civil dintre Cezar și Pompei (48 î.Hr.)
conflictele pentru putere dintre păgâni și creștini (250 - 350)
decretul lui Theodosius din 391
cucerirea arabă din jurul anului 650"

| TheGentleman a răspuns:

Https://www.youtube.com/watch?v=V0FHh0Oa6_E

Aici este sintetizată foarte bine viața și ascensiunea lui Alexandru cel Mare :)

| Speranta12 a răspuns:

Ce intrebare si raspunsuri frumoase si inteligente.
Numai de astea sa vad pe TPU!

| Teffan a răspuns:

Alexandru cel Mare a luat in primire de la tatal sau, Filip al 2-lea, o armata deja perfectionata si antrenata, mai ales dpdv al masterizarii tehnicii de lupta numita falanga.

Falanga a jucat un rol deosebit in castigarea razboielor alexandriene, in acelasi mod precum artileria lui Napoleon a determinat victoria in fata unui inamic adeseori superior numeric.

Un exemplu ilustrativ este batalia de la Granicus(334),prima victoria a macedonenilor impotriva persilor, cand oastea lui Alexandru era depasita numeric de armata persana, condusa de generalul Memnon. Avem de-a face cu doua armate de-o parte si de alta a raului Granicus.Persii nu se prea asteptau la o trecere a raului din partea armatei macedonene, deoarece aceasta hotarare ar fi insemnat moartea totala a oastei lui Alexandru, in lipsa unei tehnici impresionante de lupta.
Nici macedonenii nu se asteptau la un ordin de trecere a raului.Totusi,Alexandru tocmai asta a facut, a dat ordin sa se treaca Granicusul.Desfasurarea bataliei a implicat o pozitionare strategica de lupta si o mobilizare ingenioasa a oastei:trecerea pe diagonala, nu marsaluire directa in fata pentru a se lovi din plin cu persii.
Sulitele lungi de 6 metri tineau la departare inamicii.

In istorie se cunosc multe astfel de exemple, cand victoria se obtine intr-un mod neasteptat de usor, in cazul utilizarii unei tehnici de lupta nemaintalnite de catre inamic.
Mai avem si strategia lui Hannibal, care a produs pagube armatei romane de 80.000 de morti, in pofida unui total de 5.000 de cazualitati cartagineze.Este vorba despre batalia de la Cannae(216).

Alexandru a fost fara indoiala un geniu militar.
A trait in vremea campaniilor tatalui sau,si s-a remarcat de multe ori ca un copil si tanar destul de orgolios:vazand ca Filip cucereste teritoriu dupa teritoriu,tanarul Alexandru ramane mohorat deoarece,remarca el:"daca tatal meu cucereste atat de mult,mie ce-mi ramane?"

Aristotel a fost invatatorul si mentorul lui Alexandru,angajat de catre Filip,din dorinta de a-i oferi fiului sau o educatie "pentru regi".In opinia sa,un rege trebuie sa beneficieze de o educatie aleasa; in caz contrar,un pretendent la tron n-ar fi vrednic de acest titlu.
Aristotel l-a invatat de toate:filosofie,mitologie, astronomie, literatura, fizica, zoologie etc.I-a deschis orizonturile si l-a format in omul cult care avea sa devina.Probabil tot de la Aristotel a invatat cumpatarea si abstinenta de la poftele lumesti, in ciuda faptului ca mai tarziu in viata lui, orbit de putere, s-a dedicat luxului si vinului.(probabil si mult discutatelor orgii)

| sabin89 a răspuns (pentru Teffan):

Cum era o falangă?

| TheGentleman a răspuns (pentru Teffan):

Hannibal a avut de partea sa elefanții. Tot eleanții l-au oprit pe Alexandru în India, + o grămadă de boli care au decimat armata

| Teffan a răspuns (pentru TheGentleman):

Da,elefantii functionau precum tancurile de azi.
Erau total necunoscuti europenilor si imi imaginez cat de speriate erau triburile galice cand cartaginezii marsaluiau prin padurile Frantei de azi, trecand Ebroul si Ronul impreuna cu elefantii.

Erau si imprevizibili, deoarece au existat cazuri in care elefantii, speriati fiind, calcau in picioare oastea cartagineza.

| Teffan a răspuns (pentru sabin89):

Mase de oameni, cu sulite in maini.
Sunt poze pe net.(phalanx)

| StrongHeart explică (pentru Teffan):

Armata lui Alexandru cel Mare,din ce am inteles era formata din mai multe grupuri(printre care si traci),majoritatea foloseau sulite foarte inalte, dar toate grupurile erau coordonate corect, toate aveau un scop, daca stai sa studiezi aceste chestiile astea o sa iti dai seama ca era foarte inteligent pentru vremea sa, asta am vrut sa zic